• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İzmir 14 °C

10 Aylık Çelik İhracatında Yüzde 24,7 Artış

10 Aylık Çelik İhracatında Yüzde 24,7 Artış
Türkiye sanayisinin bel kemiği çelik sektörü ihracat artış ivmesi ile ekonomiye sağladığı katkıyı artırmaya devam ediyor

10 AYLIK ÇELİK İHRACATINDA YÜZDE 24,7 ARTIŞ

Türkiye sanayisinin bel kemiği çelik sektörü ihracat artış ivmesi ile ekonomiye sağladığı katkıyı artırmaya devam ediyor. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Ocak-Ekim döneminde sektör miktar bazında yüzde 7,6 artışla 14,6 milyon ton, değer bazında yüzde 24,7 artışla 9,2 milyar dolarlık ihracata imza attı. Söz konusu dönemde Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta yüzde 54’lük artış yaşandı. Bu artışın önemli bir bölümü İtalya, İspanya, Romanya, Birleşik Krallık ve Belçika’dan kaynaklandı. Türk çelik sektörünün on aylık dönemde en fazla kayıp yaşadığı ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, ABD, Irak ve Umman oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2017 yılı Ocak-Ekim dönemi ihracat verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6 artışla 14,6 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 24,7 artışla 9,2 milyar dolara yükseldi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2017 yılının 10 aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 15,3 milyon ton, değer bazında ise 11 milyar dolar oldu.

2017 yılının Ocak-Ekim dönemi rakamlarına göre; bölgeler bazında ihracatta liderliğini sürdüren Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 54 artış ile 4,5 milyon tona ulaştı. Avrupa Birliği’ni 3,3 milyon tonla Ortadoğu, 2 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,2 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

On aylık dönemde Şili, Panama ve Kolombiya gibi ülkelerin başı çektiği Orta ve Güney Amerika bölgesine ihracat yüzde 34 artış göstererek 1 milyon tonun üzerine çıktı. Söz konusu dönemde Uzak Doğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracat ise geçen yıla kıyasla yüzde 559 artarak 1 milyon tona yükseldi.

Ocak-Ekim döneminde miktar bazında en fazla ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında inşaat çeliği 4,6 milyon tonluk ihracatla ilk sırada yer aldı. İnşaat çeliği ihracatını 2 milyon tonla yassı sıcak izlerken hemen ardından 1,6 milyon tonla dikişli boru, 1,2 milyon tonla profil ve 1,1 milyon tonla filmaşin geldi.

EKİM’DE ÇELİK İHRACATI MİKTARDA VE DEĞERDE ARTTI…

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Ekim ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında yüzde 13,6 artışla 1,5 milyon tona; değerde ise yüzde 36,4 artışla 1 milyar dolara yükseldi.

2017 yılı Ocak-Ekim dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “İhracatta yakaladığımız artış ivmesini on aylık dönemde de devam ettirdik. Bu dönemde inşaat çeliği ihracatımızda yaklaşık 1,2 milyon tonluk düşüş yaşandı. Buna karşın geleneksel birçok çelik ürünümüzün ihracatında ise artış gerçekleşti. Çelik sektörü olarak bir yandan ekonomimizin ve sanayimizin büyümesine sağladığımız katkıyı artırıyor diğer yandan ülkemizi başarıyla yurtdışı pazarlarda temsil ediyoruz. Söz konusu dönemde en fazla ihracat artışı yaşadığımız ülkeler sırasıyla; Singapur, İtalya, İspanya, Kanada ve Hong Kong oldu. İtalya ve İspanya’ya yassı sıcak; Singapur, Hong Kong ve Kanada’ya ise en fazla inşaat çeliği ihraç ettik. Bu dönemde en büyük düşüşleri ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, ABD, Irak ve Umman’da yaşadık. Geleneksel pazarlarımız olan Ortadoğu ülkelerinin yavaş yavaş kendi sanayilerini kurmaları ve yerel üretimi desteklemek için çelik ithalatını zorlaştırmalarına ek olarak Irak’ta yaşanan son gelişmelerin ihracatımıza olumsuz yansıdığını görüyoruz” dedi./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894