• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İzmir 25 °C

Adalar Fayında 7'lik Deprem Olmaz

Adalar Fayında 7'lik Deprem Olmaz
Prof. Nurcan Meral Özel'in , İstanbul için "Adalar civarında 4 ayrı fay segmentinde bulduğumuz 2.5-3.7'ye kadar çıkan yer değiştirmelerin en fazla 7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini gösteriyor

ADALAR FAYINDA 7'LİK DEPREM OLMAZ

Prof. Nurcan Meral Özel'in , İstanbul için "Adalar civarında 4 ayrı fay segmentinde bulduğumuz 2.5-3.7'ye kadar çıkan yer değiştirmelerin en fazla 7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini gösteriyor." diye verdiği açıklamaya ilk tepki İ.Ü Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr.Şener Üşümezsoy'dan geldi.

Üşümezsoy haritalarla birlikte açıklama yaptı .

Üşümezsoy " Kandilliden yapılan bir açıklamanın Adalar fayında 7 büyüklüğünde deprem riskinin olduğunu 17 Ağustostaki deprem stresine yakın stres biriktiği söylenmiştir. Oysa Adalar fayı düşey bir fay olup aktif bir fay değildir ve bu büyüklükteki bir depremi yaratmaz.

Şekil 1 de görüleceği üzere bu bölge 1894 yılında kırılmış olan Çınarcık çukuru 7 lik bir deprem üretecek olamaz .Marmara denizinde doğu kesiminde 1894 yılında kırılmış , batı kesimi 1912 de kırılmıştır.Ortada kırılmayan Kumburgaz çukuru ve Çekmece çukurundaki fay vardır.

Şekil 1:

sekil-1.jpg

şekil 3 de görüldüğü üzere Gerçekten yanal atımlı olup olmadığı belirgin değildir. Marmarada kuzey kenarda yegane deprem üretecek bu faydır.Burada 7 ve 7 'nin üstünde deprem olamaz. Adalar Fayında 7'lik Deprem Olmaz.

Şekil 3:

sekil3.jpg

Kuzey güney yönlü normal fayların oluşturduğu depremlerdir. 17 Ağustosta kırılan fayın Yalova Çınarcık fayını 2. kolları olarak giden faylardır. Yanlış bir bakış açısından büyük bir deprem bekleniyor söylemi çok yanlıştır. 20 yıldır onlarca İstanbul'da deprem olacak yıkılacağı söylenmiştir.

Diğer taraftan bir başka yanlışta geçen hafta aynı şekilde Bursa'daki depremin kuzey anadolu fayının güney ucunda 1855 yılında büyük bir deprem yarattı şekil 2 de görüleceği üzere , burada yaptığımız çalışmalarda geçmişte yapılan modeli mutlak alan bir yorumdur. Geçen hafta olan depremin Bursa çukurunun kuzey kenarındaki düşey bir fayda olmuştur.1855 yılında olan 2 büyük deprem Uludağ fayının yükselmesi ile olmuştur. Barakfakı adı ile isimlendirdiğimiz bir faydır. Fay teknosunu bilmeden yapılan spekülatif açıklamalar yanlıştır." dedi

Şekil 2:

sekil-2.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894