• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İzmir 22 °C

Adıyaman'da Taban Mozaikler Bulundu

Adıyaman'da Taban Mozaikler Bulundu
Adıyaman Besni ilçesi Suvarlı Kasabası İkizce / Üçkuyular mevkinde yapılan çalışmalarda M.S. 5. yüzyıla ait üzerinde dağ keçisi motifleri bulunan taban mozaikleri bulundu

ADIYAMAN'DA TABAN MOZAİKLER BULUNDU

Adıyaman Besni ilçesi Suvarlı Kasabası İkizce / Üçkuyular mevkinde yapılan çalışmalarda M.S. 5. yüzyıla ait üzerinde dağ keçisi motifleri bulunan taban mozaikleri bulundu.

2 ODALI TABAN MOZAİĞİ

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Adıyaman’ın, Besni İlçesi, Suvarlı Beldesi’nde yer alan İkizce Mevkii’nde kaçak kazılarla tahrip edilen alanda 2 odalı taban mozaiği bulundu.

MİLATTAN SONRA 5. YÜZYILA AİT

Adıyaman Müzesi Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirilen kurtarma kazısı ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada  “Söz konusu çalışmalarda, kuzey yönünde açığa çıkarılan 15,20 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğindeki odanın tabanında dıştan içe doğru iki şerit kuşağı içinde mavi, beyaz ve turuncu tesseraların kullanıldığı geometrik motiflerle bezenmiş mozaik açığa çıkarılmıştır. Güneyde açığa çıkarılan 5,10 x 4,70 metre ölçülerindeki odada bulunan mozaikler üzerinde dağ keçisi ve kuş betimlemesi yer almaktadır. Mozaikte mavi, turuncu, siyah ile beyaz tesseralar bulunmaktadır. Gaziantep İli, Kargamış ilçesi, Lawrence evindeki mozaiklerle benzerliğinden dolayı M.S 5. yüzyıla tarihlendirilen mozaikler, Adıyaman Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Gaziantep Müzesi ve Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarından katılan uzmanların denetiminde Gaziantep Zeugma Müzesine taşınarak muhafaza altına alınmıştır” denildi.

Haberi gündeme getiren Gezgin/ Yazar Hasan Mahir "Haberi gündeme getirdiğimizde medyada ilgi gördü. Medyanın desteği ile bölgede inceleme yapıldı. Sonrasında kazı çalışmaları başlatıldı. Bölge fiziki ve iklim koşulları zor bir bölge. Burada alt yapı oluşturularak kazı çalışmaları devam ettirilmeli. Mozaik dışında kaya mezarları, tapınaklar bulunmakta, bunları dile getirdik ancak bu alanda bir çalışma yapılmadığı görüldü." dedi.

MOZAİKLER ADIYAMAN’DA KALMALI

Mozaiklerin taşınmasına da karşı çıkan Hasan Mahir " Bölge yapılacak kazılarda daha fazla eserlerin çıkacağını düşünüyorum.  Burası bir açık hava müzesi olarak turizme kazandırılabilir. Bölgenin kalkınmasına sebep olur" dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894