• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İzmir 19 °C

Aliağa'da 1500 Yıllık Mezar

Aliağa'da 1500 Yıllık Mezar
Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz Ege kıyılarında kurulan, Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemli kentlerinden biri olarak kabul edilen, kuruluşu MÖ 700'lü yıllara dayanan Nemrut Limanlar bölgesinde bulunan

ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI ÖMER TURGUT OĞUZ: KYME ANTİK KENTİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU.

 

LA MARCA:  5 YIL SONRA KYME ANTİK TİYATRODA KONSER VERİLEBİLİR.

 

 

 

KYME"DE 1500 YILLIK MEZAR BULUNDU

 

BELEDİYE BAŞKANI OĞUZ; ALİAĞA"NIN ADINI  TURİZM KENTİ OLARAK DA DUYURABİLME ŞANSI OLMASI HEYECAN VE MUTLULUK VERİCİ

 

Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz Ege kıyılarında kurulan, Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemli kentlerinden biri olarak kabul edilen, kuruluşu MÖ 700'lü yıllara dayanan Nemrut Limanlar bölgesinde bulunan Kyme Antik Kentinde incelemelerde bulundu. İtalya Calabria Üniversitesi"nden Prof. Dr. Antonio La Marca başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarını hakkında bilgi alan Oğuz"un ziyaretine, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdülaziz Ediz"de katıldı. Kültür Bakanlığı Temsilcisi Arkeolog Nurhan Ülgen ve kazı başkanı Prof. Dr. Antonio La Marca konukları Oğuz, Tunçsu ve Ediz"e kazı ve restorasyon yapılan Kale, Agora, Hamam ve Tiyatro da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

 

 

GELECEK YILDAN İTİBAREN KAZIDA TÜRK EŞBAŞKANDA GÖREV ALACAK

Kazı başkanı La Marca"nın sadece kazı çalışması yapmadığını çıkan eserlerin restorasyonunu da yaptırdığını belirten Kültür Bakanlığı Temsilcisi Ülgen ""Bu şekilde çıkarılan eserler daha iyi korunmuş oluyor. Gün yüzüne çıkarılıp tekrar toz toprak altında kalmamış oluyor dedi. Her yıl olduğu gibi bu yılda ödeneksizlikten dolayı çalışmaların yavaş gittiğini belirten Ülken Kültür Bakanlığı"nın gelecek yıldan itibaren Türkiye"de yapılan kazılarda yabancı başkanların olduğu kazı ekiplerine Türk eşbaşkan atayacağını bununda devletin biraz daha fazla ödenek ayırmak anlamıma geldiğini belirtti. Ülken "" Kültür bakanlığı gelecek yıldan itibaren kazılara yabancıların başkanlık ettiği yerlere bir de Türk eşbaşkan atayacak.  Böylelikle kazı ile ilgili olarak biraz daha fazla ödenek ayrılmış olacak. Buda kazıların biraz daha hızlı ilerlemesini sağlayacak."" dedi. 

 

 

1500 YILLIK MEZAR İLGİ ÇEKTİ

Kazı Başkanı Prof. Dr. Antonio La Marca amaçlarının Kyme antik kentini en kısa sürede ziyaretçilere açmak olduğunu belirtti. Başkan Oğuz, Vali Yardımcısı Tunçsu ve Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ediz"e Helenistik ve Roma döneminden kalma evi, agorayı, kaleyi, tiyatroyu, hamamı ve yolu gezdiren La Marca "" Amacımız en kısa sürede Kyme Antik Kenti ziyaretçilere açmak.  Hatta 10 Bin kişilik olduğunu tahmin ettiğim tiyatronun tamamen ortaya çıkması 5 yıl gibi bir sürede gerçekleşebilir. Sonrasında tiyatroda konser gibi çeşitli aktiviteler düzenlenebilir"" dedi. Kazı alanında en çok ilgiyi yeni ortaya çıkarılan mezarlar çekti. Kent Agorasında bulunan mezarlarla ilgili olarak Kazı Başkanı La Marca ""Agorada 23 adet mezar bulduk. Yaklaşık 1500 yıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Kafatası, dişleri ve vücudunun bazı kemikleri çürümeden kalan mezarı müzede sergilemek istiyoruz"" dedi. Bir mezarlarda iki insan iskeleti olmasını La Marca ""Henüz bu konudaki çalışmamızı tamamlamadık. Ancak karı-koca olabilirler, dişlerin bunca yıl sağlam kalması bazı durumlarda mümkün olmakla beraber genç yaşta ölmüş de olabilirler"" dedi.  Başkan Oğuz, Vali Yardımcısı Tunçsu ile Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ediz uzun süre mezarları inceledi.   

 

OĞUZ: GELİNEN AŞAMA HEYECAN VE MUTLULUK VERİCİ

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kyme"nin turizme kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Oğuz ""Bu bölgenin en kısa sürede ziyaretçilere açılması, dünya turizmine kazandırılması kentimizin adını Dünya"ya turizm ile de duyurmasını sağlayacaktır. Kyme"nin  Efes ile Bergama arasında bulanan güzergah üzerinde bulunması da yerli yabancı turistlerin çok daha kolay ulaşımı sağlayacaktır. Aliağa"nın sanayi kenti olmasının yanında turizm kenti olarak da duyurabilme şansı olması heyecan ve mutluluk verici"" dedi. Başkan Oğuz Oğuz Vali Yardımcısı Tunçsu, Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ediz ile Kazı Başkanı La Marca"ya ""Belediye olarak üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız"" dedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894