• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • İzmir 16 °C

Aliağa'da Mesleki Yeterlilik Sınavı Yapıldı

Aliağa'da Mesleki Yeterlilik Sınavı Yapıldı
İzmir’in Aliağa ilçesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) ve Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından mesleki yeterlilik sınavı yapıldı.

ALİAĞA'DA MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI YAPILDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iştiraki olan MEYBEM A.Ş. firması değerlendiricileri gözetiminde 80 dakikalık teorik sınav ve sonrasında gruplar halinde 240’ar dakikalık performans sınavı yapıldı. İlçede faaliyet gösteren ahşap kalıpçılar için gerekli mesleki yeterlilik belgesi amacıyla yapılan sınava 26 kişi katıldı. Sınav sonunda başarılı olan adaylar Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanarak, belge aldıkları mesleklerde faaliyetlerine devam edebilecekler.

İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörlerindeki 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi şartının 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini kaydeden Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “Denetimlerde ve iş kazaları gibi istenmeyen durumlarda zor durumda kalınmaması ve mağduriyet yaşanmaması için mesleki yeterlilik belgelerinin ivedilikle alınması gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesi, meslek sahiplerine özellikle iş güvenliği ve meslek niteliklerinin gelişmesi açısından önemli yararlar sağlayacak. İşletmelerde işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip kişiler istihdam edilerek iş ve rekabet gücü de artacaktır” dedi.

Aliağa’da ilk sınavı ahşap kalıpçılık mesleğinde yaptıklarını ifade eden Saka, . “Uygulamalı sınav sonunda bağımsız değerlendiriciler, değerlendirmelerini yaparak, başarılı olan kişileri belirleyecekler. Devlet teşviği ile yapılan sınavlardan tüm meslek mensuplarının başarılı çıkacağını düşünüyorum. Üye firmalarımızın çalışanlarının mesleki yeterlilik belgesi alması için Aliağa Ticaret Odası olarak her türlü çalışmayı yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Firmalarımız ve meslek mensupları bizimle iletişime geçsinler” diye konuştu.

26 MAYIS’TAN İTİBAREN BELGE ŞARTI ARANIYOR

6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi. Yasa gereğince, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirdi.

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile ilk etapta 40 meslek dalında, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren istihdam edilemeyecek. Mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira idari para cezası öngörülüyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894