• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İzmir 23 °C

ATO'dan Denetimsiz İthalat Uyarısı

ATO'dan Denetimsiz İthalat Uyarısı
Türkiye, ithal ürünlerin tabi tutulduğu TSE standart zorunluluğunu kaldırarak yerli üreticiye bir darbe daha vurdu. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yayınladığı bir dizi tebliğle, toplam 768 çeşit malda TSE standardı kaldırıldı. İthalatta standarda tabi

Türkiye, ithal ürünlerin tabi tutulduğu TSE standart zorunluluğunu kaldırarak yerli üreticiye bir darbe daha vurdu. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yayınladığı bir dizi tebliğle, toplam 768 çeşit malda TSE standardı kaldırıldı. İthalatta standarda tabi ürün sayısı 210’a indi.

Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) yapılan yazılı açıklamaya göre, tüm AB üyesi ülkelerin dahil olduğu online denetim ağına girmeden dış ticaret standartlarını değiştiren Türkiye, bu kararla, “ithal cenneti” haline gelecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı yaptığı düzenlemeyle, 30 Nisan 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 10 ürün, 22 Haziran 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 28 ürün, 14 Temmuz 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 104 ürün ve 31 Aralık 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 626 ürün çeşidinin ithalatı sırasında “TSE standardının aranması zorunluluğu” kaldırıldı.  Altyapı tamamlanmadan TSE standardı zorunluluğu kaldırıldığı için ithalatta kınadan, diş macununa, duş bataryasından tekstil ürünlerine, su depolarından banyo küvetlerine kadar 768 kalem üründe denetim olmayacak ve ithal edilen ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı bilinmeden yurtiçinde kullanıma sürülecek. Sonradan sağlığa zararlı olduğu tespit edilen ithal ürünün kullanıma sürüldükten sonra piyasadan toplanması çeşitli sorunları da beraberinde getirecek.  Türkiye, altyapıyı tamamlayarak tebliği yayınlamış olsaydı, AB üyelerinin dahil olduğu RAPEX isimli online sistemine dahil olacak ve bu sistem sayesinde ithal edilen ürün hakkında anında denetim yapılabilecekti. Böylece, ürünün nereden geldiği, markası, kaydı konusunda bilgi edinebilecekti. Örneğin, AB ülkelerinden herhangi biri tarafından ürünün ithalatı engellenmişse, Türkiye de bunu gümrükten içeri sokmayacaktı.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ VURDU

Denetimsiz ithalat nedeniyle daha şimdiden pek çok sektörde “kriz çanları” çalmaya başladı. Tekstil sektörü, Pakistan, Hindistan, Özbekistan,Türkmenistan ve Suriye’den ithal edilen standart dışı, düşük kaliteli, düşük fiyatlı pamuk ipliği ithalatı nedeniyle haksız rekabete maruz kalarak krize girdi. Bu durum, tekstil sektörünün yanı sıra, tarım sektörünü de olumsuz etkiledi. Ege Bölgesi’nde ve Çukurova’da dünyanın en kaliteliği pamuğunu üreten çiftçinin hasadı tarlada kaldı. Denetimsiz ithalat yüzünden Gaziantep, Kahramanmaraş, Denizli ve Bursa’daki, dünyanın en son teknolojisine sahip fabrikalar kapısına kilit vurmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 2,5 milyon kişinin istihdam edildiği tekstil sektöründe daha şimdiden 100 bin kişi işsiz kaldı. İşsiz sayısının daha da artacağı belirtiliyor.

 BATARYA SEKTÖRÜ BATIYOR

Denetimsiz ithalat, kısa sürede armatür, musluk ve batarya üreticilerini de batma noktasına getirdi. 30 bin kişinin istihdam edildiği bu sektörde üreticiler AB standartlarında üretim yapabilmek için milyonlarca dolarlık yatırım yaparak üretimde kaliteyi yakalamıştı. 2006 yılı başından beri uygulanan denetimsiz ithalat nedeniyle, Çin menşeili standart dışı, insan sağlığına zararlı, kurşunlu “zamak”dan yapılan musluk ve bataryalar tüketiciye ulaşıyor.

SERAMİK SEKTÖRÜ KAN AĞLIYOR

Türkiye’nin dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığı seramik sektörü de denetimsiz ithalat darbesi yedi. TSE standart zorunluluğunun kaldırılmasıyla, iç pazar, lavabodan hela taşına, duş teknesinden pisuvara kadar  Uzakdoğu, İran ve İtalyan menşeli seramik ürünleriyle doldu. Bazı ülkeler, kendi seramik üreticilerini korumak için Türk mallarının ülkelerine girişine engel olurken, Türkiye ucuz ve kalitesiz seramik ürünlerine kapıları açtı. Sektör üreticilerinden bazıları kapısına kilit vurmaya hazırlanırken, bazıları fabrikalarını yurtdışına taşımayı planlıyor.

OTOMOTİV YEDEK PARÇA ÜRETİCİLERİ ŞOKTA

Özellikle son iki yıldır ihracatta ilk sıraya yerleşen otomotiv ve otomotiv yedek parça üreticileri, 2 aydır şoktalar... Avrupa’ya mal satmak için gereken her türlü uluslararası belge ile “E işareti”ni alan üreticiler, denetimsiz ithalat nedeniyle yurda giren Güney Kore, Taiwan, Çin ve Hong Kong menşeili kalitesiz ürünlerle rekabet etmek zorunda kalıyorlar.

KLİMA ÜRETİCİLERİ KIZGIN

AB üyesi ve aday ülkeler içinde en hızlı büyüyen ve liderliğe oynayan ısıtma, soğutma ve klima cihazları üreticileri de denetimsiz ithalattan payını aldı. Gümrüklerde denetimin kaldırıldığı 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana sektör, Çin, Taiwan, Kore gibi ülkelerden gelen kalitesiz ve ucuz ürünlerle rekabet etmeye çalıyor. Tüketiciyi korumayan, yedek parça servis garantisi sağlamayan, üzerinde markası ve kullanma klavuzu bile bulunmayan ısıtma ve soğutma cihazlarının ucuza ithal edilmesi, yerli üreticiyi ve gerçek ithalatçıyı zor durumda bıraktı.

 PARKE ÜRETİCİLERİ YERE SERİLDİ

Yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere taşıyan, daha sonra yeniden Türkiye’ye dönen parke üreticileri, piyasaya İtalya, Çin, Bulgaristan ve Romanya’dan giren standart dışı, çevreye zararlı formaldehit içeren laminat parkeler nedeniyle zor durumda. Üreticiler, fabrikalarını yeniden yurtdışına taşıma konusunu tartışıyor.

OYUNCAKTA DA KADIN ÇORABINDA DA STANDART KALKTI

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yayınlanan tebliğle TSE standartına uyma zorunluluğu kaldırılan ürünlerden bazıları şunlar: Ahşap parkeler, kadın çorapları, oyuncaklar, kına, elektrikli battaniyeler, seramik karolar, alaturka hela taşları, alafranga hela taşları, pisuvarlar (seramikten), banyo küvetleri, cam yapılarda kullanılan temel ürünler, barbeküler, radyatör-ısıtma (kalorifer), basınçlı (düdüklü) tencereler, yemek tencereleri, sifonlar, lavabolar, matkaplar, kilitler (bina kapıları için), musluklar, otomobiller, jantlar, genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri ve güneşe karşı koruyucu filtreler, sıvı ısıtma cihazları, aydınlatma armatürleri, lambalar, oyun (iskambil) kağıtları, trafik işaretleri boyası, boyalar, PVC yer kaplamaları, iç mekan duvar ve tavanlar için polistiren karolar, su depoları, bisikletler, lastik ve jantlar.

AYGÜN: ÜRETİCİNİN ÖLÜM FERMANI İMZALANDI

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, AB’ye uyum çerçevesinde ithal ürünlerde TSE denetiminin kaldırılmasının, zamanlama olarak yanlış olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye, başka hiçbir ülkenin yapmadığını yaparak AB’ye üye olmadan Gümrük Birliği’ne üye oldu. Bu hata Türkiye’nin 90 milyar dolarına maloldu. Bu zarara rağmen üreticiler ayakta durmaya çalışıyordu. Bu seferde, altyapısı tamamlandıktan sonra zaman içinde yapılması gereken düzenleme, daha müzakere sürecinin en başında yapılarak, ithalatta denetimsiz ürünlere yeşil ışık yakıldı ve  yerli üreticinin ölüm fermanı imzalandı.”

Aygün, 73.1 milyar dolarlık ihracata karşılık 116 milyar dolarlık ithalat yapan ve 42.9 milyar dolarlık dış ticaret açığı ve 22.8 milyar dolarlık cari açık veren Türkiye’nin bu yanlış kararla daha da kötü bir tablo ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Cari açığın ekonomi için büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Aygün, “Denetimsiz ithalat nedeniyle cari açık patlar” uyarısında bulundu. Aygün, şöyle devam etti: “Türkiye’de üretim desteklenmiyor ne yazık ki. Üretici her yerden darbe yiyor. Dolar kuru düşük olduğu için ucuz ithal mallarla rekabet etmeye çalışan yerli üretici asıl darbeyi denetimsiz ithalatla yedi. Nedir gerekçe? Avrupa Birliği’ne uyum sağlamak. Görünen o ki, Türkiye yasalarıyla Avrupa Birliği’ne uyum sağlayacak ancak bu uyumu gösterecek tek bir üretici kalmayacak.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Büyükşehir Hayat Verdi30 Ocak 2018 Salı 12:03
  • Uşak Belediyesi Sınıra Zeytin Dalı Uzattı30 Ocak 2018 Salı 11:15
  • Her Zaman Yanınızdayız30 Ocak 2018 Salı 10:01
  • Huzurevi Sakinlerinin Evladıymış Gibi Davrandılar26 Ocak 2018 Cuma 15:40
  • Ahbap Türkiye'yi Ağaçlandırmaya Devam Ediyor24 Ocak 2018 Çarşamba 15:10
  • Mor Yaşam Projesi İle Destek Sürüyor24 Ocak 2018 Çarşamba 11:49
  • Kanserli Çocuklar Yararına Zumba12 Ocak 2018 Cuma 10:47
  • Umudun Adı: Sevgi Eli12 Ocak 2018 Cuma 10:18
  • Görme Engellilere Dikkat Çektiler12 Ocak 2018 Cuma 09:32
  • İzmir SEV’de Bilim Dolu Bir Gün18 Mayıs 2016 Çarşamba 19:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894