• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İzmir 15 °C

Aydemir Balkan’in kaleme aldığı: Tanıdığım eşsiz insanlar

Aydemir Balkan’in kaleme aldığı: Tanıdığım eşsiz insanlar
AYDEMİR BALKAN’IN KALEME ALDIĞI: TANIDIĞIM EŞSİZ İNSANLAR

Yazar, diplomat ve yüksek mühendis mimar Aydemir Balkan’ın kaleme aldığı “TANIDIĞIM EŞSİZ İNSANLAR” Hıfzı Topuz'un sunumuyla, Tarihçi Kitabevi etiketiyle yayınlandı.

Aydemir Balkan “Tanıdığım Eşsiz İnsanlar” kitabında akıcı bir dille yaşadığı dönemde ta­nık olduğu olayları, gözlemlerini ve yorumlarını anlatıyor.
Kitabın birinci bölümünde Aydemir Balkan’ın çocuk yaşla­rında Atatürk’e hayran olmasına yol açan tatlı anılar yer alıyor.
İkinci bölümde babası Doktor Yusuf Balkan’ın Nazım’a düşkünlüğünü, Balkan’ın Paris’teki evinde Nazım’ı konuk etmesini, Globe Kitabevi’nde imza günlerinde Nazım’a gösterilen ilgiyi okuyoruz.
Ülkemizin önemli tarihsel dönemeçlerinden 27 Mayıs Devrimi çalışmanın üçüncü bölümünde geniş bir yer tutuyor: 14’ler Olayı… Ko­mite içinde ayrılıklar… Siyasal düzene başkaldırılar… 14’le­rin çok partili düzene geçmeden önce alınmasını istedik­leri önlemler, onlara karşı gelenler… Özellikle İnönü’nün, Ecevit’in ve Metin Toker’in tutumları…
Yaşar Kemal’in yaşamında az bi­linen olaylara da yer verilmiş kitapta: Askerlikte gördüğü işkenceler… Doktor Yusuf Balkan’ın onu önce hastaneye, sonra da evi­ne alarak koruması… Yaşar Kemal’ın Aydemir Balkan’ın kız kardeşine olan aşkı… Yoksulluk yılları… Cumhuriyet’e girişi, İnce Memed’in bir bomba gibi patlaması, Nobel’e adaylık ve Ya­şar Kemal’deki değişiklikler…

Usta gazeteci-yazar Hıfzı Topuz kitabın önsözünde şunları belirtiyor:

“Aydemir Balkan’ı iki ay önce, 2017 Şubat’ında yitirdik. Ne yazık ki bu kitabını göremeden aramızdan ayrıldı.
Aydemir kolay yazan, kolay okunan, üretken bir yazardı, iyi bir gazeteciydi. Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ni birincilikle bitirdikten sonra 1950’li ve 60’lı yıllarda Cumhuriyet’in ve Akis’in Paris muhabirliğini yaptı, politikacılara Avrupa’dan ışık tuttu. Milli Birlik Hükümeti döneminde Paris Büyükelçiliği’nde Basın Ataşeliği görevini üstlendi.
Gerçek mesleği mimarlıktı, gazeteciliğe veda ettikten sonra Paris’te Unesco Genel Merkezi’nde 25 yıl bilimsel dallarda görev aldı. Emeklilik döneminde de anılarını yazdı.
Aydemir’in bu son kitabı, onun tanıma olanağı bulduğu dört büyük kişiyle, Atatürk’le, Nazım Hikmet’le, Yaşar Kemal’le ve Alparslan Türkeş’le anılarını içeriyor, onların bilmediğimiz yanlarını yansıtıyor. Kitabı merak ve ilgiyle bir çırpıda okuyorsunuz. Bu anıların geniş yankı uyandıracağına inanıyorum.”
Aydemir Balkan, Tanıdığım Eşsiz İnsanlar, Tarihçi Kitabevi, 192 sayfa.

Aydemir Balkan kimdir?
1926’da İstanbul’da doğdu. Çocukluğunu Eskişehir’de geçirdi. Babası Yusuf Balkan, Hava Kuvvetleri’nde uçuş doktoruydu. İlkokulu Eskişehir Demiryolu Okulu’nda okuduktan sonra Galatasaray Lisesi’ni bitirdi, sonra da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yüksek öğrenimini tamamladı. Bir süre İnşaat Fakültesi’nde asistan olarak çalıştı.
1952’de bölge planlama eğitimi için gittiği Fransa’da bir mimarlık atölyesinde çalışan Balkan, aynı zamanda Cumhuriyet gazetesine ve Akis dergisine dış politika konularında sürekli yazılar yazdı.
27 Mayıs 1960 ihtilalinin ardından bir süre Milli Birlik Komitesi Üyeleriyle çalışan ve danışmanlık yapan Aydemir Balkan, 1964’de UNESCO Teşkilatı’na girdi.
Bilim sektörüne Asya ve Uzakdoğu başkanı oldu. Amerika, Afrika ve Asya kıtalarında 20 kadar gelişmekte olan ülke için proje hazırlanması ve uygulanmasında sorumluluk üstlenen Balkan, UNESCO’da 24 yıl görev yaptı. O dönemde UNESCO’da Türkiye Milli Komisyonu’nun kurulmasında da büyük katkıları oldu.
UNESCO’dan emekli olduktan sonra da bir süre Paris Büyükelçiliği’nde Kültür Müşaviri olarak çalıştı.
Yaşamının son yirmi yılını anılarını yazmakla geçirdi:
Akşam Nöbeti, (2003) Mavi Yıllar (2006), Kavak Yelleri, (2009) ve son olarak Tanıdığım Eşsiz İnsanlar (2017) eserleridir.
Şubat 2017’de kaybettiğimiz Aydemir Balkan, evli ve üç çocuk babasıdır.

İZMİR, Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla, Güzelbahçe, Urla

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894