• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C

Balık Rahatlıkla Tüketilebilir

Balık Rahatlıkla Tüketilebilir
*Prof.Dr.Haşmet Çağırgan “Toplu balık ölümlerine dalyan ağzında görülen ısı düşüşü ve tuzluluk oranındaki değişmeler neden olmuştur. Birkaç parazit, bazı insan sağlığını etkilemeyen bakterilere rastlansa da bunlar balıklardaki toplu ölümleri açıklamaya ye

TOPLU BALIK ÖLÜMLERİNDE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI BİR DURUM YOK

*Prof.Dr.Haşmet Çağırgan “Toplu balık ölümlerine dalyan ağzında görülen ısı düşüşü ve tuzluluk oranındaki değişmeler neden olmuştur. Birkaç parazit, bazı insan sağlığını etkilemeyen bakterilere rastlansa da bunlar balıklardaki toplu ölümleri açıklamaya yeterli  değildir. Yapılan incelemelerde tarımsal ilaçlardan kaynaklanan bir duruma da rastlanmamıştır” diye konuştu.

*Prof.Dr.Şevket Gökpınar, “İncelenen balıklarda karaciğerlerinde aşırı yağlanma görülmüştür. Ancak bu kültür balıkçılığında sık rastlanan bir durumdur. Aşırı beslenme çipura gibi bünyesi daha zayıf olan balıkları hastalıklara ve bu tür ısı değişimlerine karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Bu nedenle yoğun beslenmenin hafifletilmesi gelecekte bu tür olayların yaşanmasını engelleyecektir” dedi.

Muğla İli Milas İlçesi Güllük Körfezi"nde görülen toplu çipura ölümleri ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan açıklamada toplu balık ölümlerinde ölüm nedeni olabilecek hastalık görülmediği belirtilerek, balıklarda insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek parazit, bakteri, virüse rastlanmadığı ifade edildi. Toplu balık ölümlerinin, körfeze ani ve bol miktarda soğuk tatlı su girişi sonucunda yaşanan termal şok ve ozmotik strese bağlı olduğu açıklandı.

Toplu balık ölümlerinin araştırılması amacıyla Su Ürünleri Fakültesi"nden Doç.Dr.Erol Tokşen, Yrd.Doç.Dr.Ali Yıldırım Korkut, Araş.Gör.Okan Kamacı ve Araş.Gör.Egemen Nemli"nin olay yerinde gerekli incelemeleri yaptığını açıklayan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Kocataş, “Ölü balıkların otopsileri ve organlardaki mikroskobik bulgular Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı"nda yapılmıştır” dedi.

Balık ölümlerinin herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadığını ve insan sağlığını tehdit edecek bir olayın bulunmadığını açıklayan Prof.Dr.Kocataş, “Sektör olarak doğaya saygı duymak, ekolojik olarak uygun yerleri seçmek durumundayız. Kafes balıkçılığında kaldırma kapasitesi gözönünde bulundurulmalıdır. Eğer bu kafesler uygun yerlerde bulunmuş olsaydı, böyle bir olay yaşanmayabilirdi. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde bu ve benzeri durumlar tekrar cereyan edebilecektir” diye konuştu. Olayla ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydeden Prof.Dr.Kocataş, “Önümüzdeki hafta içerisinde fakültemizden büyük bir ekip bölgede incelemeler yapmak üzere yöreye gidecek, İstanbul, Muğla ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi  ile ortak çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Balıkların tüketilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Haşmet Çağırgan, balıkların tüketilmesinde herhangi bir risk bulunmadığını belirterek, “Güllük Körfezi"ne Sarıçay akmaktadır. Yağmurlardan sonra debi iyice artarak körfeze bol miktarda tatlı su girişi olmuştur. Toplu balık ölümlerine dalyan ağzında görülen ısı düşüşü ve tuzluluk oranındaki değişmeler neden olmuştur. Birkaç parazit, bazı insan sağlığını etkilemeyen bakterilere rastlansa da bunlar balıklardaki toplu ölümleri açıklamaya yeterli  değildir. Yapılan incelemelerde tarımsal ilaçlardan kaynaklanan bir duruma da rastlanmamıştır” diye konuştu.

Toplu balık ölümlerinin ani soğuk ve sıcak girişine bağlı olarak görüldüğünü herhangi bir zehirlenme vakasının yaşanmadığını açıklayan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Şevket Gökpınar, “İncelenen balıklarda karaciğerlerinde aşırı yağlanma görülmüştür. Ancak bu kültür balıkçılığında sık rastlanan bir durumdur. Aşırı beslenme çipura gibi bünyesi daha zayıf olan balıkları hastalıklara ve bu tür ısı değişimlerine karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Bu nedenle yoğun beslenmenin hafifletilmesi gelecekte bu tür olayların yaşanmasını engelleyecektir” dedi. Prof.Dr.Gökpınar, doğal afetlerde zarar gören tarım üreticileri gibi balık üreticilerinin de bu tür olaylar sonrasında desteklenmesi gerektiğini söyledi.  

Kullanılan yemlerde zararlı bir etkiye rastlanmadığını kaydeden Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Ali Yıldırım Korkut, “Çipura balığının  hassas olan bünyesi bu tür ani ısı  değişiklikleri ve tuzluluk oranlarından kolaylıkla etkinmektedir” dedi. Zehirlilik durumu görülmüş olsa çipuralar ile yan havuzda olan levreklerin de bundan zarar görmüş olacağını açıklayan Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Separ Birincioğlu, “Yapılan incelemelerde balıkların solungaç ve organlarında zehirlenme yaratacak bir duruma rastlanmamıştır” dedi.  Haber: Seçil UTMA  Kamera: Deniz IŞIK

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894