• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İzmir 23 °C

Bankalar Ne Kadar Güvende

Bankalar Ne Kadar Güvende
Dijital bankacılığın gelişmesi her ne kadar müşterilere zamandan ve mekândan bağımsız işlem yapma imkânı

Dijital bankacılığın gelişmesi her ne kadar müşterilere zamandan ve mekândan bağımsız işlem yapma imkânı sağlasa da güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu EMEA Bölgesi’nde yapılan siber saldırıların %24’ünün hedefinde bankalar yer alıyor. Son yıllarda Türkiye’deki bankalar yoğun bir biçimde siber saldırılarla karşı karşıya kalıyorlar Uzmanların tahminlerine göre, gelecek yıllarda dijitalleşme ve kullanıcı deneyimine bağlı olarak Türkiye’deki bankalar daha zorlu şartlarla karşı karşıya kalacak.

Günümüzde dijital bankacılık dünyada hızla yayılıyor. Bu gelişim Türkiye’de genel ortalamanın üstünde gerçekleşiyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin Mart 2018 verilerine göre, dijital bankacılığı kullananların sayısı 37 milyona ulaştı. Bunun 35,6 milyonu bireysel, 1,7 milyonu ise kurumsal işlem yapanlardan oluşuyor. Bireysel bankacılığı kullananların %66’sı sadece mobil kanallardan işlem yaparken, %13’ü ise sadece internet bankacılığını kullanıyor. Her ikisini kullananların oranı ise yaklaşık %21. Avrupa ortalaması, dijital bankacılık kullanım oranlarında %40 ila %50 aralığında gerçekleşiyor.

BİLGİ HIRSIZLIĞI DAHİ MALİ AÇIDAN SONUNUZU GETİREBİLİR

Dijital dünyada güvenliği sağlayacak çözümler uzun yıllara dayalı kanıtlanmış tecrübe ve global bir Ar-Ge gücüyle geliştiriliyor. Müşterilerinin kimliğini geleneksel çözümlerle (SMS OTP veya off-line (soft) OTP ) sağlamaya çalışan bankalarda güvenlik riski daha da yüksek olacak.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu da unutmamak gerekiyor. Artık tüm kurumlar kanunen müşterilerinin bilgi ve işlem verilerini saklamak ve korumakla yükümlü olurlarken, kurumların burada yaşayacağı zaaflar onları çok ciddi mali yükümlülükler altında bırakabilecek. Bu alanda bankacılık ve sigortacılık en kritik sektörler olarak öne çıkıyorlar. Artık sadece finansal işlemlere yönelik saldırılar değil, bilgi hırsızlığı da ciddi yaptırımları beraberinde getirecek. Bu noktada bankaların çözüm tercihlerinde en önemli nokta güvenlikten ödün vermeden kullanıcı deneyiminin (CX) yukarı taşımaları olacak. Günümüzde ve gelecekte dijital kanalların birbirinden bağımsız düşünülmemesi gerekiyor. Tüm kanallarda (omnichannel) ortak deneyimi (yüksek güvenlik ve mükemmel CX) sağlayan bankalar rekabet ve güvenlik avantajı sağlayacaklar. Güvenlik çözümlerine de bu noktada en doğru biçimde karar verilmesi önem taşıyor. Baştan sona tüm kanallarda tek bir güvenlik platformundan çözüm almak, başta sosyal mühendislik olmak üzere tüm dijital saldırılara karşı bankaları koruma altına alacaktır.

Dijital kimlik güvenliği konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden KOBIL’in CEO’su İsmet Koyun, tek bir platform üzerinden sundukları güvenlik çözümlerine ilişkin yeni bir çağın başlangıcına ön ayak olduklarını belirterek, şu noktaların da altını çiziyor: “Öncelikle güvenlik konusunda uzmanlığın ve adanmışlığın önemine dikkat çekmek isterim. Ancak, uzun yıllara dayanan kanıtlanmış tecrübe, Ar-Ge uzmanlığı ve önemli yatırımlarla ‘üstün koruma sağlamak’ konusunda iddialı olabilirsiniz. Dünya piyasalarına bakıldığında şu tartışma dönem dönem yaşanıyor: Kurumlar kendi geliştirdikleri güvenlik çözümleriyle ne kadar güvende? Biz KOBIL olarak burada hep uzmanlığa dikkat çekiyoruz. Elbette kurumlar da kendi çözümlerini ortaya koyabilirler ama ana işi güvenlik olan şirketler üstün güvenliği sunma noktasında doğal olarak daha ilerideler. KOBIL ise bu şirketlerin çoğundan önde yer alıyor, takip ediliyor. Biz hep iş ortağı olarak gördüğümüz müşterilerimize bu gücümüzden cesaret alarak üstün güvenliği sunmaya odaklanıyoruz.Örneğin son dönemde hem Türkiye’de hem dünyada saldırganların hedeflerine baktığımız zaman, bağımsız veya entegre olmayan çözümlerin zayıf bağlantı noktalarından yararlandıkları görülüyor. Bu sürekli devam eden bir savaş olarak görülmelidir. Siber saldırganlar nasıl her gün saldırı yöntemlerini ve çeşitliliğini artırıyorlarsa, bizim gibi güvenlik firmaları da bunlara yönelik önlemleri proaktif olarak almak zorundalar. KOBIL’in bugüne kadar kırılamayan çözümlerinin sırrı her ne kadar bu öngörümüzle bağlantılı olsa da her gün bu saldırılarla mücadele eden ve tedbirler üreten 100’ün üzerinde kripto ve siber saldırı uzmanımızın da hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Saldırganlar saldıracak, iyi korunan bankalar bu saldırılardan an az hasarla çıkacak; diğerleri ise büyük itibar ve mali kayıplarla yüz yüze kalacaklar.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894