• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İzmir 22 °C

Başarı Hikayeniz Kurumsallıkla Başlar

Başarı Hikayeniz Kurumsallıkla Başlar
Aliağa Haber / Bergama Ticaret Odası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik, İşletme ve İktisat Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığı ile odamız üyeleri ve yanında çalışanlara yönelik düzenlenen ‘Yönetim Geliştirme’ programlarının 6’ncısı olan ‘Kurum

Bergama Ticaret Odası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik, İşletme ve İktisat Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığı ile odamız üyeleri ve yanında çalışanlara yönelik düzenlenen ‘Yönetim Geliştirme’ programlarının 6’ncısı olan ‘Kurumsal Yönetim’ konulu eğitim, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü Prof. Dr. Ömür Özmen’in sunumuyla gerçekleşti.

Günümüzde birçok firmanın kurumsallaşmada önemli çalışmalar yaptığına dikkat çeken Özmen katılımcılara kurumsallaşma aşamalarını şöyle anlattı: “Kurumsallık, her işletmenin amaçları çerçevesinde girdilerinde sermaye, istihdam, enerji vb. olması gerekirken çıktılarında verilen hizmete göre değişkenlik gösterebilir. Bu hizmetler sonucunda geri bildirimlerin önemi ise yapılan üretimin, hizmetin amaçları çerçevesinde ilerleyip ilerlemediğini bizlere gösterecek önemli faktördür. 

Mal ve hizmetlerin oluşum aşamasına dönüşüm süreci deniliyor bu dönüşüm sürecini oluşturan bir takım araçlar var. Dönüşüm sürecinin oluştuğu yere örgütün iç çevresi diyoruz. Dışarıda kurulan bir takım bağlarla birlikte yürütülen işlere ise dış çevresi diyoruz. Bir örgütün 4 temel kriteri vardır: şeffaflık, adil olmak, sorumluluk sahibi içerisinde olmak, hesap verebilir olmak. 

Şirketin (örgütün) politikaları çerçevesinde istihdam edeceği personeli seçme esnasında dikkat etmesi gerekenler arsında en önemli faktör firmanın kültürüne uygun kriterler ve istihdam şartları belirleyerek personel tedarik etmesidir ve bu kültürü oluştururken bulunduğu toplum koşullarını göz önünde bulundurmalıdır. Eğer toplum kültürünün dışında bir strateji işleyecekse de bu kültürü o topluma yerleştirecek bir politika izlemesi gerekmektedir. Bunun için de kurumsal yönetimde ürüne karşı şeffaf olma politikasını işlemelidir.

Örgütler kurumsallaşma aşamasının ilk adımında misyonunu ve vizyonunu belirlemelidir ve bunlar herkesin anlayacağı, ulaşabileceği bir düzende yapılmalıdır. Misyon ve vizyon tüketiciye kurumun şeffaflığını ve hesap verebilir durumda olduğunu göstermelidir ki tüketici kuruma güven duyabilsin. 

Bir örgütün iskeletini oluşturan en önemli faktör örgüt şemasıdır. Bu şemada herkesin görev ve unvanı yer almaktadır. Böylelikle yapılan işlerde herkes kendi görev ve sorumluluğunun sınırlarını bilerek doğru çalışma düzeni sağlayabilir.

Yöneticilerin sahip olması gereken özelliklerde en önemli faktör önceden belirlenmiş amaçlar doğrultusunda örgüt çalışanlarını bu amaca beraberinde sürükleme becerisidir”

Konu anlatımları sonrasında küçük test uygulaması yapan Özmen teste bağlı olarak katılımcılar ile soru cevap şeklinde anlatımına devam etti. Son olarak farklı sektörlerden kurumsallaşma süreçlerinden olumlu olumsuz örnekler ile katılımcılara fikir veren Özmen dersi sonlandırdı. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894