• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İzmir 7 °C

Chp’li Bakan: Zehir Mi Yiyoruz? Zehir Mi Yediriyoruz?

Chp’li Bakan: Zehir Mi Yiyoruz? Zehir Mi Yediriyoruz?
Tarımsal ürünlerin üretiminde böcekleri öldürmek için kullanılan ve organik fosfatlı olarak nitelenen kimyasal gruba ait bir zehir olan Klorpirifos, 2015 yılında AB ülkelerinde, 2016 Nisan’ında ise Türkiye’de yasaklandı.

Tarımsal ürünlerin üretiminde böcekleri öldürmek için kullanılan ve organik fosfatlı olarak nitelenen kimyasal gruba ait bir zehir olan Klorpirifos, 2015 yılında AB ülkelerinde, 2016 Nisan’ında ise Türkiye’de yasaklandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, meyve ve sebze üretiminde kullanılacak Klorpirifos içerikli tarım zehirlerinin 31 Mayıs 2016 tarihine kadar piyasadan toplatılmasına ve satışının sonlandırılmasına karar verilmişti. Ancak sonrasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ülke genelinde yaptığı kalıntı izleme çalışmalarında Klorpirifos kalıntısı tespit ettiği gıda ürünleriyle ilgili verileri açıklamadı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ettiği gıda ürünlerinde 2013-2014 yıllarında tespit edilmeyen Klorpirifos’un, 2015 yılından bugüne tespit edildiğine dair verilerde ciddi artış olduğu ifade edilirken; konuyla ilgili TBMM’ye verilen soru önergeleri yanıtsız kaldı.

Elma, armut, şeftali, bağ, patates, domates, biber, patlıcan gibi meyve ve sebze üretiminde kullanılan Klorpirifos, insanlarda beyin ve sinir sistemi üzerinde zararlı olup, özellikle bebek ve çocuklarda nöro davranışsal gelişim bozucu olarak nitelendirilen bir madde olarak kabul ediliyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Klorpirifos ile ilgili Mart ayında vermiş olduğu yazılı soru önergesine gelen yanıtta sorduğu sorulara yanıt alamadı. Bakan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gelen cevaba dair soru önergesini yineledi ve TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

BAKANLIK BUNU NASIL AÇIKLAMAKTADIR?

Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda şu şekilde konuştu: “Tarımsal ürünlerin üretiminde böcekleri öldürmek için kullanılan ve organik fosfatlı olarak nitelenen kimyasal gruba ait bir zehir olan Klorpirifos 2015'te AB ülkelerinde yasaklandıktan sonra 2016 Nisanında da ülkemizde yasaklandı. Meyve ve sebze üretiminde kullanılacak Klorpirifos içerikli tarım zehirlerinin 31 Mayıs 2016 tarihine kadar piyasadan toplatılmasına ve satışının sonlandırılmasına karar verilmişti. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ülke genelinde yaptığı kalıntı izleme çalışmalarında Klorpirifos kalıntısı tespit ettiği gıda ürünleriyle ilgili verileri açıklamamaktadır. Ülkemizin Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ettiği gıda ürünlerinde 2015 yılından bugüne Klorpirifos tespit edilen örnek sayısında ciddi artış olmuştur. Bu veriler gösteriyor ki tarımsal üretimde Klorpirifos kullanımı yasak olmasına rağmen geçmiş yıllara kıyasla artarak devam ediyor. Bakanlık bunu nasıl açıklamaktadır? Zehir mi yiyoruz? Zehir mi yediriyoruz?”

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK’E SORULARINI YİNELEDİ:

2016 yılında ülkemizde yürütülen kalıntı izleme çalışmalarında il bazında kaç adet gıda ürününde pestisit analizi yapıldı?
Pestisit analizleri sonucunda kaç adet üründe Klorpirifos kalıntısı tespit edildi?
Klorpirifos kalıntısı tespit edilen ürünlere ne yapılmış ve ne yapılmaktadır?
Piyasadan toplatılan Klorpirifos içeren tarım zehri miktarı nedir?
İthal edilen ve ülkemizde üretilen Klorpirifos miktarının toplamı ile kullanılan ve piyasadan toplatılan Klorpirifos miktarının toplamı nedir? İki toplam arasında bir fark açığa çıkıyorsa bu nasıl açıklanır?
09/03/2017 tarihinde vermiş olduğum 7/12389 esas numaralı ‘Yasaklanan bir tarım ilacının kullanımının denetlenmesine ve kalıntı nedeniyle iade edilen ihraç gıda ürünlerine ilişkin’ yazılı soru önergesine 22/06/2017 tarihinde verilen cevapta ifade edildiği üzere, idari para cezası uygulanan Chlorpyrifos aktif maddesini içeren “bitki koruma ürünlerinden etiketlerinde yapılaması gerekli değişiklik yapılmayan ürünleri” satan 1 adet bayi ve bu ürünlerin ruhsat sahibi olan 2 adet firmanın isimleri nedir? İdari para cezası uygulanan bu firmaların ilgili ruhsatları iptal edilmiş midir? Sonrasında bu firmalara denetim yapılmış mıdır? / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894