• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 17 °C

Çimentaş, Atık Yönetimiyle Parlıyor

Çimentaş, Atık Yönetimiyle Parlıyor
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Ege Bölgesi'nin ilk çimento fabrikası olma özelliği taşıyan Çimentaş, çevreyi korumaya yönelik yatırımlarıyla da fark yarattı.
ÇİMENTAŞ, ATIK YÖNETİMİYLE PARLIYOR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi 
Ege Bölgesi'nin ilk çimento fabrikası olma özelliği taşıyan Çimentaş, çevreyi korumaya yönelik yatırımlarıyla da fark yarattı. Çimentaş Grup Teknik Operasyonlar Direktörü Uğur Aydın, 2013 ve 2014 yıllarında yapılan toplam yatırım harcamalarının yüzde 40’ını çevre yatırımlarının oluşturduğunu ifade etti. 
 
Türkiye'nin en büyük çimento ve hazır beton üreticilerinden olan Çimentaş, operasyonel mükemmellik ile pazar konumunu koruma, en çevik ve karlı çimento çözüm sağlayıcısı olma vizyonuyla atılımlarına devam ederken; kuruluşundan bu yana disiplin içinde yürüttüğü çevreye duyarlı çözümleri ile de çevre dostu olma görevini üstlenmiş durumda. Çimentaş Grup Teknik Operasyonlar Direktörü Uğur Aydın, özellikle son yıllarda atık yönetimi, seragazı emisyonlarının salınımı ve yüzey sularının tekrar kullanımı hakkındaki uygulamalarla Çimentaş’ın çevreye verdiği değeri de gözler önüne serdiğini ifade etti. Bunun yanında, Işıkkent bölgesinin gelişmesi adına bugüne kadar Çimentaş’ın üzerine düşen görevi yaptığına da dikkat çekti.
 
4 MILYON EURO’LUK FILTRE YATIRIMI
Özellikle toz emisyonlarının azaltılması konusunda ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerine değinen Aydın, “2012 yılına kadar fabrika bacalarımızda elektrofiltreler kullanıyorduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği toz emisyon limiti metreküp başına 50 miligramdır. Biz toz emisyonunda bu sınırları rahatlıkla sağlıyor olmamıza ve mevzuatta belirtilen sınırın altında çalışmamıza rağmen faaliyet gösterdiğimiz bölgenin hassasiyeti bakımından 2012 yılında 4 milyon Euro’luk bir yatırımla ana bacalardaki filtrelerimizi torbalı filtrelere dönüştürdük. Böylelikle toz emisyon değerimizi metreküp başına 2 miligramın altına düşürmüş olduk” şeklinde konuştu. İnsan sağlığı açısından toz emisyonlarından daha fazla tehlike arz eden azot oksit salınımı hakkında da çalışmalar yürüten firma, 2015 yılı içinde tamamladığı azot oksit indirgeme yatırımları ile bir çevre yatırımını daha tamamlamış oldu. 
 
ATIKLAR YAKIT OLUYOR, ÇEVRE KORUNUYOR
Çimentaş Grup Çevre ve AFR Müdürü Yücel Kilit, çevrenin korunması adına son yıllarda yapılan teknik uygulamalardan bahsetti. Cementir Holding iştirakleri arasında bulunan atık şirketi Süreko’nun, Ege bölgesi başta olmak üzere tüm ülkedeki sanayi tesislerinden kaynaklanan endüstriyel atıkları çimento tesislerinde alternatif yakıt olarak kullanmak üzere atıktan türetilmiş yakıt (ATY) üretimi yaptığını ve üretilen bu ATY’nin çimento tesisimizde ek yakıt olarak kullanılıp kömür ikamesi yapıldığına işaret etti. “Buna ek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi atık su arıtma tesislerinden çıkan kurutulmuş nitelikteki evsel arıtma çamurları alternatif yakıt olarak tesislerimizde kullanıyoruz. Böylece hem yurt dışından ithal edilen yakıtların kullanımını azaltarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz hemde atık hiyerarşisi içerisinde yer alarak bölgenin atık yönetimi ve stratejisine katkı sağlıyoruz” diyen Kilit, ayrıca hem kullanılan endüstriyel atıkların hem de Büyükşehir Belediyesi’nden gelen evsel nitelikteki arıtma çamurlarının kullanılmasının tesislerin karbon salınımını önemli ölçüde azalttığının altını çizdi.
 
YAĞMUR SULARI TEKRAR KULLANILIYOR
2013 yılında gerçekleştirilen yüzey sularının kullanımı projesi ile ilgili de bilgi veren Kilit, tesis içerisindeki bütün yüzey sularını biri 100 diğeri 400 metreküp olmak üzere iki havuzda topladıktan sonra filtre ederek beton zeminlerin sulanması için yeniden kullandıklarını belirtti. Böylece sulamada kullandıkları suyun bir bölümünü kendi geri dönüşümünü sağladıkları suyla yaptıklarını ve doğal kaynakların daha az kullanılmasının sağlandığını vurguladı. 
 
ÇEVREYE YATIRIM DEVAM EDECEK
Türkiye'nin en büyük çimento ve hazır beton üreticilerinden Çimentaş, İzmir Fabrikası ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Temmuz ayında düzenlediği "2015 Verimlilik Proje Ödülleri" yarışmasında "Mineralize Klinker Üretimi" konulu projesi ile birinci olmuştu. Çimentaş Grup Teknik Operasyonlar Direktörü Uğur Aydın, proje hakkında “Bizim yarı mamül olarak kullandığımız klinkerin üretim sürecinin sera gazı oluşumuna büyük etkisi var. Biz mineralize klinker üretimi ile aynı dayanımda ve kalitedeki ürünü daha az klinker kullanarak yapma fırsatı bulduk. Bu da sera gazı salınımının azalması anlamına geliyor” şeklinde konuştu. Önümüzdeki yıl içinde ortam havasının iyileştirilmesi ile ilgili yatırımların devam edeceğini söyleyen Aydın, “Son iki yılda yıllık yatırımlarımızın yarıya yakını çevreyi koruma üzerine gerçekleşti. 2016 yılında da filtre ve tozsuzlaştırma çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek” dedi. / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894