• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İzmir 8 °C

Dijital Teknoloji Gazeteciliği Dönüştürüyor

Dijital Teknoloji Gazeteciliği Dönüştürüyor
Dijital Teknoloji Gazeteciliği Dönüştürüyor

Dijital teknolojilerin gelişmesine bağlı gazetecilik olgusu da dönüşüyor. Yeni medya olgusu ile gazetecilik olgusunu birbirinden ayrı tutamayız diyen Prof. Dr. Nazife Güngör, geleneksel gazetecilik söz konusu teknolojinin kullanımıyla dönüşerek ve çok daha güçlenerek geleceğe gittiğini söyledi. Geleceğin gazetecilerinin dijital teknolojiyi etkin biçimde kullanacağının altını çizen Güngör, gazetecilerin yeni teknolojinin etkisiyle çok daha yüksek tempoda çalışacak, çok daha hızlı düşünecek, bilgiye hızlı ulaşacak ve üretimi hızla gerçekleştireceğinin altını çizdi.

Bu bağlamda Yeni Medya ve Gazetecilik alanında ilk yüksek lisans programı Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açıldı.

Yeni Medya ve Gazetecilik tezli ve tezsiz yüksek lisans programı çağa uygun müfredat yapısı ve güçlü akademik kadrosuyla alanda hem nitelikli akademisyenler hem de kaliteli meslek insanları yetiştirmeyi hedefliyor.

İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik lisans programının uzantısı olarak açılan Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programında verilecek dersler kapsamında iki temel hedef gözetiliyor.

Yeni medya geleneksel gazeteciliği dönüştürüyor

Birincisi, yeni iletişim teknolojilerinin, dolayısıyla da yeni medyanın geleneksel gazetecilik üzerindeki dönüştürücü etkileri üzerinde ayrıntılı çalışmaların yapılması; ikincisi ise, yeni medya ortamında gazetecilik mesleğine hazırlanmakta olan meslek insanlarının en kalifiye biçimde yetişmelerinin sağlanması.

Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans Programı konusunda görüşlerine başvurulan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan programa ilişkin olarak şunları söyledi:

Yeni medyanın olanaklarıyla donanmış profesyonellere ihtiyaç artıyor

“Gazeteciliğin büyük ölçüde internete kaydığı günümüzde, yeni medyanın olanaklarıyla donanmış medya profesyonellerine duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Programdan mezun olacak öğrenciler hem geleneksel gazetelerde ve gazetelerin internet versiyonlarında hem de doğrudan internet temelli medyada donanımlı profesyoneller olarak çalışabileceklerdir. Tezli programımız, yeni medya ve gazetecilik alanında ya da iletişim alanında akademik kariyer yapmak isteyenler için de cazip bir programdır.”

Gazetecilik yeni medyanın gereklerine ayak uydurmak zorunda

Yeni medyayı, “Üretimi, programlanması ve depolanması konusunda bilgisayara veya mobil teknolojilere ihtiyaç duyan, dağıtımı ve gösterimi internet aracılığıyla gerçekleştirilen, etkileşim özelliğine sahip medya” olarak tanımlayan Prof. Dr. Süleyman İrvan, yeni medyanın gazeteciliği olumlu yönde dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İrvan, etkileşim ve hipermetin özelliğiyle okurların daha iyi bilgilenmesine, farklı kaynaklardan beslenmesine ve içerik üretimine katkıda bulunabilmesine hizmet edeceğini, bu nedenle yeni medyanın özelliklerini iyi kullanabilen gazetecilere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Türkiye’de bu isimle açılan ilk yüksek lisans programı Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programı, Türkiye’de bu isimle açılan ilk yüksek lisans programı olma özelliğini taşıyor. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör işe şu değerlendirmelerde bulundu:

Yeni medya tartışmaları gazetecilik dışında tutuldu

“Üsküdar Üniversitesi ilklerin üniversitesidir. Yıllardan beri Türkiye’de yeni medya kavramı ve de olgusu iletişim camiasında tartışılmaktadır. Ancak tuhaf olan nokta, yeni medya tartışmalarının çoğu zaman gazetecilik kavramı dışarıda tutularak yapılıyor olmasıdır. Oysa yeni medya olgusu ile gazetecilik olgusunu birbirinden ayrı tutamayız. Dijital iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte geleneksel gazetecilik söz konusu teknolojinin kullanımıyla dönüşerek ve çok daha güçlenerek geleceğe gidiyor. Geleceğin gazetecileri dijital teknolojiyi etkin biçimde kullanacak, yeni teknolojinin etkisiyle çok daha yüksek tempoda çalışacak, çok daha hızlı düşünecek, bilgiye hızlı ulaşacak ve üretimi hızla gerçekleştirecek olan gazeteci olacaktır. İşte biz de Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programımızda gerek akademik kariyer yapmak isteyen gerekse de gazetecilik mesleğini yapmak üzere hazırlanan gençlere geleceğin yeni medya temelli gazeteciliği konusunda eğitim vermeyi amaçlamaktayız.

Bu isimdeki ilk yüksek lisans programı olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Bazı üniversitelerde yeni medya, bazı üniversitelerde ise gazetecilik olarak devam eden benzer programlar bulunmakla birlikte ilk kez her iki olguyu ve de kavramı birleştiren bir yüksek lisans programı olarak eğitime başlıyoruz. Her iki olguyu da kapsıyor olması, programın ne denli kapsamlı ve çağın gereklerine yanıt verir nitelikte olduğunun da önemli bir göstergesi. Akademik kadromuz ve ders programımız konusunda da oldukça iddialıyız.”

İnterdisipliner anlayış ve programlar arası esnek hareket alanı

Üsküdar Üniversitesinde lisansüstü programlar arasında hareket esnekliği bulunuyor. Prof. Güngör, üniversitede lisansüstü programların herhangi birinde eğitim gören bir öğrencinin istediği takdirde, başka yüksek lisans programlarından seçmeli dersler de alabileceğine dikkat çekti.

Buna göre, örneğin, Yeni Medya ve Gazetecilikte yüksek lisans yapmakta olan bir öğrenci, ilgisini çekmesi halinde Medya ve Kültürel Çalışmalar veya Nöropazarlama yüksek lisans programlarındaki dersleri de alabiliyor. Hatta öğrenciler ilgileri doğrultusunda bu programların dışında kalan yüksek lisans programlarından da seçmeli ders seçebilme olanağına sahip. Üsküdar Üniversitesi, bilimde disiplinler arası ilişkiyi önemsiyor ve öğrencilerine programlar arasında esnek hareket olanağı sağlıyor.

Programa kimler başvuruda bulunabilir, mezunların istihdam alanları nelerdir?

Yeni Medya ve Gazetecilik Yüksek Lisans programı kendi içerisinde interdisipliner bir yapıya sahip olup, dört yıllık lisans eğitimi diplomasına sahip herkes başvuruda bulunabilir. Programdan mezun olanlar ise iletişimin her alanındaki doktora programlarına devam edebilir veya medya sektöründe görev yapabilirler.

Üsküdar Üniversitesi’nde; Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tasavvuf Araştırmaları olmak üzere 5 enstitüde yaklaşık 27 programda yüksek lisans ve doktora eğitimi bulunuyor. // EGE BASIN GRUBU aliağa haber

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

İzmir / Aliağa / Aliağa Haber

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894