• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İzmir 19 °C

Diş Taşı Temizliğini İhmal Etmeyin

Diş Taşı Temizliğini İhmal Etmeyin
Doğal ve güzel bir gülüş için sağlıklı dişetlerine sahip olmak gerekiyor. Ağız ve diş bakımına gereken önemin verilmemesi diş taşlarının oluşmasına neden oluyor.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİNİ İHMAL ETMEYİN

Doğal ve güzel bir gülüş için sağlıklı dişetlerine sahip olmak gerekiyor. Ağız ve diş bakımına gereken önemin verilmemesi diş taşlarının oluşmasına neden oluyor. Dişlerin düzenli fırçalanması ve günlük olarak diş ipi kullanılması bakteri plağı temizliğinin önemli bir parçasıdır. Bakteri plağı temizlenmezse tartar denilen diş taşlarına dönüşüyor.

Diş taşı temizliği yapılmaması ağızda tahrip edici bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bunun sonucunda dişlerde sararma, çürük, diş ve dişeti arasında cep denilen boşluklar ve diş eti çekilmeleri olur. Sağlık ve etkileyici bir gülüşe sahip olmak için ağız bakımına özen göstermek gerekiyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu herkesin diş taşı oluşumu yatkınlığının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini anlatıyor.

DİŞ TAŞI NASIL OLUŞUR?

Diş taşı; dişler, ağızdaki protezler ve dolgular üzerinde görülen kitlelerdir. Diş taşı tüketilen besinlerdeki mikro bakterilerin dişler üzerinde birikmesiyle oluşur. Diş taşı, eğer diş eti cebinin içinde meydana gelmişse, buna subgingival diş taşı adı veriliyor. Ağız ve diş sağlığı bakımının yetersiz olduğu durumlarda, diş üzerinde oluşan bakteri plağı, yaklaşık 14 gün içinde diş taşlarına dönüşüyor.

Temizliği ihmal edilen diş taşları, ileride kötü bir görünüme neden olmasının yanı sıra, diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarını da beraberinde getirebiliyor. Diş taşı oluşumunda, yanlış beslenme de etkin rol oynuyor. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenme, diş taşı oluşumunu hızlandırıyor.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Özel ultrasonik cihazlar yardımıyla ve yüksek frekansta titreşim vererek diş taşlarının yok ediliyor. Diş eti içinde oluşan subgingival diş taşlarının temizliğinde, detartraj ve diş eti küretajı yapılmaktadır. Diş eti küretajı, diş eti içindeki sağlıksız dokunun alınması işlemidir. Bu işlem, ağız ve diş sağlığı için altı ayda bir yapılmalıdır. Her kişinin diş yapısı ve ağız bakımı ihtiyacı farklı olduğu için, bazı kişilerde bu işlemin daha sık uygulanması gerekebilmektedir. Diş eti seviyesinin üzerinde oluşan diş taşları, diş eti cebinde oluşan diş taşlarına oranla daha hızlı ilerlemektedir. Bu nedenle, daha sık temizlenmesi uygun olacaktır.

Detartraj işleminde, ultrasonik cihazlar kullanılarak, diş üzerinde oluşan kalın plak tabakası yok edilmektedir. Kişiler, diş taşlarıyla birlikte estetik kaygılarından da uzaklaşarak, öz güvenli bir gülüşün tadını çıkarabilmektedir.  Diş taşı  temizlendikten sonra sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet oluşabilir. Bu hassasiyet düzenli fırçalama ile kısa sürede geçer. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894