• BIST 9548.09
  • Altın 2499.755
  • Dolar 32.4879
  • Euro 34.5554
  • İzmir 22 °C

Diyabet Hastalarına Sıcak Hava Uyarısı

Diyabet Hastalarına Sıcak Hava Uyarısı
Sıcak havalarda terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, beslenme düzeninin değişmesi ve uyku saatlerinde düzensizlik, diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalara neden oluyor.

DİYABET HASTALARINA SICAK HAVA UYARISI

Sıcak havalarda terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, beslenme düzeninin değişmesi ve uyku saatlerinde düzensizlik, diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalara neden oluyor. Diyabetlilerin yaz aylarında günlük yaşantılarından, tatil mekanı seçimlerine kadar pek çok önemli noktaya dikkat etmeleri gerekiyor. Memorial Dicle Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Abbas Zülfüoğulları, diyabet hastalarının yazı sağlıklı geçirmeleri için önerilerde bulundu.

ÖĞLE SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN

Yaz aylarında gittikçe artan hava sıcaklıkları nedeniyle, diyabet hastalarının güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitleri yerine, sabah erken ve akşamüzeri saatlerinde dışarı çıkmaları önerilmektedir. Öğle saatlerini dışarıda geçiren hastaların ise şemsiye kullanması ya da gölge alanları tercih etmesi gerekir. Özellikle aşırı sıcak bölgelerde yaşayan diyabet hastalarının, klimalı ortamlarda bulunmaları, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Aksi halde sıcak hava kan şekerini olumsuz yönde etkileyerek, yaşamı tehdit edebilecek boyutlara varabilir.   

CİDDİ SIVI KAYIPLARI VE CİLT YANIKLARI GÖRÜLEBİLİR

Diyabet hastalarının yazın direkt güneş ışınlarıyla temas etmesi sakıncalıdır. Hastaların, güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitlerinde dışarı çıkmaları durumunda koruyucu önlemler almaları gerekir. Çünkü güneşe maruz kalmak, terlemeyle birlikte sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Bu sorunların yanı sıra diyabet hastalarında sinir hasarı sonucu duyu kaybı da oluştuğundan, güneşin zararlı ışınları nedeniyle vücutlarında yanıklar görülebilir.

YAZ MEYVELERİNE TEMKİNLİ YAKLAŞIN

Yaz mevsiminde diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi önerilmektedir. Asitli içecekler ve meyve suları kan şekerini yükseltmektedir. Çay, kahve gibi içecekler ise günlük sıvı alım miktarına dahil edilmemelidir. Özellikle su tüketiminin tercih edilmesi, diyabet hastaları için önemlidir. Glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali, kiraz gibi yaz meyvelerinin az miktarda tüketimi çok önemlidir. Çünkü bu gibi meyvelerin diyabet hastaları tarafından fazla tüketilmesi, hiperglisemi yani kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır.

ARA ÖĞÜNLER ATLANMAMALI

Aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında günlük öğünlerini kontrol altına alması gereken diyabet hastalarının öğün atlamaması çok önemlidir. Özellikle kahvaltı zamanı iyi ayarlanıp,  öğle yemeği zamanında yenilmelidir. Çünkü öğün atlama ve düzensiz beslenme hiperglisemiye neden olur ve kan şekeri dengesinin bozulmasına yol açar. Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten uzak durulması, bol sebze tüketimine özen gösterilmesi önerilmektedir.

SAHİLDE VE ÇİMDE ÇIPLAK AYAKLA DOLAŞMAYIN

Diyabet hastalarının yara iyileşme hızı düşük olduğu için ayaklarının yaralanmaması çok önemlidir. Ayakta oluşan, çatlak ve kesiklerden enfeksiyonlar hızlıca vücuda girebilmektedir. Diyabetli hastalarda ayaktaki sinirler etkilendiğinden kumların sıcaklığı hissedilmeyebilir. Bu durumda ayak yaralarına yol açabilir. Yazın diyabetlilerin plajda ve toprak alanlarda çıplak ayakla dolaşmaması, denize girerken özel sandaletlerini çıkarmamaları çok önemlidir. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894