• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İzmir 15 °C

Diyaliz Hastaları Da Spor Yapabilir

Diyaliz Hastaları Da Spor Yapabilir
Sağlıklı yaşamın başrolünde yer alan sporun faydaları saymakla bitmiyor.

DİYALİZ HASTALARI DA SPOR YAPABİLİR

Sağlıklı yaşamın başrolünde yer alan sporun faydaları saymakla bitmiyor. Fakat diyalize giren hastaların yoğun olarak yaşadıkları yorgunluk, bitkinlik, halsizlik düşünüldüğünde, bu hastaların sporla nasıl bir ilişki kurması gerektiği sorusu akılları kurcalıyor. Ege Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, spor yapmanın diyaliz sürecine etkisine dair sorularımızı yanıtladı.

DİYALİZ HASTALARINDA GÖRÜLEN HALSİZLİK VE GÜÇSÜZLÜĞÜN SEBEPLERİ NELERDİR ?

Böbrek yetmezliği durumunda çeşitli toksinler-zararlı maddeler vücutta birikmekte ve bunlar hemen tüm organlara, sistemlere zarar vermekte, çalışmalarını olumsuz etkilemektedir. Çoğu kez vücutta tuz ve su fazlalığı da ortaya çıkmakta, bu da kalbe bir yük yaratmaktadır. Yanısıra, kansızlık sık görülmekte, cinsiyet hormonları da dahil, çeşitli hormonların yapılmasında aksamalar olmaktadır (örneğin kas ve kemiklere zarar verebilen parathormon düzeyinde artma, kasları güçlendiren cinsiyet hormonlarında azalma, kan yapımını uyaran eritropoetinde azalma gibi). Tüm bunlar hastaların gücünü, kuvvetini azaltmaktadır. Böbrek nakli bu sorunları önemli oranda ortadan kaldırabilirken, en yaygın diyaliz şekli olan haftada üç kez dört saat hemodiyaliz, bunları ancak kısmen düzeltebilmektedir, zira bu dozda bir diyalizin sağladığı temizlenme normal böbreğin yaptığının ancak %10-12’sine denk gelmektedir. Üstüne üstlük, haftada üç kez dört saat hemodiyalizle kandaki çeşitli maddelerin düzeylerinde, sıvı miktarı ve kan basıncın
da ani, hızlı değişmeler olmakta, bu da diyalizden sonra zaten var olan halsizliğin iyice artmasına neden olmaktadır.

DİYALİZ HASTALARI SPOR YAPABİLİR Mİ ?

Spor-egzersiz yapmak yalnızca sağlıklı kişilerde değil, çeşitli hastalıklar varlığında da önemli yararlar sağlamaktadır. Örneğin kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları gibi. Benzer şekilde kronik böbrek hastalığı olanlarda, diyaliz hastalarında, böbrek nakilli hastalarda da egzersiz programları beden ve ruh sağlığınına da olumlu katkıda bulunmaktadır. Örneğin, birkaç ay haftada üç gün sabit bisiklette egzersiz yapmanın  kas gücünü ve genel sağlık durumunu iyileştirdiği, yürüme hızını arttırdığı belirlenmiştir.  

DİYALİZ HASTALARI HANGİ SPORU YAPMALI, NELERE DİKKAT ETMELİ ?

Diyaliz tedavisi gören hastaların hangi sporları yapabileceğine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Ercan Ok, “Böbrek hastaları, hafif egzersizlerle başlayarak haftada 3-4 gün başta yürüyüş olmak üzere, sağlık durumunun uygunluğuna göre aerobik, yüzme, bisiklet gibi sporları yapabilirler. Fakat egzersize başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışarak kendileri için en uygun egzersiz programını öğrenmelidirler” diye konuştu.

SPOR, HEM BEDEN, HEM RUH SAĞLIĞINA FAYDA SAĞLIYOR!

Prof. Dr. Ercan Ok, “beş binin üzerinde diyaliz hastasının değerlendirildiği bir çalışmanın sonucunda, fiziksel aktivite-aerobik egzersiz yapmanın yaşam süresini uzattığı gösterildi” dedi. Ayrıca fiziksel aktivite ve aerobik egzersizlerin kas gücünü arttırdığını, damar sertleşmesini olumlu etkilediğini, yangıyı azalttığını gösteren çalışmalar da olduğunu ekledi.  

“Zahmetli ve yorucu bir tedavi olan diyaliz, sosyal yaşamdan da fedakarlık etmeyi gerektiriyor. Bu durum da bazı hastalarda ruhsal bozulmalara neden olabiliyor. Kronik böbrek yetmezliği tedavisi süresince düzenli yapılan egzersizler, anksiyete ve depresyonda azalmaya, hayat kalitesinde artışa, ayrıca stresle baş etmeye yardımcı oluyor. Bu nedenle süresi yavaş yavaş artırılmak kaydıyla, haftada 3-4 gün egzersiz yapılması böbrek hastaları için faydalı olacaktır” dedi.

DAHA YOĞUN, UZUN DİYALİZ YAPMAK FİZİKSEL EGZERSİZ KAPASİTESİNİ ARTTIRIYOR

Ev Hemodiyalizi hastalarının, merkezde diyaliz olanlar gibi yine haftada üç gün, ama dört yerine, gece uyurken sekiz saat diyaliz yaptığını, bunun da hastaların kondisyonlarını belirgin şekilde arttırdığını söyleyen Prof. Dr. Ok, bu iyileşmeyi şunlarla açıkladı: “sekiz saat diyalizle fosfor ve parathormon düzeyleri düşüyor, kansızlık düzelip hemoglobin yükseliyor, sıvı birikimi ve tansiyon-kalp problemleri hafifliyor, düşük olan cinsiyet hormonlarının (testosteron, östrojen) düzeyleri yükseliyor; tüm bunlar kaslar üzerine olumlu etkiler yapıyor, böylece halsizlik-güçsüzlük azalıp yok oluyor, hastaların egzersiz kapasitesi belirgin artıyor” dedi. Buna örnek olarak da ellibeş yaşında bir ev diyalizi hastasının yüzerek İstanbul boğazını geçtiğini, genç bir hanım hastalarının profesyonel bisiklet sporuna başlayıp kırk kilometre pedal çevirdiğini, yanı sıra pek çok hastalarının da inşaat işçiliği, ağır vasıta şöförlüğü gibi ağır işlerde çalışabilir hale geldiğini ekledi. Geçtiğimiz yılda da ev hemodiyalizi hastaları kendi aralarında bir futbol turnuvası düzenlemişlerdi./Ege Basın Grubu

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894