• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İzmir 22 °C

Dünya Plastik Devleri İstanbul’da Buluştu

Dünya Plastik Devleri İstanbul’da Buluştu
Bugün 8,9 milyon tonluk üretim kapasitesi ile Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise altıncı büyük üreticisi olan Türk plastik endüstrisi

DÜNYA PLASTİK DEVLERİ İSTANBUL’DA BULUŞTU

AVRASYA’NIN EN BÜYÜK FUARI PLASTEURASİA AÇILDI

Bugün 8,9 milyon tonluk üretim kapasitesi ile Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise altıncı büyük üreticisi olan Türk plastik endüstrisi 27. PlastEurasia Fuarı’nın açılışını TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Her yıl PAGEV ve TÜYAP işbirliği ile düzenlenen dünyanın en büyük ikinci, Avrasya’nın ise en büyük plastik fuarı bu yıl 99 ülkeden 50 bin ziyaretçi ile rekor kırmayı hedefliyor. 27. PlastEurasia Fuarı ayrıca Rusya, Suudi Arabistan, Irak, Filistin, Yunanistan ve Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden de alım heyeti ağırlıyor.

Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin güçlü aktörleri arasında yer alan Türk plastik sektörü, üretim ve ihracattaki ilerleyişine devam ediyor. PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) ve TÜYAP iş birliğinde düzenlenen dünyanın ikinci, Avrasya’nın ise en büyük plastik fuarı olan PlastEurasia-Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı’nın 27.’si TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. 06-09 Aralık tarihleri arasında kapıları açık olacak fuar bu yıl Uzakdoğu ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar 99 ülkeden 50 bin ziyaretçi ile rekor kırmayı hedefliyor.

Yerli ve yabancı firmaların buluşma noktası haline gelen PlastEurasia’da 43 ülkeden 1083 firma ve firma temsilcileri yerini alırken Rusya, Suudi Arabistan, Irak, Filistin, Yunanistan ve Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden gelen alım heyetleri, yeni pazar ve işbirlikleri için fırsatlar yaratacak.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl toplam 10 salonda yerini alan firmalar, 4 gün boyunca PlastEurasia Fuarı’nda plastik makinelerinden kimyasallar ve hammaddelere, makine yan sanayiinden ısı, kontrol cihazları ve kalıplara kadar birçok farklı alanda en son teknolojik ürünlerini sergileyecek.

Açılışta PlastEurasia Fuarı’nın başlangıçtan bu yana 27 yılda geldiği konumu anlatan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türk plastik sektörü olarak dünyanın her yıl düzenlenen ikinci büyük, Avrasya’nın en büyük plastik fuarına 27. kez ev sahipliği yapıyor olmaktan son derece mutluyuz. PAGEV olarak Türk plastik sektörü temsilcilerimizle birlikte olmak, firmalarımızı dünyadaki diğer meslektaşları ile buluşturmak, ticari ilişkilerini geliştirmek ve yenilikleri yakından takip edebilmelerini sağlamak amacıyla PlastEurasia Fuarı’nı her yıl daha da büyüterek devam ettirmek hedefindeyiz. Sektörümüzde bugün çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 11 bin civarında üretici firma faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam yaratıyoruz. 2016 yılında ülke ekonomisine 14 milyar dolarlık katkı sağlarken başarılı üretim grafiğimiz ile Avrupa’daki ikinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyoruz. Liderliğe de emin adımlarla ilerliyoruz. Sektörümüzün gücünü dünyanın dört bir yanından ağırladığımız yerli ve yabancı tüm katılımcılarımıza gösterme şansını bir kez daha elde ettik. Fuarımızı çok daha güçlü hale getirmek için çalışıyoruz. Yurtdışı firmaların katılımını, ziyaretçilerin sayısını her yıl giderek artırıyoruz. Ayrıca PlastEurasia Fuarı’mızda alım heyeti gerçekleştirilen ülkelerin sayısı da artıyor. Bu yıl fuar sonuna kadar rekor ziyaretçi hedefliyoruz” dedi.

PAGEV olarak sektörün gelişimine, büyümesine katkı sağlamak ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarına da değinen Yavuz Eroğlu, “Bildiğiniz gibi tanıtım grupları, İran sorunu, birliklerin bölünmesi ve sektörümüzü ilgilendiren daha birçok konuda verdiğimiz mücadelelerde haklılığımızı kanıtladık ve sorunları çözdük. Son olarak yaklaşık bir aydır ordino bedelinin kaldırılması için yoğun uğraşlar verdik ve sonunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, tüm gümrüklere gönderdiği resmi yazıyla bazı gümrüklerde uygulamada Ordino belgesi istendiğini kabul ederken bundan sonra kesinlikle istenemeyeceğini, malların konşimento sahibine ordino belgesi olmadan teslim edileceğini  açıkladı. Böylece çalışmalarımız sonuç verdi, firmalarımız ve ülkemiz dış ticareti üzerindeki 700 milyon TL’ye varan bir yük kaldırıldı. Ancak firmalarımızdan aldığımız şikâyetlerde bazı acentelerin Bakanlık yazısına rağmen yeni yöntemlerle ordino belgesi istediklerini duyuyoruz. Acenteler “Ordino” kelimesi yerine teslim evrakı, yük teslim talimat formu vb. yeni isimlerle bu bedeli almaya devam etmeye çalışıyorlar. Ayrıca malların gümrük işlemleri, kanuna uygun bir biçimde ordinosuz olarak tamamlansa dahi limandaki gümrük ambarı üzerinden tekrar ordino belgesi istiyorlar. Bu belge bedeli acenteye ödenmeden firmalarımızın mallarının ambardan çıkışına müsaade etmiyorlar. Bu şekilde yapılan işlemle ilgili gerek acente gerekse buna alet olan limandaki gümrük ambarları kanun dışı bir uygulamaya imza atıyorlar. Çünkü gümrük ambarlarının işletmesi özel firmaya devredilse bile kanun gereği Gümrük mevzuatına uymak ve firmaların mallarını ordino istemeden teslim etmek durumundadır. Bakanlığın resmi yazısından ve firmalarımızın tepkisinden sonra bu süreci devam ettirmeleri artık mümkün değildir. Firmalarımız kanun dışı bir şekilde hala ordino bedeli talep eden acentelere ödemeyi ihtirazi (çekinceli) kayıtla yapmalıdır. Bu şekilde hukuki haklarını korurken, diğer yandan geriye dönük ödedikleri bedeli alma imkânları olacaktır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Sayın Recep Akdağ’ın ordino konusunda “Bu parayı kim alıyor nasıl alıyor birkaç kişinin canını biraz yakarsak herhalde bunu da çözeriz” açıklamasını hatırlatan Yavuz Eroğlu: “Nakliyecisi, ihracatçısı ve sanayicisi ile biz ekonominin bir parçasıyız. Bu işi cezaya varmadan Bakanlığın ordinoyu kaldıran yazısına uygun bir şekilde ve iyi niyetle çözülmesini umut ediyorum” diye konuştu.

Yavuz Eroğlu açıklamalarına şu sözlerle son verdi: “Bu önemli sorunun ortadan kaldırılmasına verdiği katkılarından dolayı başta  Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ve Müsteşarımız Sayın Cenap Aşçı olmak üzere emeği geçen bürokratlarımıza teşekkür ederiz. Biz de firmalarımız üzerindeki gümrüklerle ilgili diğer lojistikle bağlantılı yükleri kaldırmak için Bakanlıklarımız başta olmak üzere TOBB, TİM gibi STK’larımız ile çalışmaya devam edeceğiz.”/EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894