• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İzmir 14 °C

Dünyanın En Yaşlı Ağacı Türkiye’de

Dünyanın En Yaşlı Ağacı Türkiye’de
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.112 Yaşındaki Porsuk Ağacını Tabiat Anıtı İlan Edecek

DÜNYANIN EN YAŞLI AĞACI TÜRKİYE’DE

Dünya’nın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan aynı zamanda ülkemizin de en yaşlı ağacı olma özelliği taşıyan Porsuk ağacı için harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.112 yaşındaki ağacı Tabiat Anıtı ilan edecek.

TÜRKİYE’NİN EN YAŞLI AĞACI, ZONGULDAK’TA

4.112 yaşındaki Porsuk ağacı, Anadolu’da en yaşlı anıt ağaçlarının yer aldığı Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki Gümeli Ormanlarında bulunuyor. Alanın en önemli özelliği 1987 ve 1.164 yaşlarındaki Porsuk (Taxus baccata L.)  ağaçlarının içerisinde bulunduğu Tabii Yaşlı Porsuk Meşceresi olması. Ayrıca, alanda ortalama yaşları 300 ile 500 arasında değişen çok sayıda Porsuk ağacı bulunuyor.

4.112 yaşındaki ağacın yaşı, porsuk ağaçlarıyla alakalı uluslararası projelerde görev alan doğal yaşlı ormanlar konusunda uzman Karadeniz Teknik Üniversitesi  Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ercan Oktan tarafından araziden alınan örneklerin laboratuvar incelemeleri neticesinde tespit edildi. Böylece Porsuk ağacının dünyanın en yaşlı 5 ağacından birisi olduğu ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı olduğu belirlendi.

“TABİAT ANITI İLANI İÇİN RESMİ SÜRECİ BAŞLATTIK”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Zonguldak ilini ziyareti esnasında ağacın içinde bulunduğu 1.500 dekar alanı Tabiat Anıtı olarak ilan edeceklerini ifade ederek “Tabiat Anıtı ilanı için resmi süreci başlattık. Anıt niteliğindeki Porsuk ağacının Bronz Çağı’ndan bugüne kadar Anadolu’da yaşayan yegâne canlı bir birey olduğunu düşünüyoruz.  Tabiatı korumakla mükellef olan Bakanlığımız bu kadim ağacı, onu yaşadığımız çağa ulaştıran ekosistem özellikleriyle birlikte koruyacaktır. Yapacağımız değerlendirme neticesinde korumaya alacağımız bu ağacı ayrıca yılın belirli aylarında, belirli sayıda ziyaretçiye açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894