• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • İzmir 21 °C

Eyvah Çocuğum Okula Başladı

Eyvah Çocuğum Okula Başladı
PSK Danışmanlık kurucusu klinik psikolog Büşra Angıner, okulların başlamasıyla uyum sorunu yaşayabilecek öğrencilere anne babaların tutarlı yaklaşımlarının ve koşulsuz sevgilerinin hayati önem taşıdığını söyledi.

EYVAH! ÇOCUĞUM OKULA BAŞLADI

PSK Danışmanlık kurucusu klinik psikolog Büşra Angıner, okulların başlamasıyla uyum sorunu yaşayabilecek öğrencilere anne babaların tutarlı yaklaşımlarının ve koşulsuz sevgilerinin hayati önem taşıdığını söyledi.

İlk ders zilinin çalmasıyla, okullarda ve ailelerde tatlı bir telaş başladı. Bazı çocuklar çok kolay adapte olurken, bazı çocuklar için güvenli aile ortamından ayrılmak büyük sorun yaratıyor. Okul hayatına ilk kez başlayan ya da nakil olmak zorunda kalan öğrenciler için bu süreç kritik önem taşıyor. Peki aileler çocukların hayatını nasıl kolaylaştırabilir?

PSK Danışmanlık Klinik Psikolog Büşra Angıner,  çocuğun okula başlama sürecinde anne babalara düşen görevlerin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Angıner, okula başlama sürecinin gerçek hayata büyük bir adım atmak olarak değerlendirildiğini hatırlatarak, çocuğun rakibin olmadığı, sürekli ilginin üzerinde olduğu ev ortamından sonra, kalabalık bir grubun içerisinde sürekli sosyallik gerektiren bir ortama girmesinin ve bu duruma alışmasının zaman alacağını söyledi. Duygusal olarak gelgitlerin fazlalaştığı bir dönem yaşanabieceğini belirten Angıner, anne babaların sakin ve sıradan bir gün yaşıyormuş gibi davranmalarının çocuğu rahatlatabileceğini ifade etti. Angıner, çocuklar için en önemli unsurun güven olduğuna dikkat çekerek, anne babaların ilk okul günlerinde ‘’Buradayım.’’ , ‘’Çıkışta seni bekliyor olacağım.’’ , ‘’Kapıdan seni alacağım.’’ gibi güven veren cümlelerle çocuğu rahatlatabileceklerini vurguladı. Angıner, ilk günlerde çocuk ihtiyaç duyuyorsa ebeveynlerin çocukları yalnız bırakmamasının gerektiğini altını çizerek,” Okulla ilgili soruları veya merak ettiği durumlar varsa bunlar geçiştirilmeden açıklanmalı, başka bir arkadaşı ile kıyaslamadan örneklendirilmelidir.” dedi.

TUTARLI TUTUM

Klinik Psikolog Angıner, çocuğun okula gitmek istememesi gibi bir durum ile karşılaşıldığında da, ailenin tüm bireylerinin tutarlı bir tutum sergilemesi gerektiğini hatırlattı. Tutarsız yaklaşımlarım çocuktaki uyum problemlerini artıracağını belirten Angıner, çocukta oluşacak kaygı ve stresin veli ve öğretmen desteğiyle kısa sürede çözümlenebilir bir durum olduğunu söyledi.

Angıner şöyle devam etti; “İlköğretim düzeyinde eğitim gören çocuklar üzerinde yapılan araştırmaları incelediğimizde, okul öncesi dönemde çocuğuna koşulsuz sevgi veren ve onu destekleyen ailelerin çocuklarının, yaşamlarının ileriki dönemlerinde daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Çocukların yeni bir hayata adım attıkları bu süreçte de övgü ve pekiştirmelere ihtiyaçları olacaktır. Tüm bunlara rağmen çocuğun olumsuz tavırlarında herhangi bir düzelme olmuyorsa, destek alınması hem sizleri hem de çocukları rahatlatacaktır.” /Ege Basın Grubu

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894