• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • İzmir 25 °C

Felaket Kurtarma Çözümleri Kilit Rol Oynuyor

Felaket Kurtarma Çözümleri Kilit Rol Oynuyor
Siber saldırganlar dünya genelindeki kamu, savunma, nükleer, enerji ve finans kurumlarına yönelik saldırılarında

Siber saldırganlar dünya genelindeki kamu, savunma, nükleer, enerji ve finans kurumlarına yönelik saldırılarında artık temel teknik olarak sosyal mühendisliğe başvuruyor. Bütünleşik iş sürekliliği çözümleri sunan Clonera’nın Hizmet Çözümleri Müdürü Doğan Yılmaz, sosyal mühendislik yöntemlerinin kullanıldığı oltalama saldırılarına karşı şirketleri uyararak olası risklerde iş sürekliliği çözümünün oynayacağı rolü anlatıyor.

Yeterli bilince sahip olmayan şirket çalışanlarını, oltalama tekniği gibi sosyal mühendislik yöntemleriyle kandıran siber saldırganlar, IT altyapılarına kolayca sızabiliyor. Günümüzde siber saldırganların düzenlediği pek çok kritik altyapı saldırısının temelinde de sosyal mühendislik bulunuyor. Yeni bir güvenlik araştırması, Operation Sharpshooter isimli saldırının 2018’in Ekim ve Kasım ayları arasında Amerika başta olmak üzere toplam 24 ülkeden yaklaşık 100 kurumu hedef aldığını ortaya çıkarıyor. Kurumların saldırılardan korunmak için sistemlerine insan, süreç ve teknolojinin doğru bir kombinasyonunu adapte etmesinin şart olduğunu dile getiren Clonera Hizmet Çözümleri Müdürü Doğan Yılmaz, IT servislerini korumada bulut tabanlı iş sürekliliği çözümlerinin faydasını vurguluyor.

OPERATİON SHOOTER, 24 ÜLKEDEN 87 KURUMU TEHLİKEYE SOKTU

İngiltere ve Amerika’nın da aralarında bulunduğu 24 ülkeden kamu, güvenlik, enerji ve finans sektöründeki kurumları hedef alan ve Operation Sharpshooter adı verilen saldırıda, işe alım sürecine dair gerçekmiş gibi gözüken sahte bir mail ile oltalama tekniği uygulayan siber saldırganlar cihazlara, ağlara ve hassas verilere sadece birkaç adımda ulaşmayı başardı.

Bu saldırıda siber korsanlar, öncelikle kurbanları oltalama mailleriyle kandırarak ana saldırı vektörü konumunda olan zararlı bir eklentinin cihazlara indirilmesini sağlıyor. Cihaz hafızasında yer edinerek çalışan ve Rising Sun adı verilen eklenti, kazandığı kabiliyetle ağ konfigürasyonları, sistem ayarları, kullanıcı isimleri ile şifreler ve pek çok hassas veriye erişim imkanı kazanıyor. Elde ettikleri bu bilgileri kendilerinin kontrol ettiği bir sunucu üzerinden takip eden siber korsanlar, duruma göre sonraki adımları belirliyor.

OPERATİON SHARPSHOOTER’İN ARKASINDAKİ KİM?

Yüksek kabiliyetli Rising Sun eklentisinin iki ayda çoğunluğu İngilizce’nin ana dil olarak kullanıldığı merkez veya şube ofisi olan dünya genelindeki 87 kuruma bulaştırıldığını duyuran araştırmacılar, Rising Sun’ın daha önce Sony’ye ve Güney Kore’deki çeşitli kurumlara yönelik saldırılarda kullanılarak gizli bilgilere erişime sebebiyet veren arka kapı Trojan Duuzer’in daha gelişmiş versiyonu olduğunu tespit etti.

Operation Sharpshooter’ın Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus ile pek çok teknik benzerliğinin bulunduğunu söyleyen araştırmacılar, fazlasıyla açık olan benzerliklerin saldırılardan sorumlu kişiler tarafından bir kandırmaca olarak uygulanmış olabileceği ihtimalinden dolayı Lazarus’un bu saldırıdan sorumlu olduğu fikrine çabuk inanılmaması gerektiğini belirtiyor. Operation Sharpshooter’ın hedefli saldırıların nasıl geliştiği ile ilgili vakalardan sadece biri olma niteliği taşıması ve devamının gelip gelmeyeceğinin belirsiz olması, kurumların karşı karşıya olduğu güvenlik riskinin ciddiyetine işaret ediyor.

Oltalama tekniği ile ilgili yapılan başka bir güncel araştırma ise Avrupa’daki şirketlerin %78’inin, oltalama mailleriyle başlayan bir güvenlik vakasını tecrübe ettiğini gösteriyor. Operation Sharpshooter gibi hedefli sosyal mühendislik saldırılarının başarısının sürpriz olmadığını kanıtlayan araştırmaya göre şirketlerin %57’si oltalamaya karşı savunmalarının tamamen etkisiz ya da vasat olduğunu düşünüyor.

IT ALTYAPISI, OLTALAMA SALDIRILARINA KARŞI GÜVENDE TUTULMALI!

Şirketlerin göremedikleri saldırılara karşı kendilerini savunmasının imkansız olduğunu hatırlatan Clonera Hizmet Çözümleri Müdürü Doğan Yılmaz, bu durumun Operation Sharpshooter gibi arkasında aslında oltalama tekniği gibi basit bir yöntem olan büyük saldırılara karşı özellikle doğru olduğunu dile getiriyor. Kurumların siber güvenlikte eğitimli bir çalışan ekibiyle, iletişim odaklı ve uyanık bir şekilde hareket etmesi dışında profesyonel yardım da almasının önemini vurgulayan Yılmaz, savunmada ihtiyaç duyulan insan, süreç ve teknoloji kombinasyonunun doğru sağlanması için iş sürekliliği çözümlerine mutlaka başvurulması gerektiğini söylüyor.

Clonera’nın tüm sektörlerdeki şirketler için birebir olan paket hizmeti Bulut Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği Çözümü (CDRP), IT altyapısını kökeninde oltalama gibi basit yöntemlerin olduğu saldırılardan büyük siber saldırılara kadar tüm felaketlere karşı hazır kılarak herhangi bir felaket anında kaybedilecek veri miktarını ve sistemlerin felaket sonrasında ihtiyaç duyacağı yeniden çalıştırılma süresini en aza indiriyor. /EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894