• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İzmir 16 °C

Foça Film Günleriyle Dünden - Yarına

Foça Film Günleriyle Dünden - Yarına
Foça Belediyesi ve Foça Turizmciler Esnaf ve Yatırımcılar Derneği tarafından, Foça Kaymakamlığı

Foça Belediyesi ve Foça Turizmciler Esnaf ve Yatırımcılar Derneği tarafından, Foça Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla, 18-21 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen ‘1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Mirası Film Günleri’ için açılış töreni yapıldı.

Foça Belediyesi Reha Midilli Merkezi’nde gerçekleşen törende; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Film Günleri Koordinatörü Deborah Semel Demirtaş, açılış konuşmalarını yaptı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; “Uluslararası Foça Film Günleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye yakın olduğumuz bu süreçte, çok değerli bir kültür etkinliğimiz olarak öne çıkıyor. ‘1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Mirası Film Günleri’, 5000 yıllık Phokaia’dan gelen kültürel ve arkeolojik mirası, günümüze taşınıyor. Foça Film Günleri Koordinatörümüz Deborah Semel Demirtaş’a, Foça Turizmciler, Yatırımcılar ve Esnaf Derneğimizin Başkanı Umut Tutar’a ve Yönetim Kurulu Üyelerine, İzmir Fransız Kültür Merkezi’ne, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’ne ve Film Yönetmene çok teşekkür ediyorum. Destekleri için; ARES Media, Ampuria Tours, Hanedan Beach Hotel, Karacam Otel’e çok teşekkür ediyoruz. Foça Kazı Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Ömer Özyiğit’e ve ekibine ve Foça Antik Phokaia Kenti Kazıları ve Sur Duvarları Restorasyonuna büyük katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Foça Film Günleri Koordinatörü Deborah Semel Demirtaş;‘‘Organizasyonumuza katılan arkeologlarımız ve film Yönetmenlerimiz, siz şahanesiniz. Şahane hikâyeler anlatıyorsunuz ve yaratıyorsunuz. Geldiğiniz ve bizimle paylaştığınız için ve Foça Film Günleri’nin parçası olduğunuz için teşekkür ederim. Önümüzdeki birkaç günde izleyeceğimiz filmlerin de bizlere hatırlatacağı üzere, insan olarak kültürel mirasımızı korumak, o kültürün doğduğu doğal çevreyi korumadan mümkün değildir. Çağlar boyunca farklı medeniyetlerce aynı yerde yapılan Foça Sur Duvarları, farkında olmadan bir kültürel mozaiği yaratmıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Sur duvarları bizim ortak kültürel mirasımızı yansıtmaktadır. Anlattığı hikâye, Foça Film Günleri’nin anlatmak istediği hikâyedir. Bir filmin hikâyesinin içine dalmak, imgeleriyle başka yerlere taşınmak; sevgiyle yaratılmış, bizi eğlendirme ve bilinçlendirme amacı taşıyan bir filmi seyretmek ve keyfini çıkarmak, bambaşka bir şey. Film sanatına değer veren sizlere çok teşekkür ederim. Değerleriniz hep koruma altında, çekimleriniz hep aydınlık olsun’’dedi.

TARİHİ CANLANDIRMAK

Açılış gününde, ‘Tarihi Canlandırmak’ (Reliving History) konulu; David Archibald’ın yönettiği 2017 yapımı ‘Govan Genç’ (Govan Young) ve Carlos Cabrera’nın yönettiği 2018 yapımı ‘Jerash Savaşı’ (Battle of Jerash) isimli filmler gösterildi.

İskoçya Yönetmen David Archibald, ‘Govan Genç’ isimli filminin gösterimi öncesinde yaptığı konuşmasında; ‘‘Burada olmak ve açılış töreninde filmimin gösterilmesi, benim için onurdur. Davetiniz ve misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. Bizler toplu çabalarla İskoçyalı öğrencilerin yerel tarihlerini öğrenmeleri adına gerçekleştirdiğimiz bu kısa filmin, uluslararası düzeye geleceğini tahmin etmezdik. Ama şu an 20’den fazla uluslararası film festivalinde gösterilmektedir. İlk defa Türkiye’de, burada gösterime girmektedir ve bence sinemanın sınırlar arası geçiş gücünün kanıtıdır’’dedi.

ÖĞRENCİLERİN ÇİZGİ FİLMLERİ VE FOTOĞRAF SERGİSİ

Haziran ayında Foça’da, çocuklara tarih öğrenme sevgisi ve kültür varlıklarını koruma bilinci kazandırmak amacıyla açılan ‘‘Çocuklar için Çizgi Film Atölyesi’’nde üretilen filmler, tebessümle izlendi. Çizgi filmler, Foça Film Günleri süresince, film aralarında gösterilmeye devam edecek. Ayrıca, Lise öğrencilerinin, Eylül-Ekim aylarında, düzenlenen fotoğrafçılık atölye çalışmalarında çektikleri ‘Foça’nın Tarihsel Dokusu’ konulu fotoğraflar, Foça Belediyesi Reha Midilli Merkezi’nin fuaye alanında sergilenecek.

Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu, 1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Mirası Film Günleri, 21 Ekim’e dek sürecek.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894