• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İzmir 17 °C

Halk Bilimcisi Sabiha Tansuğ, Başkan Gönenç’i Ziyaret Etti

Halk Bilimcisi Sabiha Tansuğ, Başkan Gönenç’i Ziyaret Etti
Folklor araştırmacısı, halk bilimci/etnolog, araştırmacı yazar ve madeni para (50 kuruş) üzerine resmi basılan ilk Türk kadını Sabiha Tansuğ, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’i ziyaret etti.

HALK BİLİMCİSİ SABİHA TANSUĞ, BAŞKAN GÖNENÇ’İ ZİYARET ETTİ

Folklor araştırmacısı, halk bilimci/etnolog, araştırmacı yazar ve madeni para (50 kuruş) üzerine resmi basılan ilk Türk kadını Sabiha Tansuğ, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’i ziyaret etti.

Anadolu’nun son karatabağı olan Bergamalı Debbağ İsmail Araç’ın parşömen zanaatını öğrettiği iki kadın öğrencisi için Bergama Belediyesi tarafından düzenlenen Peştamal Kuşatma törenine katılmak için Bergama’ya gelen Sabiha Tansuğ, Belediye Başkan Mehmet Gönenç’i makamında ziyaret etti. Yapılan ziyarete gazeteci Lütfü Dağtaş, Sabiha Tansuğ’un yardımcısı Ayhan Kaptan ve Bergama Belediyesi UNESCO Birimi çalışanları da katıldı.

Bergama ile ilgili özellikle Kozak ağırlıklı folklorik değerleri yıllarca araştırmış ve yazılı yayına dönüştürmüş biri olan Sabiha Tansuğ, Başkan Gönenç’e Bergama folkloruna ilişkin yaptığı çalışmaları anlattı. Bergama ile ilgili yerel ölçekte ne gibi çalışmalar yapılabilirliğine ilişkin bilgiler verdi. Gümülcine doğumlu olan Sabiha Tansuğ, çocukluğunun bir bölümünün Bergama’da geçtiğini de söyledi.

Başkan Gönenç ise Sabiha Tansuğ’un gelecek nesillere önemli bir miras bıraktığını, Bergama ve çevresinde çok değerli çalışmalar yaptığını ifade etti. Ziyaret nedeniyle Sabiha Tansuğ’a teşekkür eden Başkan Gönenç, kendisine yöresel bir heybe hediye etti.

SABİHA TANSUĞ KİMDİR

Gümülcine’de doğdu. 1954 yılından itibaren 7 yıl süreyle ressam Nuri İyem’den resim dersleri aldı. 1963 yılında Avrupa gezisine çıktı. Avrupa gezisinden döndüğü 1964 yılının Mayıs ayında İstanbul Eyüp’teki tarihi Piyer Loti Kahvesi’ni eski Türk kahvehanesine uygun bir şekilde düzenledi ve kahve bu düzenlemeyle turizme açıldı. Bu dönemde Meydan Dergisi için turizm yazıları hazırlamak için Ege Bölgesi’nde araştırma gezilerine başladı. Bu bölgeden satın aldığı geleneksel kadın başlıkları, koleksiyonunun ilk parçalarını oluşturdu. 1965 yılından 1995 yılına kadar Anadolu’nun çeşitli yerlerine yaptığı seyahatlerde, 16. yüzyıldan 1950′lere kadar olan döneme ait zengin bir koleksiyon oluşturdu, yurt içi ve yurt dışında çeşitli dergi, broşür ve kataloglarda toplam 149 adet yazı ve fotoğrafları yayınlandı. 1967 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında toplam 26 sergi düzenledi. Toplamı 2700 parçadan fazla olan koleksiyonu halen Türk İslam Müzesi’nde kayıtlıdır. 1968 yılında İstanbul’da düzenlediği gelin başlıkları konulu sergi sonrasında, Maliye bakanlığı Darphane Müdürü Nezihi Tokar’ın önerisiyle Nisan 1971’de başkentin simgesi olan “Ankara Hotozu” başlığı ile Sabiha Tansuğ portresi 50 Kuruş’un üzerinde piyasaya sürüldü. Böylece soylular ve devlet başkanları dışında ilk kez halktan biri madeni paranın üzerine basılmış oldu. “Türklerde Çiçek Sevgisi ve Sümbülname” ve “Türkmen Giyimi” isminde iki kitabı İngilizce ve Türkçe olarak yayınlandı ve ABD Harvard Üniversitesi gibi dünyanın önemli kütüphanelerinde halen kaynak kitap olarak kullanılmaktadır. 1991 yılında “Türk Halk Bilimi Araştırma Ödülünü (Hasad)” ve 1974 yılında İzmir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. İzmir Uluslararası Akdeniz Festivali’nden ödül aldı. Son sergisi 2003 İstanbul 19. Dünya Giyim Fuarı kapsamında, 24-25 Haziran 2003′ te Çırağan Sarayı’nda yapıldı.

Sabiha Tansuğ’un  2 adet kitabı bulunur.

1. Türklerde çiçek sevgisi ve “sümbülname”-Akbank Yayınları

2. Türkmen giyimi//Türkmen costumes

/ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894