• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İzmir 20 °C

Hamileler Bu Haberi Okumadan Havuza Girmemeli

Hamileler Bu Haberi Okumadan Havuza Girmemeli
Yüzmenin yapılacak en sağlıklı spor çeşidi olduğuna hiç kuşku yok. Ödemi ve duruş bozukluğuna bağlı ağrıları azaltması, tüm kasları çalıştırması, tansiyonu düzenlemesi ve saymadığımız pek çok olumlu etkisi nedeniyle gebelikte de bu aktivite çok faydalı

HAMİLELER BU HABERİ OKUMADAN HAVUZA GİRMEMELİ!

Yüzmenin yapılacak en sağlıklı spor çeşidi olduğuna hiç kuşku yok. Ödemi ve duruş bozukluğuna bağlı ağrıları azaltması, tüm kasları çalıştırması, tansiyonu düzenlemesi ve saymadığımız pek çok olumlu etkisi nedeniyle  gebelikte de bu aktivite çok faydalı.

Ancak, İngiltere’de gebelikleri boyunca  düzenli olarak yüzme aktivitesine katılan kadınların çocuklarında alerjik hastalıkların hızla artışı, yüzme havuzlarının mercek altına alınmasına sebep oldu.

O HASTALIKLARDA BEŞ KAT ARTIŞ

Bilim insanları özellikle son 50 yılda astım, egzama gibi alerjik hastalıkların yeni doğan döneminden itibaren nerdeyse beş kat artış göstermesinin ardındaki sebeplerden birini özellikle halka açık havuzlarda bulunan klor ve benzeri temizlik ürünlerinin havaya karışarak yarattığı zararlı etkiye bağlıyor.

Bu kimyasallara maruz kalan annenin taşıdığı fetüsün bağışıklık  sistemi değişime uğruyor ve doğduktan sonra bu bebeklerde ciltte soyulma ve kızarmalar, besin alerjileri, egzama, astım  gibi hastalıklara çok sık rastlanıyor.

KALABALIK VE KAPALI HAVUZLARA DİKKAT!

Devamlı ve  düşük dozda alınan  kimyasalların bağışıklık sistemine etkisi  hakkında kesin kanıt olmasa da ikna edecek düzeyde  veri mevcut olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, anne karnındaki fetüsün kimyasal maddelere karşı aşırı derecede duyarlı olduğunu vurguluyor.

Bakterileri ve bulaşıcı enfeksiyonları ortadan kaldırmak için, bu maddelerin havuzlarda bolca kullanıldığına dikkati çeken Op. Dr. Betül Görgen, sıcak yaz ayları için havuz programı yapan anne adaylarına şu uyarılarda bulundu:

“En çok dikkati çeken madde -yaygın dezenfeksiyon ürünü- THM (trihalometan)’lardır. Bu madde, kullanılan klorun deri hücreleri, idrar ve ter gibi organik maddelerle karışması sonucu oluşur. Çok kalabalık, bol klorlu  havuzlarda da yüksek sevide bulunur. Özellikle havalandırmanın pek de yeterli olmadığı kapalı havuzlarda yoğun klor kokusunu mutlaka hissetmişsinizdir.

Çocukta beynin ve bağışıklık sisteminin gelişimi, kimyasal haberci olan hormonların doğru zamanda doğru miktarda bulunmasıyla olur. Fakat artan miktarlarda endişe veren bu kimyasallarla etkileşen doğal kimyasal haberciler bağışıklık yanıtında değişmeye yol açar. Havuzlarda kullanılan temizlik maddeleri, solunan klorlu hava bu yolla alerjik hastalıklara yol açar.”

YÖNETMELİK VAR AMA...

Türkiye’de de halka açık yüzme havuzlarında olması gereken sağlık esasları ve şartlar hakkında Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği var. Bu yönetmelikte pek çok teknik detay ve rakamsal değer var. Havuzdan numuneleri alması gereken kişinin bile teknik işler, sağlık ve kimya eğitimi almış bir kişi olması gerektiği belirtiliyor.

ANALİZ VERİLERİ NEDEN PAYLAŞILMIYOR?

Havuz aktivitesi bulunan birçok spor merkezi bile, her bilgiyi paylaştıkları internet sitelerinde, nedense havuzlarına ait temizlikle ilgili analiz verilerini ve sıklığını paylaşmıyor. Çünkü, kurallara ne kadar uyulduğu tartışmalı. Birçok havuz çamaşır suyu kokuyor...

Op. Dr. Betül Görgen, hamilelere; gidecekleri havuzda Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğindeki kurallara uyulup uyulmadığını araştırıp öyle gitmelerini tavsiye ediyor.  

HAVUZ MU DENİZ Mİ?

Op. Dr. Betül Görgen, deniz suyunun havuz suyu gibi kimyasal içermediği için daha hijyenik olduğunu söylüyor. Op. Dr. Görgen, gidecekleri havuzun temizliğinden emin olmayan hamilelere imkanı varsa denizi öneriyor. Tabi ki denize girilecek plajın da ölçümlerinin yapılmış ve yetkililer tarafından ‘denize girilebilir yerler’ arasında ilan edilmiş olduğuna dikkat etmek gerekiyor. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894