• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 16 °C

Hipermarketler Herkesin Sorunu

Hipermarketler Herkesin Sorunu
Hipermarket sorununun sadece bakkalın ya da esnafın değil, yabancı sermaye ağırlığının artmasıyla önümüzdeki süreçte ciddi sorunlar yaratacağından tüm kesimlerin sorunu olduğunun altını çizen Susam,

Hipermarket sorununun sadece bakkalın ya da esnafın değil, yabancı sermaye ağırlığının artmasıyla önümüzdeki süreçte ciddi sorunlar yaratacağından tüm kesimlerin sorunu olduğunun altını çizen Susam, Hipermarketler Yasası’nın çıkarılması için sanayici, tüccar, tüketici ve esnafın aynı sesi çıkarması gerektiğini vurguladı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB)Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, , geçtiğimiz günlerde Başbakanlık’ta bekleyen Hipermarketler Yasası’nın geri çekilmesinin esnaf ve sanatkar camiasında umutsuzluk yarattığını açıkladı. Hiper ve gros marketlerin rekabet şartları, tüketici hakları, modern kentleşme, ve kamu yararı açısından bakıldığında her geçen gün daha ciddi problemler yarattığını söyleyen Susam, özellikle kontrolsüz bir biçimde mahalle aralarına kadar girerek faaliyet gösteren zincir mağazaların işini, destek ve teşvik almaksızın çalışan esnaf sanatkarların faaliyet gösterdiği 50’nin üzerinde meslek kolunu isyan noktasına getirdiğini hatırlattı.

ESNAF EŞİT KOŞULLARDA REKABET İSTİYOR

Esnaf ve sanatkarın artık, yaratılan ya da kendiliğinden ortaya çıkmasına izin verilen bu kuralsızlığın ve haksız rekabetin önlenmesini istediğini vurgulayan Susam, “Her zaman dile getirdiğimiz gibi; esnaf ve sanatkarlarımız kısıtlı olanaklarına karşın rekabet etmekten kaçınmamakta ancak ticaret kuralları çerçevesinde eşit koşullar yaratılmasını istemektedir.” diye konuştu. Ticari işleyişlerinden kaynaklanan avantajlarına devletin özellikle vergi istisnaları yoluyla verdiği teşvikler eklendiğinde hipermarketlerin sahip olduğu gücün, küçük işletmeler açısından adil olmayan bir rekabet ortamını yarattığını söyleyen Birlik Başkanı Susam; “Üretici firmalar tarafından daha yüksek fiyatla ürünlerini alan esnaf ise ürününü satışa sunduğunda müşterisi önünde fiyat artışlarının sorumlusu olarak görülmektedir. Oysa bu mağazaların tüketiciye sunduğu fiyat avantajı ortadaki büyük pazar pastasıyla hiç de orantılı görünmemektedir.” dedi.

YABANCI SERMAYE BÜYÜK TEHDİT…

 Dünya devlerinin, Türkiye parekende sektöründe iddialı bir yarış içinde olması ve bu yarışın

ciddi pazarlıklarla giderek hız kazanmasını olumlu bulmadıklarını açıklayan Susam, özellikle son dönemde Avrupa pazarlarında doyum noktasına ulaşan hipermarket yatırımcılarının, yatırımlarını ülkemize yönlendirmesiyle sıcak paranın ülke dışına çıktığına dikkat çekti.

Susam; “Yabancı yatırımcılar, artık reel sektöre de önemli miktarda kaynak ayırmakta, finans kurumlarının ardından perakende sektörü de dünya devlerinin yakın izlemeye aldığı sektörlerin başında gelmektedir. Görülmektedir ki, ülkemiz parekende sektöründe yabancı sermayenin ağırlığı ve hakimiyeti giderek artmaktadır. Bu sürecin uzun vadede getirecekleri ve yaratacağı sorunlar mutlaka gözden geçirilmelidir.” diye konuştu. Hipermarket sorununun sadece bakkalın ya da esnafın değil, yabancı sermaye ağırlığının artmasıyla önümüzdeki süreçte ciddi sorunlar yaratacağını ve tüm kesimlerin sorunu olduğunun altını çizen Susam, Hipermarketler Yasası’nın çıkarılması için sanayici, tüccar, tüketici ve esnafın aynı sesi çıkarması gerektiğini vurguladı.

YASA ACİLEN ÇIKMALI..

Amerika, İngiltere, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin küçük işletmeleri büyükler karşısında korumak üzere yıllar önce yasalarını çıkardıklarını hatırlatan Susam, “Avrupa Birliği süreciyle birlikte pek çok alanda reform yapılması gereği ile karşı karşıya olduğumuz bugün; zaten gecikilmiş olan bu adımın bir an önce atılması gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlarımız, yıllardır yaşadıkları ve mağdur oldukları bu kuralsızlığın acilen giderilmesini beklemektedir.

1999 yılından bu yana konuyla ilgili mücadele ve girişimlerini sürdüren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği; Hipermarketler Yasa Tasarısı’nın 2004 yılı içinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın öncelikli konusu olmasından ötürü oldukça umutlanmıştır. Tasarı uzmanlarca incelenmiş, görüş ve önerilerimiz Konfederasyonumuza ve bizzat Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen ilgili toplantıda dile getirilmiş, rapor halinde sunulmuştur. Beklentimiz Sanayi ve Ticaret Bakanımız Ali Coşkun’un söylemlerinin paralelinde hassasiyet göstererek bu yasanın çıkmasıyla ilgili destek ve çabasını bizlerden esirgemeyeceği yönündedir.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Büyükşehir Hayat Verdi30 Ocak 2018 Salı 12:03
  • Uşak Belediyesi Sınıra Zeytin Dalı Uzattı30 Ocak 2018 Salı 11:15
  • Her Zaman Yanınızdayız30 Ocak 2018 Salı 10:01
  • Huzurevi Sakinlerinin Evladıymış Gibi Davrandılar26 Ocak 2018 Cuma 15:40
  • Ahbap Türkiye'yi Ağaçlandırmaya Devam Ediyor24 Ocak 2018 Çarşamba 15:10
  • Mor Yaşam Projesi İle Destek Sürüyor24 Ocak 2018 Çarşamba 11:49
  • Kanserli Çocuklar Yararına Zumba12 Ocak 2018 Cuma 10:47
  • Umudun Adı: Sevgi Eli12 Ocak 2018 Cuma 10:18
  • Görme Engellilere Dikkat Çektiler12 Ocak 2018 Cuma 09:32
  • İzmir SEV’de Bilim Dolu Bir Gün18 Mayıs 2016 Çarşamba 19:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894