• BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • İzmir 23 °C

İhracatçılar mayısta İsrail’e gidiyor

İhracatçılar mayısta İsrail’e gidiyor
İSRAİL, TÜRK İŞADAMLARINA 3 YILLIK ÇOK GİRİŞLİ VİZE VERECEK

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İsrail’e 15-17 Mayıs tarihlerinde büyük bir ticaret heyeti düzenleneceğini açıkladı. İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türk işadamları için 3 yıllık çok girişli vize uygulamasına geçeceklerini söyledi.

 

Normalleşme sürecine giren Türkiye – İsrail ilişkileri ihracat dünyasında ilk meyvelerini verdi. Türk – İsrail İş Forumu’nda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “15 - 17 Mayıs tarihlerinde İsrail’e büyük bir ticaret heyeti düzenleyeceğiz. Ticaret heyetlerine çok uzun bir ara vermiştik. İki ülke için çok yararlı olacağını ümit ediyorum” dedi. TİM Genel Merkezi’nde düzenlenen foruma Büyükekşi’nin yanı sıra İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen ve İsrail İstanbul Ticaret Ataşesi Monir Agbaria katılarak birer konuşma yaptı.

 

Büyükekşi, son 10 yılda İsrail’e ihracatın neredeyse iki katına çıkarak 3 milyar dolar seviyesine; ithalatın ise yüzde 77 artışla 1.4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Büyükekşi, şunları söyledi: “Bizim potansiyelimiz bundan çok daha yüksek. Sadece kendi ihracatımız artsın istemiyoruz. İsrail’in de bize ihracatı artsın istiyoruz. Ayrıca başta Afrika olmak üzere 3. ülkelerde işbirliği yapmak istiyoruz. Amacımız: ‘Kazan-kazan’ prensibine dayalı bir ticari ortam yaratabilmek.”

 

Büyükekşi, 2016’da İsrail’den Türkiye’ye 300 bin turist geldiğini, bu yıl rakamın 400 bin olmasını arzuladıklarını söyledi. İhracatçıların İsrail ile ticari ilişkilerde başlıca iki konuyu gündeme getirdiğini belirten Büyükekşi, bunların vize sorunu ve yaş meyve sebze ile kuru meyve sebzede karşılaşılan tarife dışı engeller olduğunu ifade etti. Büyükekşi, “Karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi için vize sorununun çözülmesi gerekiyor” dedi.

İşadamları için kolaylaştırma çalışmalarına başladık

İstanbul İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, TİM Başkanı Büyükekşi’nin gündeme getirdiği vize sorunu için vize politikalarını kolaylaştıracak çalışmalara başladıklarını açıkladı. Cohen, “Bundan sonraki süreçlerde işadamlarına çok girişli ve uzun süreli vizeler vermeye başlayacağız. 3 yıllık ve çok girişli vize olacak” dedi. Geçmiş yıllarda politik krizler yaşanmasına rağmen 2011 – 2014 arasında iki ülke arasında karşılıklı ticaretin neredeyse ikiye katlandığını söyleyen Cohen, “Kaşıklı ilişkilerimizde normalleşme dönemine girdik. TİM’in kısa sürede İsrail’e bir heyet yollamak istemesinden çok mutlu olduk” diye konuştu. Cohen’in konuşmasının ardından İsrail İstanbul Ticaret Ataşesi Monir Agbaria bir sunum yaparak, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894