• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İzmir 25 °C

İzmir'i Türkiye'nin Teknoloji Üssü Yapacağız

İzmir'i Türkiye'nin Teknoloji Üssü Yapacağız
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Genel Merkezi'nde iş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Genel Merkezi'nde iş dünyasıyla biraraya geldi. EGİAD’lı iş dünyasını dinleyen sorularını yanıtlayan Bakan Özlü, Türkiye ve kent ekonomisini ilgilendiren çok önemli açıklamalarda bulundu. 

Toplantıya açılış konuşmasını EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter yaptı.  

'ENDÜSTRİ 4.0 İLE İLGİLİ ÖZEL BİR ÇALIŞMA GRUBU KURDUK'

EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, bugün bütün dünyada bilim, teknoloji ve sanayi alanında bir değişim rüzgarı estiğini belirterek, "Gelişmiş ülkeler 4'üncü Sanayi devrimi, akıllı büyüme, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme gibi kavramlara kafa yorarken Türkiye bundan geri kalmamalıdır. Bizler EGİAD olarak tam bir yıl önce gündemimize aldığımız Endüstri 4.0 ile ilgili özel bir çalışma grubu kurduk, üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla üç bilgilendirme toplantısı yaptık ve Kasım ayında da ESİAD ile birlikte geniş katılımlı, bir günlük 'Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi' gerçekleştirdik. Bu alandaki çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek. Bu vesileyle, bakanlığımızın Endüstri 4.0 ile ilgili oluşturacağı platformlarda ve tüm çalışmalarda EGİAD olarak aktif rol ve görev almayı arzu ettiğimizi belirtmek isteriz" dedi.

İş dünyasının genç temsilcileri olarak ülkedeki rekabetçiliğinin arttırılması için iki ana unsur olduğuna inandıklarını vurgulayan İlter, "İnovasyon iklimini oluşturacak öngörülebilir, özgür bir çalışma ortamı ve eğitim. Özgürlük inovasyonun, inovasyon da ekonomik gelişmelerin mayasıdır. Girişimcilik, araştırma ve geliştirme, inovasyon, yüksek teknolojiye yatırım, dijital dönüşüm ve mesleki eğitim konularının Türkiye'nin sürekli gündem maddeleri olmasını sağlamak zorundayız" dedi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı EGİAD Toplantısı’nda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, sanayide dijital dönüşümü Türkiye için bir fırsat olarak gördüklerini, Türkiye’nin bu alanda sıçrama yapabileceğini, Türkiye'nin bu dönüşümde mesafe alabileceği tek alanın sanayi ve teknoloji olduğunu söyledi. 

'TÜRKİYE 4'ÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİNİN ÖNCÜSÜ OLABİLECEK ÜLKELERDEN BİRİ'

Özlü, şöyle konuştu: “Bizim petrol kuyularımız yok, doğalgaz yataklarımız yok. Türkiye akılla, akıllı üretimle ve teknoloji üreterek sıçrama yapabilecek. Biz sıçrama alanlarının başını sanayi ve teknoloji olarak görüyoruz. Örneğin imalat sanayimiz toplam gayri safi milli hasıla içerisindeki payını nasıl 2 katına katlarız, buna çalıştık. Burada elimize gelen raporlarda belli alanlara odaklanmamız gerektiği söyleniyor; yüksek katma değer mi istiyorsunuz, istihdam mı, yatırımcı cazibesi mi istiyorsunuz. Bunlara ne cevap verirseniz verin Türkiye'nin en büyük açık verdiği alanların başında kimya ve ilaç sanayi geliyor. Biz bu konuda 5 ana alan belirledik. Bunlar; kimya ve ilaç sanayii, iletkenler ve elektronik, makine ve teçhizat, motorlu taşıtlar ve gıda ve içecek alanları. Bilim ve yazılımı saymıyorum, çünkü bu zaten hepsinde gerekli olacak, bunu genel bir alan olarak görüyoruz" dedi. 

Kazakistan'ın petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olmasına rağmen sanayi 4.0'ı bir devlet politikası olarak gördüklerini belirten Özlü, "Bizim de bunu bir devlet politikası olarak görmemiz gerekiyor. 1'inci, 2'nci ve 3'üncü sanayi devrimlerini geriden takip ettik. 1'inci ve 2'ncisini 100, 3'üncüsünü 30 yıl geriden takip ettik. Fakat 4'üncü sanayi devrimi dediğimiz hadiseye aslında çok da geride değiliz, belki 3-5 yıl fark var. Bu konuda öncü olabilecek ülkelerden biriyiz. Bu konuda geri kaldık endişeniz olmasın, Türkiye, sanayi 4.0'ı yakından takip edebilecek durumda. Aslında sanayi 4.0 uygulamalarına geçtiğimizde bunun gerekli kıldığı makine ve teçhizatı hazır almak durumunda kalacağız. Bizim şimdiden bu makine ve teçhizat konusunda çalışmamız ve bu teçhizatı üreten ülkelerden olmamız gerekiyor" dedi. 

'İZMİR'İ TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ YAPACAĞIZ'

İzmir için özel bir çalışma yapıldığını belirten Özlü, "Biz İzmir'i Türkiye'nin teknoloji üssü olarak görüyoruz ve bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için özel bir çalışma yürütüyoruz. İnşallah İzmir'de uluslararası ölçekte bir teknoloji üssü kuracağız. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor" dedi.

İzmir’in her bakımdan büyük bir sıçrama yaptığına dikkat çeken Bakan Özlü, yerli otomobilin üretileceği şehire henüz karar verilmediğini belirterek, "Şu anda bunu konuşmamıza 1,5 yıl var. Tercih ortak girişim grubunun olacak. Limanlara yakınlık ciddi kriter, bölgedeki yan sanayi, belli merkezlere yakınlık ayrı bir kriter. Bu konu 1,5 yıl sonra gündeme gelecek. İzmir’in bu konuda şansı var." dedi. 

Geçen yıl üretilen 100 otomobilden 80'ini ihraç ettiklerini ifade eden Bakan Özlü, küresel pazara daha fazla katkı sunulduğunu dile getirdi. Yerli ve milli üretimin önemli olduğunu ancak bunu dünyadan kopmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Bakan Özlü, "Bunu küresel pazara entegre şekilde yapacağız. Küresel pazara entegre olmayı da vurgulamak istedim" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Özlü, EGİAD üyelerinin sorularını yanıtladı. Program, EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter'in Özlü'ye plaket vermesiyle son buldu./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.trA

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894