• BIST 9724.46
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İzmir 25 °C

İzmir'in fotoğrafını çekti...

İzmir'in fotoğrafını çekti...
İZMİR TİCARET ODASI BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ, İZMİR’İN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Türkiye’de plansız ve çarpık yapılaşmanın başkenti olarak gösterilen İzmir’in içler acısı durumunu gündeme getiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,  yanlış yapılanma sonucu İzmir’in eski güzelliğini kaybettiğini söyledi.

ekrem-demirtas.jpeg

GECEKONDULAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Dünya Mimarlık Haftası Etkinlikleri kapsamında, mimarlığın duayen isimlerinden Yüksek Mimar Cengiz Bektaş’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Ekrem Demirtaş, “Gecekondulaşma, sanayinin gelişmesine paralel bir şekilde arttı. Doğu, Güneydoğu başta olmak üzere ülkenin her bölgesinden İzmir’e göçler yaşandı ve gecekondulaşma hızlı bir şekilde oluşmaya başladı. Kentsel dönüşüm dediler ama bana göre daha bir metre yol almış değiller. Başta mimarlar başta olmak üzere herkesin bir şekilde gecekondulaşmanın önüne geçilmesi için bir şeyler yapması lazım” dedi.

BİR ZAMANLAR PRENSESTİ 
Yerel yönetimlerin arsa üretmediğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Smyrna, geçmişte dünyanın bildiği bir kent. Küçük Paris olarak anılıyor. Gökkubbe altında en güzel şehir, Prenses. Geçmişte böyle tanımlanıyor ve biliniyor. Kordon boyunda, tiyatrolar, kulüpler, kafeler, konsolosluklar, yalı villalar var. 1960’tan sonra ne oldu? Sanayileşmeye paralel biçimde İzmir göç almaya başladı. Yerel yönetimler arsa üretmedi, plan yapmadı. Gelenler, bir gecede konut yapmaya başladı. Adına da gecekondu dendi. Sonra gecekondu müteahhitleri türedi” 

TÜM VAROŞLAR GECEKONDU İLE DOLDU
Geçmiş dönemlerle bugünü karşılaştıran Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Katlı yapılar zaten biliniyordu ama ilk olarak Kordon’da bir yalı villası yıkılıp 5 katlı yapı haline getirildi. Ve devamı geldi. Geçmişten günümüze Kordon’da 3-5 yapı kaldı. Tüm varoşlar gecekondu ile doldu. Nüfus 300 binden 3 milyona yükseldi. Şimdi yönünü denize doğru çevirerek bakan konuklar ise güzel şehriniz var diyor. Ama artık güzel değiliz. Güzel yapılar yapılmıyor. Tüm yalılar yıkıldı. Sefertası gibi binalar yapıldı. Başta yerel yönetimler, hepimiz suçluyuz. Karşı koymadık, direnmedik. Biz de dahil. Tüm meslek odaları, ‘karşıyız-karşı’ demek dışında daha güzel İzmir için çaba göstermeliyiz. Kentsel dönüşümü fırsat olarak kullanıp İzmir’e özgü mimari anlayışı ile çirkinlikleri güzelliğe dönüştürmeliyiz” 

YANLIŞ YIKTIĞINIZ ZAMAN, YANLIŞ YAPILAŞMA BUNUN DEVAMI OLUR
Konuşmasının ardından Demirtaş ve Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İzmir Ticaret Odası binasının mimarlığını da yapan merhum mimar Salih Zeki Pekin'in anısına eşi Serpil Pekin'e plaket verdi. Plaketi alırken gözleri dolan Serpil Pekin, "Eşim olduğu için gurur duyuyorum" diye konuştu. Demirtaş’tan sonra kürsüye çıkan Yüksek Mimar Cengiz Bektaş ise, “Ülke olarak yıkmak da çok başarılıyız ancak yıkmanın daha iyi düşünülerek yapılması lazım. Yanlış yıktığınız zaman, yanlış yapılaşma bunun devamı olur” ifadelerini kullandı.

izmir.jpg

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894