• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İzmir 22 °C

Kadınların Sesini Yükselttiği Filmler

Kadınların Sesini Yükselttiği Filmler
Özel Sinema Kulübü Sinemia Kadınlar Günü’nü yine sinema ile kutluyor. Sinemia.com editörlerinin bu özel gün için oluşturduğu listede, kadının tek tipleştirilmesine, kimliksizleştirilmesine

KADINLARIN SESİNİ YÜKSELTTİĞİ FİLMLER

Özel Sinema Kulübü Sinemia Kadınlar Günü’nü yine sinema ile kutluyor. Sinemia.com editörlerinin bu özel gün için oluşturduğu listede, kadının tek tipleştirilmesine, kimliksizleştirilmesine ve varlığının ikinci plana atılmasına karşı çıkan filmler yer alıyor. Şalvar Davası, Kadının Adı Yok gibi Türkiye klasiklerinden Thelma ve Louise, Karamel, Persepolis gibi dünyanın dört bir yanında hayat bulan yapımlara renkli bir seçki sunuluyor.  

Özel Sinema Kulübü Sinemia, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, dünya ve Türkiye’deki kadınların sesini sinema aracılığıyla duyuran yapımları derledi. sinemia.com editörleri tarafından seçilen filmlerin başrollerinde tüm zorluklara rağmen ayakta kalan, özgüvenli, renkli, akıllı ve güzel kadınlar yer alıyor. İşte o listedeki filmlerden bazıları:

ŞALVAR DAVASI (1983)

Film kadınların karnından sıpanın, sırtından sopanın eksik edilmediği bir köyde geçer. Köyün eski güzellerinden Elif’in taze dul olarak oraya geri dönmesiyle kıyamet kopar. Köyün erkekleri ile kadınları arasında ipler gerilir, kadının fendi erkeği yenecektir.

ÇILGIN MAX: ÖFKELİ YOLLAR (MAD MAX : FURY ROAD, 2015)

Geriye bir avuç doğal kaynak kalmış, onunla beraber de ne kadar kaynak varsa hepsini elinde tutan bir Tiran lideri ve onun karılarını alıp kaçıran imparator Furiosa. Bakalım bu kadın dayanışmasında Mad Max hangi tarafı seçecek.

ORLANDO (1992)

Virginia Woolf'un aynı adlı romanında uyarlanmış, 4 asırlık bir sürece yayılarak cinsel kimlikleri inceleyen oldukça ilginç bir film.  Cinsiyet meselesi aynı oyuncu üzerinden, cinsiyeti değişerek irdeleniyor. İzlenesi bir şaheser.

UÇURTMAYI VURMASINLAR (1989)

Özgürlüğün ne olduğunu en güzel anlatan filmlerden. İnci'si, Barış'ı ile demir parmaklıkların ardında bir avuç kadının yanı başına çekiyor sizi,  onlarla birlikte kah kahkahalara kah hıçkırıklara boğuyor. Filmin umudu olan Barış'ın varlığı ise sözcüklerle anlatılabilecek gibi değil.

KARAMEL (CARAMEL, 2007)

Beyrut’ta bir güzellik salonunda bir araya gelen 4 farklı kadının sevimli, renkli, sıcacık hikayelerine şahit oluyoruz. Yönetmeni ve başrol oyuncusu Nadine Labaki filmi öyle içten çekmiş ki, izlerken kendinizi mahallenizde hissedebilirsiniz.

THELMA VE LOUİSE (THELMA & LOUİSE, 1991)

Yaşadıkları hayatın dayattığı şartlar arasında sıkışıp kalmış iki kadının yolculuk üzerinden özgürleşme öyküsünü anlatan Thelma ve Louise,  kadın filmleri arasında bir klasiktir. Yol boyunca başlarına gelen her türlü zorlukla mücadele ederek, kendi duvarlarını yıkarlar.

KADININ ADI YOK (1988)

Duygu Asena’nın aynı adlı romanından uyarlanan, Atıf Yılmaz'ın yönettiği film günümüzde de güncelliğini koruyor. Filmde bir kadının, çocukluğundan bu yana, başta babasından sonra toplumdaki erkeklerden gördüğü baskı ve şiddeti anlama ve anlamlandırma çabasını izliyoruz.

ŞEYTAN MARKA GİYER (THE DEVİL WEARS PRADA, 2006)

Film çok güncel bir gündeme, modern kölelik sistemine parmak basıyor. Sistemin kadına dayattığı sıfır beden olma, topuklu giyinme, sürekli makyaj gezmek gibi her an bakımlı ve alımlı olma koşullarını, esprili ve akıcı bir dille anlatıyor.

YEDİ KOCALI HÜRMÜZ (2009)

Sadık Şendil tarafından 1971 yılında yazılan tiyatro oyunu Yedi Kocalı Hürmüz. 2009 yılında Ezel Akay tarafından sinemaya uyarlandı. Hikaye, kendini kadının toplumdaki yerini belirlemeye adamış eril söyleme karşı çıkıyor. Üstelik de bunu şıkır şıkır, çok keyifli bir şekilde yapıyor.

KÜÇÜK KADINLAR (LİTTLE WOMEN, 1994)

Babaları savaşta olan 4 kız kardeş ve annelerinin öyküsü. Joe, Meg, Beth ve Amy'nin duygulu, sevgi, fedakarlık, inat, başarı dolu öykülerini anlatan, tüm aile toplaşıp izlenesi bir klasik. En güzel kız kardeşlik öyküsü.

PERSEPOLİS (2007)

Marjane Satrapi'nin çizgi roman olarak yazılmış otobiyografik öyküsünden uyarlanan Persepolis’te İran İslam Devrimiyle değişen yaşamları ve artan baskıyı, laf altında kalmayan, özgür ruhlu, erken ergenleşmiş bir kız çocuğu olan Marjane'in gözünden seyrediyoruz.

AAAHH BELİNDA (1986)

Başrolünü Müjde Ar'ın üstlendiği Atıf Yılmaz filmi, birbirinden çok farklı iki kadının hayatına bakmamızı sağlıyor. Biri geleneksel kadın rollerine burun kıvıran bir tiyatro oyuncusu, diğeri kendini ailesini memnun etmeye adamış bir ev kadını olan bu iki kadının ortak yönü nedir sizce?

PRENSES MONONOKE (PRENSES MONONOKE, 1997)

Miyazaki'nin belki de en iyi animasyonlarından. Sinemaya kazandırılmış bir başyapıt.  Orman canlıları ile, doğayı hızlı ve acımasızca tüketen insanlar arasında mücadeleyi anlatıyor. Evet, kahramanımız bir prenses!/EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894