• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İzmir 17 °C

Kalıcı Görme Kayıpları Modern Yöntemlerle Önlenebiliyor

Kalıcı Görme Kayıpları Modern Yöntemlerle Önlenebiliyor
Modern tıp teknolojilerinin gelişmesi ile hastaları karanlığa mahkum eden bazı göz hastalıkları başarıyla tedavi edilebiliyor

KALICI GÖRME KAYIPLARI MODERN YÖNTEMLERLE ÖNLENEBİLİYOR

Modern tıp teknolojilerinin gelişmesi ile hastaları karanlığa mahkum eden bazı göz hastalıkları başarıyla tedavi edilebiliyor. Kalıcı görme kayıplarına neden olduğu bilinen çeşitli hastalıklarda uygulanan vitreus cerrahisi yani “Vitrektomi ameliyatları” ile hastaların iyileşerek iyi bir görme düzeyine sahip olması sağlanıyor. Memorial Dicle Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Aydın Maçin, gözün ulaşılması ve görülmesi en zor noktalarını belirleyerek tedavisinin gerçekleştirilmesini sağlayan vitrektomi ameliyatları hakkında bilgi verdi.   

Diyabet ve enfeksiyonla ortaya çıkan göz rahatsızlıklarında uygulanabiliyor

Vitrektomi ameliyatları; göz içi kanama, ileri evre diyabetik göz hastalığı, retina ayrışması, görme merkezi deliği, görme merkezi önü zar oluşumu, göz içi enfeksiyonları, göz içi yabancı cisim yaralanmaları, dev retina yırtıkları, katarakt ameliyatları sırasında gözde kalmış lens kalıntıları, göz içi sinir tabakasının yırtılması, erken doğuma bağlı olarak uzun süre oksijen çadırında kalan bebeklerde görülebilen son evre prematüre retina hastalıklarının tedavisinde uygulanmaktadır.  Vitrektomi aynı zamanda lazer tedavisine yanıt vermeyen diyabet hastaları için de önemli bir tedavi yöntemidir.

Mikrocerrahi ile görüş kalitesi arttırılıyor

Gözün dış tarafında yer alan konjonktiva ve skleara tabakalarına mikro cerrahi aletler yardımıyla müdahale edilerek vitreus boşluğuna ulaşılır. Bu uygulamayla vitreusun temizlenmesi ve retinanın orijinal halini alması hedeflenir. Ameliyat sonunda skleara ve konjonktivada açılan deliklere gerektiğinde dikiş atılabilir. Ameliyat sonrası bazı hastalarda katarakt gelişimi hızlanabilir. Bu durumda yeni bir cerrahi müdahale gerekebilir.

Sosyal yaşama hızlı dönüş sağlanıyor

Vitrektomi ameliyatı sonrası göz kanlanıp, hassaslaşabilir. Bu nedenle gözü dış etkenlerden korumak için ortalama 2-3 gün göz koruyucu bandaj kullanmak gerekir. Ayrıca gözün enfeksiyon kapma riskine karşı göz koruyucu damla kullanımı da uygun olacaktır. Vitrektomi, çoğu zaman lokal anestezi ile göz uyuşturularak yapılır. Böylelikle hasta kısa sürede evine dönebilir. Ancak ameliyat sonrası hastanın bir gece kontrol altında olması, daha güvenlidir. Vitrektomi ameliyatları sayesinde körlük riski taşıyan birçok hastanın görüş kalitesi artar ve bu hastalar çok hızlı bir şekilde sosyal yaşamlarına dönebilir.   

Ameliyat sonrası kişisel temizlik ve darbelere dikkat!

•    Ameliyat olan göz darbelerden mutlaka korunmalıdır.  
•    Gözler kağıt mendille silinmemelidir.
•    Göz, 10 gün süresince suyla temizlenmemelidir.
•    Sıcak su ve buhardan kaçınılmalıdır.
•    Ani gelişen ağrı, görme bozukluğu, kızarıklık, şişlik olduğunda hemen doktora danışılmalıdır.
•    Gözünün içerisine silikon ya da gaz yerleştirilen hastalara, günün belli saatlerinde yüz üstü yatmaları önerilir.
•    Taburcu olduktan sonra, ilaçlar doğru ve zamanında kullanılmalıdır. Damla; yatar pozisyonda göze ve kirpiklere değdirilmeden, alt kapağı aşağı çekerek gözün içine uygulanmalıdır. Kullanılacak birden çok damla varsa, damlalar 10’ar dakikalık aralarla damlatılmalıdır.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894