• BIST 9679.8
  • Altın 2489.039
  • Dolar 32.4231
  • Euro 34.4318
  • İzmir 20 °C

kazım Ulaş'tan Belediyeye Suçlama

kazım Ulaş'tan Belediyeye Suçlama
LİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Aliağa Belediyesi'nin 2012 yılı faaliyetlerini inceleyen Denetim Komisyonu'nun raporu çarpıcı tespitlerle dolu. Yenilen yemeklere ödenen paradan, lise mezunu alınması gereken pozisyona okuma yazma bilmeyen insanların alınmasına,

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI KAZIM ULAŞ’TAN ALİAĞA BELEDİYESİNE SUÇLAMA

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI ULAŞ: 'İPİN UCUNU İYİCE KAÇIRMIŞLAR“

AK PARTİ ALİAĞA İLÇE BAŞKANI KAZIM ULAŞ DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISINDA BAŞKAN OĞUZ'A 'SUÇ DUYURUSUNDA BULUN" ÇAĞRISI YAPTI.

KAZIM ULAŞ “BELEDİYENİN KAYNAKLARI ÇAR ÇUR EDİLMİŞ”

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Aliağa Belediyesi'nin 2012 yılı faaliyetlerini inceleyen Denetim Komisyonu'nun raporu çarpıcı tespitlerle dolu. Yenilen yemeklere ödenen paradan, lise mezunu alınması gereken pozisyona okuma yazma bilmeyen insanların alınmasına, maddi çıkar sağlamak için işten çıkartılıp aynı kişilerin aynı pozisyona yeniden atanmasına ve yapılan ihalelere kadar çok sayıda konuda tespitin yer aldığı raporun ardından AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Kazım Ulaş düzenlediği basın toplantısında Başkan Oğuz'a 'suç duyurusunda bulun" çağrısı yaptı.

Aliağa Belediyesi'nin 2012 faaliyetlerini mercek altına alan Denetim Komisyonu raporunu açıkladı. CHP'li ve Ak Partili Meclis üyelerinin hazırladığı rapor ilçe siyasetinin ana gündem maddesi oldu. AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Kazım Ulaş düzenlediği basın toplantısında raporda yer alan çarpıcı tespitlere dikkat çekti.

Ulaş "Aliağa Belediyesi'nin 2012 yılı denetim raporu ve faaliyetlerini değerlendireceğimiz basın toplantısına hoş geldiniz. Biliyorsunuz denetim komisyonları belediyenin 1 yıl içerisinde yapmış olduğu iş ve işlemlerin mevzuata uygun ve verimli bir şekilde yapılıp yapılmadığını inceleyip, raporlayarak, gereğinin yapılması için başkanlık makamına sunarlar. Bundan önceki yıllardaki denetim komisyonu raporlarında özellikle aşağıdaki hususlar hakkında yanlışlıklar tespit edilmiş ve bunların düzeltilmesi için başkanlık makamına sunulmuştu" dedi.

EKSİKLİKLER DİZ BOYU

-Mal ve hizmet alımlarında piyasada fiyat araştırması yapılmadığı

-Teknik şartnamelerin taşeron firma çalışanları tarafından hazırlandığı

-Teknik şartnamelerin eksik ve usulüne uygun hazırlanmadığı

-Bazı ihale ve hizmet alımlarına tedarikçilerin telkiniyle çıkıldığı

- Açık ihaleye çıkılması gerekirken, işin parçalara bölünerek doğrudan alım yöntemiyle temin edildiği ve bu işlemlerinde adli ve idari yönden suç teşkil ettiği

-Yatırım bütçelerinin çok düşük olduğu,

evet 2012 yılı denetim raporu şu an elimizde sıkıntı ve yanlışlıkların aynen devam ettiğini görüyoruz.

İPİN UCUNU İYİCE KAÇIRMIŞLAR

Ulaş "Bu sene ipin ucunu iyice kaçırmışlar" diyerek, rapordaki bazı tesbitleri başlaşmak istiyorum. diye konuştu.

-Hizmet alımı yoluyla alınan personelin şartnameye uygun olmadığı ve üniversite mezunu olması gereken personelin lise, lise mezunu olması gereken personelin ilkokul mezunu veya okuryazar olmadığı tesbit edilmiştir. bu durum daha sonra anlaşılıncada 15-20 günlük kurslar açarak okur-yazar belgesi vermeye çalışmışlar.(lise mezunu olması gereken 31 kişinin lise mezunu olmadığı, ilkokul mezunu olması gereken 22 kişnin ise okur yazar olmadığı görülüştür)

-Bazı personelin sözleşmesi iptal edilip tazminatı ödendikten sonra tekrar aynı işte işe başlatılmış ve bu personele maddi menfaat sağlanmıştır. bu kapsamda bel.bşk yardımcılarından 1 tanesininde yakını vardır.

-Yine daha önceki senelerde olduğu gibi yetkisiz kişiler eliyle doğrudan alımlar, mal teslim alımları, piyasa araştırmaları yapılmış ve bunun doğal sonucu olarak ta belediye ciddi şekilde zarara ugratılmıştır. (samurlu ilköğretim okulu nun restorasyonu için ihale komisyonunun 96.024 tl yaklaşık maliyet hesaplanmasına rağmen ihalenin 27.670 tl ye bir firmada kalması ihale komisyonların nasıl çalışma yaptığı hakkında çarpıcı bir örnektir.)

-Doğrudan alımlarda yasal sınırların çok üzerinde alımlar yapılıp bazı firmalara avantaj sağlanmıştır.(mal alımları için ayrılan 13.141.843 tl nin en fazla %10 u yani 1.341.000 tl si doğrudan alımla yapılması gerekirken bu oran % 37 yani 4.886.721 tl olarak gerçekleşmiş. Hizmet alımı için ayrılan bütçede de yasal sınır aşılmıştır) rekabet ortamı oluşturulmadan yapılan bu alımlarda belediye zarara uğratılmış.

BELEDİYENİN KAYNAKLARI ÇAR ÇUR EDİLMİŞ

Belediyede alımların nasıl yapıldığı ve nasıl bir çark döndüğünü görmek için Belediyenin almış olduğu bazı kalem mallar için, rastgele bir kaç kalem malzeme seçerek bizde ufak bir piyasa araştırması yaptık.

Okullarda ve belediye hizmet binasında kullanılmak üzere yaptırılan Atatürk posterlerinden 1 tanesi için 550 tl para ödenmiş, aynı özellikte bir posteri biz yaptırmak için araştırma yaptığımızda 1 tanesi için 300 tl gibi bir rakam çıktı. Yine piyasada 20 tl ye alınan bir doktor gömleği için 70 tl, 20 tl lik bir plates topu için 32 tl gibi rakamlar çıktı karşımıza. Bu örnekleri artırabiliriz. 2012 yılında 7.783.448 tl tutarında doğrudan alım yapılmıştır. Mal ve hizmet alımlarında piyasa fiyatının ortalama % 40-50 üzerinde alımlar yapıldığı anlaşılmaktadır. Buda belediyenin yaklaşık 3.000.000 tl zarara uğratıldığını gösteriyor.

-Yine belediye kaynakların nasıl çarçur edildiğini göstermesi açısından bazı rakamları daha paylaşmak istiyorum.

-29 Ekimde ilçe protokolüne verilen yemek 8000 tl (ilçe protokolünde 50 kişi katılmış olsa adam başı 160 tl)

-25 Şubat müzisyenlere ve solistlere verilen yemek 8910 tl(ekip toplam 20 kişi olsa adam başı 445 tl)

-10 Ocak çalışan gazeteciler gününde verilen yemek 12000 tl(kahvaltıya katılan gazeteciler katılım sayısının 20 civarı olduğunu söylüyor yemek fotoğraflarından da buna yakın bir sayı çıkmaktadır bu halde kişi başı 600 tl)

-19 Ekim gaziler günü için verilen yemek 12000 tl(hadi 100 kişi katılmış desek kişi başı 120tl yapar)

-Tiyatroya katılan protokole verilen yemek 4300 tl (tiyatroya katılan protokol 20 kişi olsa kişi başı 215 tl)

Bunlara cenazede kişi başı verilen 51 tl lik yemeği de ilave edelim.Evet liste bu şekilde uzayıp gidiyor. doğrusu bu yemeklerde ne yendiğini merak ediyoruz.

-Açık ihaleyle alınması gereken bazı mal ve hizmetler bölünerek doğrudan alım yoluyla temin edilmiş ve belediye zarara uğratılmıştır (temizlik malzemesi alımı, spor malzemesi alımı,yedek parça alımları, tel örgü çekilip sökülmesi gibi) -Belediyenin hizmetlerini verimli bir şekilde yapabilmesi için gerekli personel sayısı 381 olması gerekirken bu sayı belediyemizde 673 kişidir. belediye şirketi ve konservatuar da çalışanlarda dahil edilirse bu sayı 750 ye yaklaşmaktadır. belediye ihtiyacı olmadığı halde bir çok personel alımı yapmış ve bu personeli belediye dışında, bazı dernekler, adliye ve milli eğitim müd. gibi yerlerde istihdam ederek belediye ciddi şekilde zarara uğratılmıştır.

-2012 yılının yatırım harcamaları önceki senelerde olduğu gibi çok düşük oranda %4.52 de kalmıştır. bu rakamda yaklaşık 2.150.000 tl dir. kıyaslama yapmanız açısından 2012 yılında temsil tören tanıtma giderlerinin 1.518.568 tl olduğunu hatırlatmak isterim.(baklava börek için 1.518.568 yatırım için 2.150.000 tl)

-Belediye kiraya vermiş olduğu taşınmazlardan kira ödemeyenlerle ilgili hiç bir işlem yapmamış ve 382.000 tl tutarındaki kira alacağını tahsil etmemiştir. Ayrıca kesmiş olduğu cezalardan 111.000 tl belediye kreşinden 73.000 tl yi tahsil etmeyerek toplamda 566.000 tl gibi yüksek bir rakam belediye zarara uğratılmıştır. Önceki yıllarda belediye taşınmazlarının kira tahsil oranları % 80 lerdeyken bu oran şu anda %16 lara kadar düşmüştür.

-Bütçenin % 30 unu geçmemesi gereken personel giderleri Aliağa belediyesinde % 52 gibi yüksek bir rakamdadır. Yani belediye gerçekleşen bütçesinin yarıdan fazlası personel giderine ayırmıştır.

Burda önemli bir ayrıntıyı da sizlerle paylaşmak isterim. Raporu incelerken bazı isimlerin sık tekrarlanması ilgimizi çekti mesela 109 yerde ismi geçen bir belediye çalışanı var. yapmadığı iş kalmamış, piyasa araştırmasından tutun, mal teslim alımına, talep müzakeresi hazırlanmasına, muayene ve kabul komisyonu başkanlığına kadar bir çok konuda görev yapmış ve imza atmış. Bu kadar önemli işler yapan bu ismin belediyedeki görevinin hizmetli olduğunu hatırlatalım. Belediyenin mal ve hizmet aldığı firmalar nedense hep aynı, aynı iş kolunda faaliyet gösteren bir çok esnafımıza sorduğumuzda belediyenin bu güne kadar kendilerinden hiç teklif almadığını söylemeleride bu tür alımların nasıl yapıldığını göstermesi açısından oldukça manidardır.

Denetim raporunun 101 yerinde ilgililer hakkında disiplin soruşturması açılması ve yine 26 yerdede ilgililer hakkında yasal işlem yapılmak üzere adli mercilere başvurulması gerektiği belirtilmiştir, ayrıca daha önceki denetim raporlarında disiplin soruşturması ve adli makamlara başvuru yapılması istenilen hususlarda belediye başkanının her hangi bir işlem yapmamasından dolayıda belediye başkanı hakkında görevini ihmalden adli makanlara suç duyurusunda bulunulması gereği hatırlatılmıştır. Değerli basın mensupları yukarıda bazı rakamlarla ifade etmeye çalıştığımız üzere belediye kaynakları çarçur edilmiş ve belediye ciddi oranda zarara uğratılmıştır. Belediyeyi yönetenlere tavsiyemiz hiç olmazsa son yıllarında ellerini, varsa vicdanlarına koysunlar ve belediye kaynaklarını çarçur etmesinler. Gider ayak aliağamıza yapacakları en büyük hizmet bu olur.

Raporu hazırlayan başta CHP ve ak parti belediye meclis üyeleri ile birlikte komisyon üyelerine teşekkür ediyorum.

BAŞKAN OĞUZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMALI

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz'a seslenen Kazım Ulaş "bu rapor karşısında belediye başkanının suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Aksi halde belediye başkanı Oğuz suç işlemiş olur. Belediye Başkanı Oğuz'dan suç duyurusunda bulunmasını bekliyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894