• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İzmir 17 °C

Kıyı Balıkçılarından Bakan Çelik’e Mektup

Kıyı Balıkçılarından Bakan Çelik’e Mektup
Kıyı balıkçıları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e mektup yazarak, destek istedi

KIYI BALIKÇILARINDAN BAKAN ÇELİK’E MEKTUP
 
Kıyı balıkçıları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e mektup yazarak, destek istedi. Nesli tehlike altındaki lüfer balığının avlanma boyunun yeniden düzenlenerek, 18 santime geri döneceği ve ışıkla yapılan avcılık kapsamının genişletileceği yönünde çıkan söylentiler, kıyı balıkçıları arasında endişeye neden oldu. Söylentiler üzerine harekete geçen kıyı balıkçıları,  Bakan Faruk Çelik’e hitaben bir mektup kaleme alarak endişelerini bildirdi.
 
SAYIN BAKAN, DUYUN BİZİ.

Ortak mektuplarında yasadışı avcılıktan yakınan kıyı balıkçıkları, Türkiye’deki toplam balıkçı sayısının yüzde 85’ine tekabül ettiklerini belirterek,  şu ifadeleri kullandı: “Bu denizlerin tarihini biz bilir, balığıyla aile geçindirir, çocuk okutur ve balığın yokluğunu en çok biz biliriz. Biz büyük ölçekli balıkçılık yapan reisler gibi Somali'ye gidemeyiz, biz büyük ölçekli balıkçılık yapan reisler gibi uluslararası sularda avlanamayız, büyük ölçekli balıkçılık yapan reisler gibi balık neredeyse oraya gidemeyiz, orkinos kotası talep edemeyiz. Biz kıyı balıkçılarıyız, küçük ölçekli ancak sürdürülebilir bir avcılık yaparız. Balığın yokluğunu da en çok biz hissederiz.2012 yılında gerçekleşen istişarede çok ümitlendik. 3/1 numaralı tebliğ çıkıp da korumacı önlemler gelince denize ve avcılığa çok ümitlendik. Ama o tarihten bu yana ümitlerimiz adım adım söndü. Çünkü devlet asıl görevini ihmal etti, denetim konusunda elini çok hafif tuttu, bu denizi talan eden eşkıyaların yasak balıktan ekmek kazanmasına göz yumdu.
Biz bu denizin tarihiyiz. Yarını görebiliyoruz. Bu gidişimiz gidiş değil. Lüfer gibi hem sosyal, hem tarihsel, hem kültürel ve hem de ticari değeri olan balıkları korumadıkça; yasalarımıza karşı gelip doğal kaynaklarımızı talan edenleri caydırıcı bir şekilde cezalandırmadıkça, bu denizi ve dolayısıyla geleceğimizi koruyamayız. Size bu mektubu yazıyoruz çünkü bir katliama sebep verecek ışıkla avcılık gibi, lüferin boyunda 18 cm'e geri dönüş gibi denize ağır gelecek kararların imzanıza gelmek üzere olduğunun haberini aldık. 4/1 numaralı tebliğin 2012'nin izinde ama çok daha kuvvetli çıkması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Denizlerimiz can çekişiyor. Kirlilik, aşırı avcılık, denetimsizlik... Eğer bunlara göz yumarsak, yarın çocuklarımızın yüzüne bakamayız. Sayın Bakan, duyun bizi.”
 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894