• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C

KOBİ’lerin Üçte İkisinin Başı Karmaşık BT Altyapılarıyla Dertte

KOBİ’lerin Üçte İkisinin Başı Karmaşık BT Altyapılarıyla Dertte
Şirketler büyüdükçe, giderleri azaltmak ve çalışanlarının işlerini daha verimli ve esnek bir şekilde yapmalarını sağlamak için yeni iş araçlarını ve bulut hizmetlerini giderek daha çok kullanmaya başladı.

KOBİ’LERİN ÜÇTE İKİSİNİN BAŞI KARMAŞIK BT ALTYAPILARIYLA DERTTE

Şirketler büyüdükçe, giderleri azaltmak ve çalışanlarının işlerini daha verimli ve esnek bir şekilde yapmalarını sağlamak için yeni iş araçlarını ve bulut hizmetlerini giderek daha çok kullanmaya başladı. Kaspersky Lab’in son araştırmasına göre, en fazla 249 çalışana sahip şirketlerin üçte ikisi (%63), bir ya da birden fazla iş uygulamasını bulut üzerinden hizmet şeklinde kullanıyor. Ancak, büyümekte olan şirketlerin operasyonlarını optimize etmek amacıyla bulut hizmetlerine yönelmesi, uygulama güvenliğinin kontrolünün ve değerli müşteri verilerinin kaybedilmesi gibi olumsuz durumları da beraberinde getirebiliyor.

KOBİ’LER BULUT PLATFORMLARININ YARDIMIYLA BÜYÜMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR.

Hem en küçük şirketler hem de hızlı bir şekilde büyüyen işletmeler, işlerini daha verimli ve düşük maliyetli halletmek için bulut teknolojilerini bir fırsat olarak görüyor. En fazla 49 çalışana sahip şirketlerin (çok küçük şirketler) yarısı (%50) ve 50-249 arası çalışanı olan işletmelerin (KOBİ) %40’ında düzenli olarak ofis dışında çalışan ve bulut üzerinden verilere ve uygulamalara erişmesi gereken elemanlar bulunuyor. Şirketler büyüdükçe bulut hizmetlerine yönelik ihtiyaçları da artıyor: KOBİ’lerin %73’ü ve çok küçük şirketlerin %56’sı en az bir adet bulut hizmetinden faydalanıyor. Hizmet olarak kullanılan en popüler yazılımlar arasında e-posta, belge depolama ve ortak çalışma hizmetleri, finans ve muhasebe uygulamaları yer alıyor.

BT, SİBER GÜVENLİK VE KONTROL  

Bulut hizmetlerini etkin bir şekilde kullanmanın bazı dezavantajları da var. Kurumlardaki BT altyapılarında her geçen gün daha fazla hizmet ve uygulama kullanılıyor. Ancak bazı durumlarda bu altyapılar gereken düzeyde kontrol ve görünürlüğü sunamıyor. Bunun sonucunda, 1-249 arası çalışana sahip şirketlerin %66’sı heterojen yapıdaki bu BT altyapılarını yönetmekte zorluk yaşıyor.

Karmaşıklığın artmasıyla KOBİ’lerin de altyapı yönetimi için yeni bir yaklaşım uygulaması gerekiyor. Şirketlerde çalışan BT uzmanlarının bir kısmının bu zorlukları aşacak düzeyde bilgiye sahip olmaması ise önemli bir sorun teşkil ediyor. Ayrıca, 50-249 arası çalışana sahip şirketlerin %14’ü BT güvenliği yönetimini BT uzmanı olmayan kişilerin ellerine bırakıyor. Bu da işlerini geliştirmeye odaklanıp siber güvenlik konusuna zaman ayıramayan şirketlerin, ciddi risklerle karşılaşmasına neden olabiliyor.

HİZMET OLARAK KULLANILAN UYGULAMALARDAKİ VERİLERİN KORUNMASINDAN KİM SORUMLU?

Büyüme bilgi güvenliğinden daha önemli olarak görülse de KOBİ’ler müşterilerinin değerli verilerinin güvenliğini sağlamanın ne kadar büyük bir önem taşıdığının farkında. Çok küçük şirketler ve KOBİ’lerin aşmaları gereken bir numaralı zorluk, veri güvenliği. Ancak, çok küçük şirketlerin %49’u ve KOBİ’lerin %64’ü değerli müşteri verilerini çalışanlarının mobil cihazlarında saklıyor. Bu verilerin sızdırılması, şirketin itibarına zarar vermesinin yanı sıra açılabilecek davalar nedeniyle maddi kayba da neden olabiliyor. Kurumsal şirketler normalde bu tür sorunları aşmak için yedek kaynak ayırıyor. Ancak daha küçük kurumlar, çalışmaların durması veya iş kaybı gibi ciddi durumlarla karşılaşabiliyor.

Küçük şirketler bu sorunun farkında olsa da bulut hizmetlerinde işlenen verilerin sorumluluğunun kimde olduğunu tam olarak bilmiyor. En fazla 49 çalışana sahip şirketlerin bu soruna yaklaşımı ise endişe verici. Örneğin, araştırmaya katılan çok küçük şirketlerin yaklaşık üçte ikisi (%64), belge gönderip alma uygulamalarının güvenliğinden hizmet sağlayıcının sorumlu olduğunu düşünüyor. KOBİ’ler arasında ise bu oran %56.

“Büyüme sürecinin hangi aşamasında olurlarsa olsunlar, bulut bilişimin sunduğu avantajlardan yararlanmak isteyen şirketlerin birden çok bulut platformu ve hizmetini verimli bir şekilde yönetebilmesi gerekiyor. Bunun temelinde ise sürekli daha karmaşıklaşan BT altyapılarında siber güvenlik sorumluluğunun kime ait olduğunu tam olarak bilmek yatıyor.  İster kurum içi ekipler ister güvenilir bir danışman tarafından yönetiliyor olsun, siber güvenlik asla göz ardı edilemez.” diyen Kaspersky Lab Global Satışlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Maxim Frolov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle, tüm şirketler bulut platformlarının güvenliğini, hassas verileri ve iş süreçlerini kontrol altında tutmak için özel bir birim oluşturmalı.”

Büyüme sürecinin her aşamasında siber güvenliği sağlamak için Kaspersky Lab, küçük girişimlerden sürekli büyüyen ve daha büyük işletmelere kadar her ölçekten şirket için özel olarak geliştirilen bir çözüm portföyü sunuyor. Bulut hizmetlerini kullanma eğiliminin artmasıyla, Kaspersky Lab portföyünde de bulut üzerinden kurulup yönetilebilen çözümler ve bulut uygulamalarını koruyan özel ürünler yer alıyor./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894