• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • İzmir 26 °C

Kuru İncir İhracatında İlk Gemi 26 Eylül’de Yola Çıkacak

Kuru İncir İhracatında İlk Gemi 26 Eylül’de Yola Çıkacak
Cennet meyvesi, Hristiyanların noel sofralarının vazgeçilmezi, Türk kuru incirinin dünya sofralarını süslemesi için

Cennet meyvesi, Hristiyanların noel sofralarının vazgeçilmezi, Türk kuru incirinin dünya sofralarını süslemesi için 2018/19 sezonu için ilk yolculuk tarihi, 26 Eylül 2018 olarak belirlendi.

Üretim ve ihracatında dünya lideri olduğumuz kuru incirin, 2018/19 sezonunda ilk gemi tarihi olarak da ifade edilen ilk ihracat tarihini belirlemek için Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul İhracatçı Birliklerine üye kuru incir ihracatçısı firmalar Kuru İncir Danışma Niteliğinde Genel Kurul Toplantısında bir araya geldi.

Toplantıya katılan firmalar, Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz’ün önerdiği 26 Eylül 2018 Çarşamba gününü oybirliği ile ilk ihraç tarihi olarak kabul etti.

Toplantıda alınan ve Kuru Meyve Sektör Kurulu tarafından onaylanan bu tarih, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve akabinde Ekonomi Bakanlığı’ndan alınacak onay sonrasında resmiyet kazanacak ve uygulamaya geçecek.

KURU İNCİR İHRACATINDA 267 MİLYON DOLAR İLE REKOR KIRILDI

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, 2017/18 sezonunda kuru incirin ortalama ihraç fiyatının kilogramda 5 dolara ulaştığını, 16 Ağustos itibariyle 267 milyon dolarlık ihraç tutarı ile tüm zamanların rekorunun kırıldığını kaydetti.

İTHALATÇILARIN FİYAT İNDİRİN TALEPLERİNE DİRENİN

Türkiye’nin ekonomik ve mali açıdan zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Celep, “ABD ile yaşanan sorunlar, döviz kuru ve banka faiz artışları yoluyla bizlere fazlasıyla yansımaya devam ediyor ve önümüzdeki dönemde devam edecek gibi görünüyor. Bu zor ortamda hepimizin daha dikkatli olması gerekiyor. Bu ortamda firmalarımızın ayakta kalması için mücadele ederken, bir yandan da ürün alım ve satım politikalarımızda daha duyarlı ve temkinli hareket etmemiz gerekiyor. Bu gibi dalgalı dönemlerde ithalatçıların fiyat indirim taleplerine direnerek üretici-tüccar ve kendi kesesinden ve daha önemlisi ülkemizin kesesinden alıcılara kaynak aktarımına dur diyebilmemiz gerekiyor. Geçen sene Avrupalılar kuru inciri 5 dolara alarak yedi, bu sene döviz kurlarındaki artış nedeniyle 3 dolara incirimizi satmayalım” diye konuştu.

Kuru incir rekoltesinin 80 bin ton olmasından dolayı bir panik havasına gerek olmadığını savunan Celep, hedefin ürünün satışı yerine, katma değerli şekilde pazarlanması olması gerektiğinin altını çizdi. Celep, Türk kuru incirinin 100 bin tonluk rekolteye ulaşsa bile pazarlanmasının mümkün olduğunu söylerine ekledi.

SELÇUK; “SEKTÖRE ZARAR VERENLERE MERHAMETLİ OLMAYACAĞIZ”

Danışma Niteliğindeki Kuru İncir Genel Kurul Toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, İncir, üzüm ve kayısıyı coğrafyamızın bize bahşettiği ürünler olarak tanımladı.

“Ürünü üretmek kıymetli bir şey” diye Selçuk “ ama İhracatçılarımızın kabiliyetleri olmasa ürünlerimiz değerini bulamaz. İhracatçılarımızın çalışmalarını takdir ediyoruz. Kalite çalışmalarına bahçeden başlamamız gerekiyor. Aflatoksin, okratoksin-A ve ilaç kalıntısı sorunu yaşamamak için tarlada kalite ve denetim çalışması yapabilmemiz gerekiyor. Mevzuatımızda hammadde aşamasında denetime ilişkin bir düzenleme yok. Ancak, bunu mevzuata ekleyebilirsek, Bakanlık olarak tarladan sofraya kadar tüm süreci denetler hale gelebiliriz. Sonuçta hepiniz Türk inciri satıyorsunuz. Yurtdışında olumsuz bir şey olduğunda Türk incirinin imajı zedeleniyor. Sektöre zarar verenlere karşı merhametli olmayacağız. Sorunların çözümü sözleşmeli üretimden geçiyor. Sözleşmeli üretim yaptığınız zaman üretim sürecini de yönetmiş olursunuz, nasıl üretildiğini bilmediğiniz bir üründe kaliteyi yakalamak da zor olur” diye konuştu.

Türk firmalarının ihraç pazarlarında kendi aralarında fiyat bazlı rekabet yapmasının yanlış olduğunu diye getiren Selçuk şöyle konuştu: “İhracatta kendi kendimize fiyat bazlı rekabet ederek yabancıların Türk ürününü ucuza yemesini sağlamaktan başka bir şey yapmıyoruz.”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık ise; kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ile ilgili kurdukları teknik komitelerle ürün kalitesinin yükseltilerek Aflatoksin ve Oratoksin- A oluşum ve bulaşıklığının önlenmesi ve katma değerli ürün ihracatının artırılması amaçlı yaptıkları çalışmaları anlattı. Işık ayrıca, kuru incirlerin aracı-tüccar tarafından üreticiden yeterince kurutulmuş, seçilmiş ve boylanmış olarak kasa içinde satın alınmasının ve ürünlerin soğuk hava depolarında uygun şartlarda saklanıp depolanmasının büyük önem arz ettiğini, ürünün üreticiden bu şekilde satın alınarak pazara sunulması halinde piyasa dengesinin sağlanması suretiyle spekülasyonların önüne geçileceğini ve bu prestij ürünümüzde kalite düzeyinin korunabileceği belirtti. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894