• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İzmir 17 °C

Kuru Meyve Sektörü 2023 İhracat Hedefleri İçin Kenetlendi

Kuru Meyve Sektörü 2023 İhracat Hedefleri İçin Kenetlendi
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatında son yıllarda...

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatında son yıllarda yaşanan tıkanıklığı aşmak isteyen Türk kuru meyve sektörü, "IV. Kuru Meyve Çalıştayı"nda bir araya geldi. Kuru meyve sektörü 2023 ihracat hedefleri için güçbirliği kararı aldı.

Çeşme Boyalık Beach Oteli'nde düzenlenen Çalıştay'da; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri de sektörün sorunlarının çözümü için mesai yaptı.

Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selçuk Karaata'nın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda kuru meyve sektörü, dünyada ihracatta liderlik konumunu güçlendirmek ve 2023 yılı için ortaya koyduğu 3 milyar dolar ihracat hedefinden uzaklaşmamak amaçlı kamu kurumlarından destek talebini dile getirdi. Kuru meyve sektörü çeşitli nedenlerle yurtdışından geri gelen ihraç ürünlerinin ayniyat tespiti ile yurda sokulmasını, tekrar işlenerek ihraç edilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere kamu temsilcilerinden destek istedi ve kamu kurumlarının kendilerine güvenmesini istedi.

"IV. Kuru Meyve Çalıştayı"nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Türkiye'nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine kuru meyve sektörü olarak 3 milyar dolar katkı sağlamayı amaçladıklarını ancak son yıllarda kuru meyve ihracatının 1.3-1.4 milyar dolar aralığında sıkışıp kaldığını, kuru meyve sektörünün 2023 ihracat hedefine ulaşması için kuru meyve sektörünün özel sektör ve kamudaki taraflarıyla kenetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kuru meyve sektörünün ihracat potansiyelinin mevcudun çok üzerinde olduğu bilgisini paylaşan Celep, "Mevcut potansiyelimizi en etkili şekilde ihracatımıza yansıtabilmek için sektör paydaşları olarak bir arada olmalı, kısa-orta-uzun vadeli stratejilerimizi gözden geçirmeliyiz. Sektörel sorunlarımızın çözümü için Bakanlıklarımızdan çözüm ve destek bekliyoruz" diye konuştu.

Kuru meyve sektörünün uzun yıllardır ihracattan geri dönen ürünler, Kuru incirde aflatoksin ve okratoksin sorunları, Kuru üzümde pestisit ve okratoksin, Kuru kayısıda kükürt ve pestisit sorunlarını çözemediğine dikkati çeken Celep şöyle devam etti: "Yıllardır bu konuları konuşmaktan diğer konulara yeterince konsantre olamıyoruz. Bu sorunların çözümü için güçbirliği yaparsak ihracata odaklanır ve 2023 hedeflerine ulaşırız. Geri gelen ihraç ürünlerimizin ayniyat tespiti ile tekrar işletmelerimize alınması, işlenmesi ve ihracatı ile ilgili ihracatçıya güvenen bir kamu iradesi görmek istiyoruz"

"Yasal düzenlemeler yapılırken güçlü yanlarımızın ve bugüne kadar ülke ve sektör olarak yok yere kaybettiğimiz dövizlerin göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz" diyen Celep, gerek çekirdeksiz kuru üzümde, gerek kuru incirde, gerekse de kuru kayısıda Okratoksin-A konusunun önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği'ne olan ihracatta karşımıza çıkması muhtemel sorunlardan birisi olduğunu, bu konularda, Üniversiteler ve FRUCOM ile işbirliği içinde çalışmalar ve projeler yaptıklarını dile getirdi.

Chlorpyrifos 100 milyon dolara mal oldu

2016-17 sezonuna girerken çekirdeksiz kuru üzümde bağda salkım güvesine karşı önerilen chlorpyrifos etkili maddeli preparatların Avrupa Birliği üzüm maksimum kalıntı limitini 0.5 ppm'den 0.01 ppm'e düşürme kararı ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan Celep, "Sürece geç müdahil olmamız sonucunda ülkemiz en az 100 milyon dolar ihracat geliri kaybetti. Bu yılki konumuz "iprodione"; bu konuda ilgili Bakanlıklarımız hızlı aksiyon alarak bu maddenin ülkemizde kullanımını yasakladı. Sektörümüz adına kendilerine teşekkür ediyoruz." dedi.

IV. Kuru Meyve Çalıştayı'nda Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu "Teknolojinin Bereketi" konulu ve Prof. Dr. Emre Kumral "Yaratıcı Beyin ve Nöroekonomi" konulu sunum yaptılar.

IV. Kuru Meyve Çalıştayı'na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Günay Anakök, Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı M. Burak Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, İstanbul Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Çakıcı, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yalçın Geyik, oda ve borsa yöneticileri, GTHB İzmir, Manisa, Denizli, Aydın ve Malatya İl Müdürlüğü yetkilileri, Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Üniversite öğretim üyeleri ve ihracatçı firma temsilcilerinden 200 kişi katıldı.

Sektör çözüm önerilerini sıraladı

IV. Kuru Meyve Çalıştayı'nda sektör temsilcilerinin sorunlarla ilgili çözüm önerileri ise şöyle sıralandı; "Alıcıları tarafından çeşitli nedenlerle geri gönderilen ve tekrar ihraç edilecek olan ürünlerde kat'i ithalat hükümleri çerçevesindeki kontrol ve analizler uygulamadan kaldırılmalı, Geri gelen ürünlere yalnızca mahrece iade edildiği konuda (pestisit, okratoksin-A vb.) ilgili analizler yapılmalı,

Ayniyat tespiti ve yüzeysel kontrolü takiben, ithalatçı ve ihracatçı firmaların yazılı beyanı veya AB RASFF bildirimleri dikkate alınmalı,

Gerekli hallerde, Bakanlık kontrol ve denetimi altında ürünlerin elden geçirilmesi sağlanmalı,

3 ay gibi makul bir süre içinde ürünlerin tekrar ihraç edilmesi sağlanmalı,

İşletmeye herhangi bir nedenle geri gelen ürünler Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun şekilde hazırlanarak paketleneceği zorunluluğu unutulmamalı,

Alıcı Ülkeler Nezdinde Tarım Ataşesi Atanması İhtiyacı,

Biyopreparatların da GTHB'nca "Tarımsal Destekler" Kapsamına Alınmalı,

Bağlarda Biyoteknik mücadele yönteminin tamamı desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalı,

Sözleşmeli Tarım Modelinin Desteklenerek Yaygınlaştırılmalı,

Stok Kurumu ve Lisanslı Depoculuk Faaliyetlerinin Artarak Devam Ettirilmeli,

Uzaktan Algılama İle Bağ Sahalarının Tespiti yapılmalı,

Kuru Üzüm İç Tüketimin ve Üretiminin Artırılması İçin Strateji Oluşturulmalı,

Kontrollü atmosferli soğuk hava deposu yatırımları desteklenmeli,

İşletmelerde lazer ve x-ray gibi işleme makinesi yatırımlarının desteklenmeli,

İşletmelerde güneş enerjisinden enerji elde etme yatırımlarının teşvik edilmeli,

URGE Projesi sektöre heyecan verdi

Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen destek programları arasında yer alan ve firmaların kümelenerek güçlerini birleştirdiği Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi (URGE) Kuru Meyve sektörüne heyecan verdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, önümüzdeki süreçte kuru meyve sektöründe URGE Projesini hayata geçirme kararı aldıklarını, bu proje ile katma değerli ürün ihracatında aşama kaydetmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kuru meyve sektörünün duayenlerine vefa

IV. Kuru Meyve Çalıştayı'nda kuru meyve sektörüne bir ömür hizmet veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği geçmiş dönem başkanları Erdinç Kapkaç ve Aydın Ünsal ile sektörün duayen isimleri Ümit Kayhan ve Efrayim Kohen'e teşekkür plaketi verildi.

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894