• BIST 9679.8
  • Altın 2488.098
  • Dolar 32.407
  • Euro 34.4282
  • İzmir 16 °C

Lösemi Hastası Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Lösemi Hastası Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Şaşkın, kaygılı ve hastalığı henüz bilmeyen ve kabullenememiş bir ebeveynin lösemi tedavisi gören çocuğa negatif duygular yükleyebileceğine işaret eden Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz

LÖSEMİ HASTASI ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Şaşkın, kaygılı ve hastalığı henüz bilmeyen ve kabullenememiş bir ebeveynin lösemi tedavisi gören çocuğa negatif duygular yükleyebileceğine işaret eden Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, “Çocuğun içinde bulunduğu durumu netleştirmek; onu bu sürece hazırlamak için hastalığını saklamak yerine konuşmak her zaman daha iyidir. Çocukla bu konuyu konuşurken kısa, ayrıntıya girmeden, açıklayıcı ve gerçekçi cümleler kurun. Çünkü tedavi süreci içinde her şeyi daha net anlayacağından hazır olmadan aldığı bilgiler onun korkusu arttırabilir” dedi.

Lösemi hastalığı, Türkiye’de ve dünyada çocuklarda en sık görülen kanser türü. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 arasında çocuğa yeni lösemi teşhisi konuluyor. Aileler çocuklarına “lösemi” tanısı konulduğunda her ne kadar büyük bir korku yaşasalar da, çocukluk çağı kanserleri gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de yüzde 70-80'in üzerinde tedavi edilebilir bir hastalık. Sağ kalım oranı ise erişkin lösemilerine kıyasla çok daha yüksek. Bu nedenle psikolojik açıdan çocuklara moral vermek ve hastalık sürecini doğru anlatmak büyük önem taşıyor.

Her yıl tüm dünyada kutlanan 30 Mayıs- 6 Haziran Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla bilgiler veren Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, çocuklarına lösemi teşhisi konan ailelerin dikkat etmesi gereken psikolojik faktörleri sıraladı:

İYİLEŞMEYE DAİR UMUT AŞILANMALI

Her yıl binlerce çocuğa lösemi teşhisi konur. Lösemi tedavisinde iyileşmeye dair umudun, tedavinin olumlu sonuçlanmasına önemli katkılar sağlar. Bu nedenle ailenin vereceği doğru bilgilendirme ve motivasyon hastalıkla mücadelede büyük rol oynar.

Lösemi çok yoğun ve uzun süreçli bir tedavi gerektiren bir hastalık. Bu süreçte hem çocuk hem ailesi psikolojik olarak çok etkilenir. Bu yoğun tedavide en çok ihtiyaç duyulan unsur şüphesiz psikolojik destektir.

YERİNDE VE ZAMANINDA KONUŞMAK ÖNEMLİ

Tanının konulmasıyla aile ortamında korku ve üzüntü hakim olur. Aile hastalığını çocuğa nasıl anlatacağı konusunda oldukça endişelidir.  Lösemi olan çocuk, bir şeylerin yolunda gitmediğini sezinleyecektir. Sözel olarak ifade edilmeyen normal dışı durumlar çocuklar tarafından mutlaka hissedilir. Bu endişe halini de annesi ya da babası çocuğuna ya normalin üzerinde ilgi alaka göstererek ya da normal dışı duygu durum ve davranışlarla normalden fazla gerginlik, sinirlilik, çaresizlik, dalgınlık gibi hallerle yansıtacaktır. Çocuğun içinde bulunduğu durumu netleştirmek; onu bu sürece hazırlamak için gerçeği saklamak yerine, konuşmak her zaman daha iyidir. Çocukla bu konuyu konuşurken dikkat etmeniz gereken en önemli şey her zaman onun yanında olduğunuzu ve sevgimizi ona hissettirmek olacaktır. Çocuğa yerinde ve zamanında, kısa, ayrıntıya girmeden, açıklayıcı ve gerçek cümleler kurmak çok önemli. Çocuklar süreç içinde her şeyi daha net anlayacağından hazır olmadan aldığı bilgi onun korkusu arttırabilir.

ÇOCUĞA UMUT AŞILAYIN!

Çocuğun hastalığıyla ilgili yapılacak bilgilendirmede ebeveynlerin bir uzman tarafından yönlendirilmesi önemlidir. Şaşkın, kaygılı ve hastalığı henüz tanımayan ve kabullenememiş bir ebeveyn, çocuğa negatif duygular yükleyebilir. Anne babanın hastalığı tanıması, tedavisi olan bir hastalık olduğunu bilmesi ve çocuklarıyla konuşurken sakin, soğukkanlı ve nötr olabilmeleri oldukça önemlidir. Konuşmada olabildiğince sıcak bir dil kullanılmalı, sevgi ve güven hissi aşılanmalı ve kötü tablolardan uzak durulmalıdır. Hastalığın yüzde 90 tedavisinin olduğu, çocuğun anlayacağı bir dille ifade edilmeli ve hep olumlu örnekler paylaşılmalıdır.

ÇOCUĞUN YETENEKLERİNİ DESTEKLEYİN!

Çocukların uzun süreçli tedavilerinde en önemli destekleyici morallerinin yüksek olmasıdır. Tedavilerden dolayı çocuğun hareketlerinde kısıtlamalar olabilir, bu yüzden yeteneklerini destekleyerek çoğun daha keyifli zaman geçirmesini sağlanabilir. Özellikle resim yapmak, maket yapmak, el faaliyetlerini geliştirecek oyunları desteklemek hem çocuğun kaslarını güçlendirecek hem de keyifli zaman geçirmesini sağlayacaktır.

MASKE TAKMANIN ÖNEMİNİ ANLATIN

Hastane dışı geziler hasta çocuğun motivasyonu oldukça arttırmaktadır. Çocuklar uzun süreli yatışlarda çok sıkıldıkları için bu fırsatları değerlendirmek çocuğun motivasyonunu arttıracaktır. Özellikle açık alanda çocuğun rahatça hareket edebileceği, yaşına uygun aktivitelerin olduğu alanları değerlendirmek önemlidir. Çocuğa maske takmanın önemi de bilinçli bir şekilde anlatılması gerekmektedir.

ARKADAŞLARI TARAFINDAN DIŞLANMASINI ENGELLEYİN

Tedavi süreci hafifledikçe çocuklar hayat akışına devam edecek, rahatlıkla okula gidebilecek ve arkadaşlarıyla zaman geçirecektir. Toplumsal olarak anne babaların yapması gereken en önemli unsur, çocuklarını bu konularda bilinçlendirmektir. Lösemili çocukların okuldan uzak kalması, arkadaşları tarafından dışlanması, toplumun bu çocukların iyileşme şansının olmadığını düşünmesi ve özellikle takılan maskeler yüzünden hastalığın bulaşıcı olduğunun sanılması, lösemili çocuklar ve ailelerinin en çok karşılaştıkları durumdur.  Çocuklarınızın sınıf arkadaşı veya oyun arkadaşı da böyle zorlu bir süreçten geçmiş olabilir. Ebeveynlerin çocuklarını bu konuda bilinçlendirmesi, arkadaşlarını onlara karşı anlayışlı ve özenli davranmaları, onları asla dışlamamaları gerektiği ve sevgilerini göstermeleri konularında bilgilendirmeleri çok önemlidir.

TOPLUM OLARAK KÜÇÜK SAVAŞÇILARI DESTEKLEYELİM!

Çocukların hastane yatış süreçleri çok uzun olduğundan onları eğlendirecek, motivasyonlarını yükseltecek aktivitelere çok ihtiyaçları vardır. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi olarak lösemi tedavisi gören çocuklar için sık sık yaptığımız bu aktivitelerin ve sağladığımız psikolojik desteğin tedavi üzerinde ne kadar etkili olduğunu; tedavi sürecini olumlu etkilediğini görmekteyiz. Bu ortamı tedavi koşulları el verdiğince tüm alanlarda sağlamak; çocuklar için eşsiz bir destek olacaktır. Herkesin çocuklar için yapabileceği bir şey mutlaka vardır. Unutmayın, sizin küçük de olsa bir el uzatmanız onun tedavisindeki sihirli değnek olacaktır. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894