• BIST 9079.97
  • Altın 2324.319
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9486
  • İzmir 14 °C

Mayıs Ayı İhracatı Yüzde 12,2 Artışla 14 Milyar Dolara Çıktı

Mayıs Ayı İhracatı Yüzde 12,2 Artışla 14 Milyar Dolara Çıktı
Mayıs ayı Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı.

MAYIS AYI İHRACATI YÜZDE 12,2 ARTIŞLA 14 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Mayıs ayı Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artışla 14 milyar dolara yükseldi.

Haziranda yapılacak TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi, “Son açıklamamızın da bir rekor olması bizleri gururlandırıyor. Türkiye’nin ihracatta rekorlar kırdığı, büyümede birçok ülkeyi geride bıraktığı bir dönemde döviz kurlarında yaşanan gelişmeler son derece manidar. Seçimlerin ardından yeni Hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın da alacağı önlemlerle kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek.”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Geçtiğimiz yıl ihracat ve büyüme seferberliği başlattık, ihracat desteklerimizi 3 kat artırdık ve başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl da her ay rekorlar kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı” dedi.

Mayısta en fazla ihracatı yine otomotiv, hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri yaparken, en büyük pazarlarımız olan Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya’ya ihracatta artış kaydedildi. Mayıs ihracatına parite etkisi ise pozitif yönlü şekilde 346 milyon dolar oldu.

Mayıs ayı Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mayıs ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artışla 14 milyar dolara yükseldi. Miktar bazında ihracat ise mayısta yüzde 3,8 artarak 10,5 milyon ton oldu. İhracatta artış Kasım 2016 tarihinden itibaren, son bir buçuk yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artışla 161,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin mayıs ayı ihracat rakamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Denizli’deki Menderes Tekstil tesislerinde açıklandı. İhracat rakamları basın toplantısına İhracatçı Birliklerden 30’a yakın Başkan, İnovaTİM üyeleri ve Denizli Girişim Evi girişimcileri de katıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Tarım ürünlerinde hasat zamanı, turizm için kazanç zamanı, memlekette de demokrasi zamanındayız. Bu tatlı telaş içerisinde ihracatçılarımız ekonomiyi sırtlamaya, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ihracat ve büyüme seferberliği başlattık, ihracat desteklerimizi 3 kat artırdık ve başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl da her ay rekorlar kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı. 2018 yılı son çeyreğinde daha da güzel rakamlar açıklayacağız, ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi

İhracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi’yi 4 yıllık süreçte iyi bir yol arkadaşı olması ve mevzu bahis memlek olduğunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmaması sebebiyle tebrik eden Bakan Zeybekci, “TİM’de 2 dönem kuralı var ve sektörün önünü açmak, yenilenmek lazım. Mehmet Büyükekşi’ye de bu konudaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyor, Türkiye’de bu konuda ilk ve tek olmaları sebebiyle de tebrik ediyorum” dedi.

“SON AÇIKLAMAMIZIN DA REKOR OLMASI GURURLANDIRIYOR”

Haziran ayında yapılacak TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi, yaptığı değerlendirmede “Türkiye’de 71 bin ihracatçının temsilcisi olan ve 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan TİM olarak ihracatımızı ivmeli bir performansla artırmaya çalışıyoruz. Ülkemiz için ter dökerek bayrağımızı tüm dünyada gururla dalgalandırıyoruz.

Genel Kurul ile 10 yıldır ülkem adına ve ihracatçılarımız adına onur ve şerefle yürütmüş olduğum TİM Başkanlığı görevimi devredeceğim. Son açıklamamızın da bir rekor açıklaması olması bizleri hem sevindiriyor hem de gururlandırıyor. Umuyorum ki, yeni seçilecek TİM Başkanımız da önümüzdeki aylarda nice rekorları açıklamaya devam edecek” dedi.

REKORLAR DÖNEMİNDE DÖVİZDEKİ GELİŞMELER MANİDAR

Büyükekşi, Mayıs ayı ihracatına paritenin etkisinin pozitif yönlü olarak 346 milyon dolar olduğunu, bunda özellikle Euro Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olmasının etkili olduğunu söyledi. Son dönemde döviz kurları üzerinde ciddi bir spekülatif ortam oluştuğuna da değinen Büyükekşi, “Türk Lirası çok hızlı bir değer kaybı süreci yaşadı. İhracatçılar olarak döviz kurlarında bu denli yüksek oynaklığın olmamasını arzuluyoruz. İnanıyoruz ki, seçimlerin ardından yeni Hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın alacağı önlemlerle birlikte, kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek. Türkiye olarak ihracatta rekorlar kırdığımız, açıklanan yeni yatırım teşvikleriyle ülkemizin geleceğine yatırım yaptığımız bir ortamdayız. Büyümede de benzer şekilde birçok ülkeyi geride bıraktık. Tam da bu dönemde döviz kurlarında yaşanan bu gelişmeler son derece manidar. Türkiye’nin ekonomik gerçekleriyle asla bağdaşmıyor. Beklentimiz ekonomimiz üzerinde bu denli spekülatif hareketlere girenlere bu fırsatın bir daha verilmemesi yönünde” dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ LİDERLİĞİNİ KORUDU

Mayıs ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,8 milyar dolarla otomotiv sektörü yaptı. Otomotivde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 oldu. Bu sektörü 1,49 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon ile 1,46 milyar dolarla Kimyevi Maddeler sektörleri takip etti.

Mayıs ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 65,8 ile Yaş Meyve ve Sebze, yüzde 44,3 ile Savunma ve Havacılık Sanayii ve yüzde 25,8 ile Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Genele bakıldığında tarım ihracatı yüzde 13,6 sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12,6 artarken, madencilik ürünleri ihracatı yüzde 3,3 azaldı.

154 Ülke Ve Bölgeye İhracat Arttı

İhracat pazarlarına bakıldığında mayıs ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 10,2, İngiltere’ye yüzde 13, İtalya’ya yüzde 23,8, İspanya’ya yüzde 51,8 ve Fransa’ya yüzde 20,3 artış kaydedildi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise yüzde 56 ile Rusya’ya oldu.

AB’YE İHRACAT YÜZDE 18,8 ARTTI

Ülke grubu bazında bakıldığında mayısta AB’ye ihracat yüzde 18,8 artarken, AB’nin ihracatımızdaki payı yüzde 51,6 oldu. Afrika’ya ihracat yüzde 27,7; Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 14,1 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 6,7, Kuzey Amerika Ülkelerine ise yüzde 9,9 azaldı.

İSTANBUL YİNE LİDER, DENİZLİ İHRACATI YÜZDE 19,7 ARTTI

Mayısta 52 il ihracatını artırırken, 28 ilde ise ihracat geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 ilin ihracatları şu şekilde oldu: İstanbul 6,2 milyar dolar, Bursa ve Kocaeli 1,2 milyar dolar, İzmir 833 milyon dolar ve Ankara 685 milyon dolar. İlk 10’da en yüksek ihracat artışını yüzde 27,9 ile Ankara gerçekleştirdi. İhracat rakamlarının açıklandığı ve en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında olan Denizli ise ihracatını mayısta yüzde 19,7 yılın ilk beş ayında ise yüzde 20,4 artırdı.

GENEL SEÇİM SONRASI HEDEFLERE EMİN ADIMLARLA İLERLERİZ

Büyükekşi, 24 Haziran’da yapılacak Genel Seçime ilişkin olarak “Umuyoruz ki kardeşçe ve huzurlu bir ortamda bu önemli seçimleri tamamlayarak önümüze bakacağız. Ülke olarak belirsizliklerin ortadan kalkması ile birlikte istikrarlı bir ekonomik ortamda hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğimize inancımız tam” dedi.

İNOVATİM VE GİRİŞİM EVLERİ BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİ

Büyükekşi konuşmasında 2015 yılındaki başlattıkları İNOVATİM ve Girişim Evleri projelerini başarıyla sürdürdüklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu.

“140 üniversiteden 2 bin kişilik dev İNOVATİM kadromuzla inovasyon bilincini tüm gençlerimize yayıyoruz. İTÜ’de bulunan ekibimizin oluşturduğu ROV takımımız, geliştirdikleri su altı robotunu Antartika’da bulunan Türk bilim adamlarına hizmet etmesi için gönderiyorlar. Yine İstanbul’daki İNOVATİM’lilerin oluşturduğu STARSAT takımı geliştirdiği bir model uyduyla NASA’nın organize ettiği CANSAT yarışmasına giderek ülkemizi temsil edecek. ODTÜ’de bulunan Formula takımı ekibimiz ürettiği Formula aracıyla temmuzda İtalya’da Formula Student yarışmasında ülkemizi temsil edecek. Ekibimizin bir sonraki amacı bu aracı elektrikli hale getirmek. Yine Türkiye’de girişimciliğin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerine İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Denizli’de başlattığımız Girişim Evleri’ne Bursa, Konya, Mersin, Trabzon, Edirne ve Erzurum’u ekledik. Önümüzdeki dönemde de Ankara ve Kocaeli ile birlikte İstanbul’da ikinci şubemizi açıyoruz. Bugün itibariyle Girişim Evlerimiz bünyesinde 642 girişimcimiz bulunuyor. Geçen sene bu girişimcilerimiz ihracata 37 milyon TL’lik katkıda bulundu. İNOVATİM ekibimizin ve Girişim Evlerimizin gelecekte göğsümüzü kabartacak daha birçok başarıya imza atacaklarından hiçbir şüphemiz yok.”/EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894