• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • İzmir 14 °C

Menemen'de Hortum Felaketi

Menemen'de Hortum Felaketi
ALİAĞA HABER / İzmir’in Menemen ilçesi Maltepe Mahallesi çevresinde dün akşam saatlerinde etkili olan sağan yağış ve dolu sonrası oluşan hortum özellikle Menemen serbest bölgesinde batı bölümünde bulunan Çınar sokaktan,

 

MENEMENDE HORTUM FELAKETİ

 

HABER FOTO GÖRÜNTÜ ŞENOL GÖK

 

İzmir"in Menemen ilçesi Maltepe Mahallesi çevresinde dün akşam saatlerinde etkili olan sağan yağış ve dolu sonrası oluşan hortum özellikle Menemen serbest bölgesinde batı bölümünde bulunan Çınar sokaktan, kamelya sokağına kadar olan bölümde 1 kimya olmak üzere toplam 8 fabrikada çok büyük hasara neden oldu. Mesai saati sonrası meydana gelen afet çok sayıda olan çalışanların hayatını kurtardı.  Afette fabrika civarlarında bulunan onlarca araç kullanılamaz hale gelirken yol kenarlarındaki okaliptüs ve çam ağaçları kökleri ile yollara devrildi. Yüksek ağaçların devrilmesiyle Elektrik ve telefon kesintilerine neden oldu.  İzmir Deri serbest bölgesini batıdan vuran hortum en büyük hasarı İleten deri,  Sintan deri kimyasal  ham madde fabrikası, Akdede deri,  Modena, Toskana, Cihanbey, Yağcı köseler ve Güdersan firmalarına ait fabrikalarda meydana geldi. Büyük yıkıma sebep olan hortumda Maltepe"de Kurulu Villa kent kooperatifi kapı girişinde bulunan Bekçi kulübesinde oturan biri bekçi, diğeri çoban olan iki kişi kulübenin hortuma kapılmasıyla metrelerce uzağa sürüklendi.

Çoban hayatını kaybetti. Bekçi ağır yaralandı.

 

 

Kısa süreli hortumda en büyük maddi hasarı 2002 yılında iflas nedeniyle Halk Bankası mülkiyetine geçen ve kullanılmayan Toskana fabrikası gördü.  Fabrika içinde görev yapan Güvenlik Amirii Kemal Sönmez (47) Hortum sonrası üzerine düşen enkazın altından bir saatlik uğraş sonucu yara almadan kendi çabaları ile kurtulduğunu belirterek “Büyük bir sesle önce elektrikler kesildi. Arkadan cam kırıkları ve sağır edici bir gürültü duydum. Deprem oluyor sandım. Kendimi hemen can havliyle Sokağa attım. Atmamla birlikte çatıda bulunan izolasyonlar  üzerime düştü. Ben altında kaldım. Kurtulmak için büyük çaba sarf ettim. Seslenerek yardım istedim. Ama çevrede kimse yoktu. Ben kendi canımı kurtarmak için büyük çaba sarf ettim. Yaklaşık bir saat sonra kurtularak durumu yetkililere cep telefonumla bildirdim” dedi.

 

Felaket karşısında nasıl kurtulduğuna halen inanamadığı belirten Sönmez, “Kurtulur kurtulmaz önce müdürümü sonra Halk bankası yetkilileri yarım saat sonra fabrikaya gelerek incelemelerde bulundular. Fabrika gördüğünüz gibi kullanılamaz hale geldi. Çatıya başka bir fabrikaya ait olduğunu tahmin ettiğim 3 tonluk, 3"e 3metre ebatlarında deri tabaklamasında yıkamağa yarayan bir merdaneye dolap düştü. Düşmesi ile yaklaşık 600 kiloluk beton kalıp aşağıya düştü. Çatı merdivene kadar tamamen çöktü.”

 

Çınar sokakta bulunan Akdede fabrikası sorumlusu Kemal Çınar (32) “Yaşanması muhtemel büyük bir felaketten döndüklerini ifade ederek “Mesaimiz 18:20 bitti. 100 işçimiz fabrikadan ayrıldıktan 10 dakika sonra hortum olayı başımıza geldi. Fabrikamızı batı kesimdem vuran hortum idari büroyu yerle bir etti. 2 parça olan fabrika ana giriş kapsısını yerinden sökerek birini bekçi kulübesinin önüne diğerini ise bayrak direkleri üzerinden uçurtarak kayboldu. Nereye gittiği bulmadık. İşçilerimiz 10 dakika çnce bu yıkılan kapı önünde bekleyen servislere binerek evlerine gidiyorlardı büyük bir felaketi maddi hasarla ucuz atlattık. Kurulduğu günden beri ben buradayım böyle bir felaketi ilk defa gördüm” dedi.

 

Hortum felaketini haber alan işveren ve çalışanları fabrikalarını durumunu öğrenmek için akın akın serbest bölgeye geldiler.  Hortum öncesi elektriklerin kesilmesi yaşanması muhtemel yangına neden olmadı.

 

Büyük yıkıma sebep olan hortumda Villa kent kapı girişinde bulunan Bekçi kulübesinde oturan iki kişi kulübenin hortuma kapılmasıyla metrelerce uzağa sürüklendi. Sürüklenme sonrası beton zemin üzerine düşen Kabin içinde bulunanlardan soyadı  belirlenemeyen Villa kent bekçisi Mehmet Ali, Boynundan aldığı darbe ile ağır yaralandı. Şiddetli yağmur ve doludan kaçarak bekçi kabinine sığınan Çoban Mustafa Köse (46) yere çakılması sonucu hayatını kaybetti.  İlk belirlemelere göre Villa Kent Koopertaifin güney batısında bulunan 20 villada çeşitli hasarlar meydana geldi. Villa kent sorumlusu Abdullah Terzi(55) her şey biranda olduğunu belirterek “Ben yönetim merkezinde otururken birden büyük bir uğultu duydum. Tam o sırada binanın ön bölümü birden parçalanarak yıkıldı. Ben kendimi orta kapıya tutunarak kurtarabildim.  Olay olduğu an elektriklerde gitti.  Ne olduğunu anlaya bilmek için dışarı çıktığımda Gördüğüm manzara çok kötü idi. Bütün yollarda kiremit parçaları vardı. Siteleri gezdim yaklaşık 20 tane evin zara gördüğünü tespit ettim.  Elektrik ve telefon telleri koptu.  Kesik olduğu için ne olduğunu henüz anlamadım. Ev sahiplerine yarın olaşarak kesin hasarı tespit edeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894