• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İzmir 21 °C

Kalbiniz için Zeytinyağı Tüketiniz!

Kalbiniz için Zeytinyağı Tüketiniz!
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Dünya da 9,6 Milyon hektar alan üzerinde 20 Milyon ton zeytin üretimi yapıldığını, ülkemizin dünyanın ö
KALBİNİZ İÇİN ZEYTİNYAĞI TÜKETİNİZ!
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi   
AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Dünya da 9,6 Milyon hektar alan üzerinde 20 Milyon ton zeytin üretimi yapıldığını, ülkemizin dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden olduğunu söyledi. Verilen destekler sayesinde zeytin ağacı sayısının çok arttığını ve yakın gelecekte Türkiye’nin zeytinde bir numara olacağını belirten Yurttaş, zeytinyağını üreten ancak çok az tüketen bir toplum olduğumuzun altını çizdi. 
 
Yurttaş açıklamasında “Türkiye yıllara göre değişmekle birlikte; sofralık zeytin üretiminde İspanyanın ardından dünyada ikinci, zeytinyağı üretiminde ise dünyada yıllara göre değişmekle birlikte 3-5’inci sırada yer almaktadır. Son verilere göre; İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Fas, Tunus). 12 yıl önce 92 milyon zeytin ağacı varken bugün bu sayı 165 milyona yükselmiştir. Yıllık 480 bin ton sofralık zeytin üretiyoruz. 1.340 bin ton zeytinden 200 bin ton civarında zeytinyağı elde ediyoruz” dedi.
Yurttaş “Yıllık 72 bin ton sofralık zeytin ihraç edip 117 milyon dolar gelir sağlıyoruz. Ayrıca yılda 23 bin ton zeytinyağı ihracatından 77 milyon dolar elde ediyoruz. İhracatımız gün geçtikçe artmaktadır. Paketli zeytin ihracatına teşvik primleri veriyoruz. 
AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş “Zeytin konusunda hükümetlerimiz döneminde yapılan çalışmaları şöyle sıralayabiliriz: 
1)Zeytinyağı primi: Zeytinciliğimizin ve zeytin üreticilerimizin desteklenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana üreticilere zeytinyağı için kilogram başına destekleme primi ödemesi yapılmaktadır. Litre başına 70 kuruş destek primi veriyoruz.1998-2012 yılları arasında toplam 206,6 Milyon TL prim ödenmiştir. 2012 yılında Türkiye genelinde 26.141 çiftçiye 75.540 ton zeytinyağı karşılığında yaklaşık 37,8 Milyon TL 2012 yılı Aralık ayında ödenmiştir.
2)Sertifikalı Fidan Desteği: Dünya standartlarında ve ihracat kalitesinde zeytin yetiştiriciliğine uygun tür ve çeşitler ile kapama modern bahçe tesislerinin gerçekleştirilmesi amacıyla 2005 yılından itibaren yeni tesis edilen zeytin bahçelerine sertifikalı fidan desteği verilmektedir. 
Zeytin için 2005-2011 yılları arasında toplam 72 Milyon TL sertifikalı fidan desteği verilmiş ve bu destekler ile 368 Bin dekar yeni zeytin bahçesi tesis edilmiştir. 
3)Girdi Destekleri:  2004-2013 yılları arasında zeytin üreticilerine toplam;93 Milyon TL mazot, 2005-2013 yılları arasında toplam 101,1 Milyon TL gübre ve 2006-2013 yılları arasında toplam 59,2 Milyon TL toprak analizi desteği verilmiştir. 
Ayrıca organik tarım uygulamaları yapan üreticilere 2012 yılında 35 TL/da, İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilere 25 TL/da ödemesi yapılacaktır.
4) Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi: Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde, depolama, ürün işleme paketleme, ambalajlama, sulama ile makine-ekipman alımı konularında %50 hibe desteği sağlanmaktadır. 
5)Düşük Faizli Tarımsal Krediler: Zeytin üreticilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tarımsal kredi cari faiz oranlarından, tarımsal sulama sistemleri için %100, diğer üretim konularında ise (iyi tarım uygulamaları, standart fidan yurt içi üretimi/kullanımı, tarımsal mekanizasyon vb.) %25-50 arasında indirimli tarımsal kredi kullandırılmaktadır.  
6)AR-GE Destekleri ve Çalışmaları:  AR-Ge ile zeytincilikte projeli çalışmalar yapılmakta ve yeni gelişmelerin önü açılmaktadır. Toprak analizi, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bilimsel çalışmaların yapılması konusunda üniversitelerimizle işbirliği yapıyoruz. 
7)Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi: Zeytin ve zeytinyağında mevcut politikaların geliştirilmesi için Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) 2007 yılında kurulmuştur. Konsey zeytin ve zeytinyağının daha geniş kitleler tarafından tanınması ve kullanılması konusunda çalışmalar yapmaktadır. 
Ülkemizin Dünya’da zeytin ve zeytinyağı sektöründe rekabet gücünün artırılması amacıyla, 1998 yılında üyeliğinden ayrıldığı Uluslararası Zeytin Konseyi’ne 2010 yılında tekrar üye olunması sağlanmış ve zeytinciliğimiz dünyaya açılmıştır.  
8)Lisanslı Depoculuk çalışmaları: Zeytin/zeytinyağının depolanması hizmetini sunan lisanslı depo işletmelerinin kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla “Zeytin Lisanslı Depo Yönetmeliği” ile “Zeytinyağı Lisanslı Depo Yönetmeliği” 4 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Ayrıca, zeytin ve zeytinyağının yurt içinde tanıtımı, tüketimi ile ihracatını artırmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından 3 Nisan 2007 tarihinde Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) kurulmuş olup, söz konusu komite çalışmalarına Bakanlığımız tarafından da destek verilmektedir.  
AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş; Kuran-ı Kerim’de adı geçen Akdeniz ülkelerinin siyah incisi zeytinin 6 bin yıldan bu yana topraklarımız üzerinde üretildiğini ama gerekli tanıtım yapılmadığı için yeterince tanınmadığını ve tüketilmediğini ifade etti. Manisa'mız için "Dağlarından yağ, ovalarından bal akar" denmektedir. Dağlarımızdaki yağ siyah incinin yağı yani zeytinyağıdır, ovalarımızdaki bal ise sultaniye üzümümüzdür” dedi.
Manisa ilinde 20 milyon zeytin ağacı var!
Yurttaş; “Türkiye’de 810 Bin hektar alan üzerinde zeytin üretimi yapılmaktadır. Tarım alanlarımızın yüzde 3.4’ü zeytindir. Ülkemizde 162 milyon zeytin ağacı vardır. Manisa ilimizde 24 bin 962 üretici 89 bin 544 hektar üzerinde 20 milyon zeytin ağacı yetiştirmiş ve üretim yapmaktadır. Manisa il sınırları içerisinde 20 milyon zeytin ağacının 15 milyon 712 adedi meyve veren zeytindir. 4 milyon 345 bini ise henüz meyve vermemiş yetişmekte olan zeytin ağacıdır" şeklinde konuştu. 
Manisa’da yılda 246 bin ton zeytin üretiliyor
Manisa’da 246 bin 232 ton zeytin üretiminin gerçekleştirildiğini belirten AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş; Bunun 181 bin tonunun sofralık, 65 bin tonunun ise yağlık üretim olduğunu beyan ederek ağaç başına zeytin üretiminin ise 15 kilogram olduğunu kaydetti.
 Kişi başı ortalama 2 kg zeytin tüketiyoruz
Manisa’da 226 adet zeytin işleme, 112 adet ise zeytinyağı işleme tesisi bulunduğunu belirten Yurttaş; “ 2001 yılında kişi başı zeytin tüketimi 1.3 Kg iken, bu rakam şu an için 2kg civarındadır. Bakanlığımızın ve hükümetimizin amacı kişi başı zeytin tüketimini 5 kilograma çıkartmaktır.” dedi.
Sağlıklı bir yaşam için zeytinyağı kullanın!
Zeytinyağının faydaları hakkında da bilgi veren Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş; “Zeytinyağında yoğun miktarda E ve K vitaminleri bulunmakta olup ayrıca B1,B2,C ve D vitaminleri de içermektedir. E vitamini karaciğer, damar duvarı, beyin gibi dokular üzerinde koruyucu etkiye sahiptir. Zeytinyağı cilt ve saç sağlığı üzerinde, kemikler ve vücut gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Güneş yanıklarının çabuk ve iz bırakmadan iyileşmesini sağlar. Derideki çatlakları kısa sürede tedavi eder ve cilt kuruluğuna iyi gelir. İçerdiği maddeler sayesinde anti kanserojen etkiye sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici etkisi vardır. Akdeniz ülkelerinde diğer ülkelere göre kalp krizine daha az rastlanılmaktadır. Manisa bölgemizde ve ülkemizde zeytinyağı organik olarak üretilmektedir. Zeytinyağının içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmaması nedeniyle güvenle tüketilebilir” ifadesinde bulundu. 
Zeytinyağını hak ettiği şekilde tanıtmak boynumuzun borcudur!
“Atalarımız yıllarca zeytinyağı dışında yağ kullanmamış, sağlıklı bir hayat yaşamıştır. Böylesine önemli bir değere sahip olan zeytin ve zeytinyağının daha çok tanıtılması yapılması gerekir. Bu çalışmaları şu şekilde sıralayabiliriz; Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi çalışmalarını daha aktif bir şekilde yapmalıdır. Zeytinyağının sağlığa yararları basın yayın aracılığıyla anlatılmalıdır. Belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının dağıttıkları gıda paketlerinin içerisinde mutlaka zeytin ve zeytinyağına yer verilmelidir. Kamu spotları ile zeytin ve zeytinyağının faydaları, sağlığa katkıları anlatılmalıdır. Uluslararası ziraat, tarım, gıda fuarlarında zeytin ve zeytinyağının tanıtımı aktif olarak yapılmalıdır. Lisanslı depoculuk çalışmaları daha iyi şekilde yürütülmeli ve üreticinin korunması sağlanmalıdır. AR-GE çalışmaları ile kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi sağlanmalıdır. Zeytin üreticileri düzenli olarak eğitilmeli ve verim artırıcı çalışmalar konusunda bilgilendirme yapılmalıdır. Zeytinyağı orijinal ambalajlarda satışa sunulmalıdır. Bu vesile ile tüm üretici ve sanayicilerimizi saygıyla selamlıyor, bol ve bereketli bir sezon diliyorum.” dedi. 
Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş zeytin ve zeytinyağının aktif tanıtımı ve üreticilerin ve sanayicilerin sorunları konusunda ellerinden gelen her türlü çalışmayı yapacaklarını ifade etti.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894