• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İzmir 25 °C

2014 Romanya Kültür Günleri...

2014 Romanya Kültür Günleri...
20 Kasım – 3 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul ”Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi, Romanya Kültür Günleri çerçevesinde ve Romanya Cumhuriyeti Ulusal Günü'nünün kutlanması amacıyla büyük çaplı bir program düzenlenecek
EGE DENİZİ’NİN ETRAFINDA 2014 ROMANYA KÜLTÜR GÜNLERİ: 4 ŞEHİR, 2 HAFTA, 20 ETKİNLİK İZMİR-ÇANAKKALE-SELANİK-EDİRNE
 
20 Kasım – 3 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul ”Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi, Romanya Kültür Günleri çerçevesinde ve Romanya Cumhuriyeti Ulusal Günü'nünün kutlanması amacıyla büyük çaplı bir program düzenlenecek.
 
Romen Kültür Merkezi tarafından ilk defa organize edilen bu proje, güçlü ortak kültürel ve tarihsel etkiler taşıyan Ege bölgesinde, Romen kültürel değerlerini  tanıtmak için düşünülmüştür ve 4 şehirde (İzmir, Çanakkale, Selanik ve Edirne), 2 hafta boyunca, 20 etkinlik düzenlenerek  gerçekleşecek... 
 
 
Etkinlikler 20 Kasım'da İzmir'den başlayıp dört gün boyunca İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Sanat, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Devlet Tiyatroları Konak Sahnesi gibi mekanlarda yapılacak...
 
 
İzmir'deki Romen Kültür Günleri'nin resmi açılış töreni 20 Kasım, Perşembe günü, saat 14:00'te İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yer alacaktır. Romanya Kültür Günleri festivalinin programında:  sözsüz tiyatro oyunları, son yıllarda çekilen Romen kısa film gösterimleri, yerel üniversite öğrencileri ile buluşmalar, Romen sanatçılarının vereceği ileri oyunculuk (master class) atölye çalışmaları, yerel sanatçılarla ve halk ile buluşmalar, ”Adakale Yașıyor!” belgesel fotograf sergisi, Cobzality elektro dünya müziği grubun konserleri yanı sıra İstanbul Devlet Opera ve Balesi'n sopranosu Otilia Rădulescu Ipek’in olağanüstü resitali de yer alıyor.
 
Ana Pepine ve Paul Cimpoieru’nun oluşturdukları ”Two of Us” adlı  Romanyalı tiyatro grubu, ”Edebi Gençlik ve Ölümsüz Hayat” ve ”Biz İkimiz” oyunlarını sahneleyecektir. Son yıllarda Trabzon, Adana ve Antalya’daki uluslararası tiyatro festivallerine katıldıktan sonra, Romanyalı sözsüz tiyatro grubu Türk seyircilerine kendilerini tanıtmayı başarmıştır. Böylece tiyatro grubun her iki aktörleri de yerel izleyicilerin tercihleri ile aşina olduklarından dolayı etkileşimin en yüksek oranlarda olması bekleniyor.
 
Romanya masallarının yapısı üzerinde inşa edilmiş “Ebedi Gençlik ve Ölümüz Hayat” gösterisi, içimizdeki Beyaz Atlı Prensin kendisini aradığı, bu dünyadaki amacını takip ettiği, insanların mutluğu için kendini hayata feda ettiği yolculuğu hakkında güncel bir hikâyeyi anlatıyor. Bu yolculuk hayatta karşımıza çıkabilecek engellerle, düşüşler ve yeniden ayağa kalkmalar, dolambaçlı patikalar ve savaşmalar, cazibeler ve vazgeçmeler ile vazgeçmemelerle dolu bir yolculuktur. Gerçekte içimizde gerçekleşen bu yolculuk, muhteşem olaylar dizisinden oluşan bir yolculuktur. Hayattan ve varlığımız ile özgürlüğümüzü tanımlayan seçimlerimizden söz eden bir gösteridir. “Ebedi Gençlik ve Ölümüz Hayat” var oluşumuzun masalıdır, insanın oluşmasının masalıdır.
 
”Biz İkimiz” tiyatro oyunu, dil ve kültür sınırlarının ötesinde; hareketlerin, müziğin ve imgelerin sahnelerle birbirine bağlandığı zarif bir öyküdür. Dansın ve tiyatronun bu kusursuz kombinasyonu, izleyiciyi bir düş dünyasına götürüyor. “Biz İkimiz”, yaşamla ilgili! Saf ve basit.  Son derece duyarlı ve ifade gücü yüksek bir aşk öyküsü. Salt insan hareketi; Vivaldi ve Pierro della Francesca’dan günümüz yaşam biçimine kadar geçen bin yıllık süreçte aşkın, duyuların, sanatın ve müziğin enerjisini birleştiriyor.  Kadın ve erkek, insan varoluşu, dünya ve yaşam hakkında yalın, ama basite indirgenemeyecek bir oyun. Yalın ve güçlü. Aynı anda hem klasik hem modern. 
 
Romen kalbini taşıyan bir proje olan Cobzality isimli grup, Sistem isimli grubun iki meşhur perküsyonistinden Florin Romașcu ve Robert Magheți ile Bianca Purcărea, Cristian Moroianu ve Dorin Cuibariu isimli sanatçılardan oluşmaktadır. Cobzality,  Romanya’nın bütün geleneksel çalgılarını değerlendirmeyi bir amaç edinmiştir. Bu müzik aletlerinden birkaçı "bucium", pan flüt, kaval ve grubun ismini aldığı "cobza"-dır. Geleneksel Romen müziği çağdaş bir ses düzeni ile güncel bir ortamda yeniden yorumlanmaktadır.
 
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'n sopranosu Otilia Rădulescu Ipek, Romanya'nın Piteşti şehrinde doğdu ve Istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Opera bölümünden mezun oldu. 2000 yılında Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nda kazandığı ikincilik ödülünün ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin solist sanatçısı oldu. Hem Türkiye, hem de yurtdışında (Almanya, Yunanistan, Belçika, Estonya, Litvanya, Letonya ve Slovenya) Türkiye’nin en prestijli orkestralarıyla birlikte resital ve konserler verdi.  Romanya Kültür Günleri vesilesiyle düzenlenecek resitalde Otilia Radulescu İpek’e, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden Terane Abbaszade piyanoda eşlik edecektir. 
 
”Adakale Yaşıyor!” fotoğraf sergisi, İstanbul Romen Kültür Merkezi, foto muhabiri Bogdan Cristel ve  İstanbul’daki Adakale topluluğu ile işbirliği içinde yaptıkları bir girişimdir ve     2014 Romanya Kültür Günleri için özel olarak tasarlanmıştır. Belgesel fotoğraf sergisi Tükiye’de yaşayan Adakale topluluğunun üyelerine ait olan arşiv malzemeleri ve foto muhabiri Bogdan Cristel’in çektiği, Adakalelerin en son fotoğraflarından oluşmaktadır. Bükreş Üniversitesi’nin Tarih Fakültesi mezunu olan Bogdan Cristel, 1992 yılından bu yana profesyonel fotoğrafçıdır ve 20 seneden beri uluslararası haber ajansı Reuteurs’ta çalışmaktadır. Adakale topluluğu Romanya’da Tuna üzerindeki Adakale isimli adada yaşayan ailelerden oluşuyor. Demirkapı Barajı inşaatı nedeniyle 1970 yılında sular altında kaldıktan sonra Türkiye’ye yerlerleşmeye karar verdiler. Topluluğun üyeleri İstanbul Romen Kültür Merkezi’nin işbirliği teklifini coşku ve heyecanla kabul ederek fotoğrafçı Bogdan Cristel’e adadan birçok sayıda arşiv fotoğrafları ve eşyalar temin ederek adadaki Türk topluluğunun geçmişteki anılarını anlattılar.
 
İstanbul Romen Kültür Enstitüsü, Secvențe isimli dernek ile birlikte, Romen Kültür Günleri katılımcılarına Romanian Short Waves 2014 adlı Romen kısa film gösterimini sunmaktadır. Romanian Short Waves bağımsız ve okul filmlerini tanıtmayı amaç edinmiş ve Secvențe isimli dernek tarafından daha 2008 yılından itibaren desteklenen bir programdır.
 
Söz konusu program her sene Cannes Film Festivali’nde sunulmaktadır. Gösterim son senenin 154 dakikalık kısa filmlerinden oluşmaktadır: 12 Minute (12 Dakika) - yönetmen Nicolae Constantin Tănase, Brigada Neagră (Kara Örgüt) - yönetmen Andrei-Nicolae Teodorescu, Cadoul (Hediye) - yönetmen Dumitru Grosei, Calea Dunării (Tuna'nın Yolu) - yönetmen Sabin Dorohoi, Catafalce (Katafalk) - yönetmen Radu Constantin Vasile, Jurnal#2 - yöntemen Adina Pintile, Rio 2016 - yönetmen Bianca Rotaru, Sthorzina - yöntemen  Radu Mihai, Tuns, ras și frezat (Saç, Sakal, Düzeltme) - yönetmen Bogdan Mureșanu ve Dry Bones (Kuru Kemikler) - yöntemen Luisa Parvu. 
 
İstanbul “Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi söz konusu etkinliklere ev sahipliği yapacak olan şehirlerdeki kamu kurumları ve önemli eğitim kurumları ile işbirliği yapmıştır. Bunlar: Romanya’nın İzmir Başkonsolosluğu, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’dür – diye İstanbul “Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi bildiriyor.
 
Pogram:
20 Kasım
Yer: İzmir Ekonomik Üniversitesi Konferans Salonu
14:00 2014 Romanya Kültür Günleri - Acılış Töreni
Romanya ile Türkiye: Savaşı Unutmayıp, Barışın Tadını Çıkarmak- dr. Dragoş Mateescu, dr. Silvana Rachieru
Romanian Short Waves 2014 – kısa film gösterimi
 
Yer: İzmir Sanat
19:30 Sözsüz tiyatro gösterisi: Biz ikimiz oyunu – Paul Cimpoieru & Ana Pepine / Two of Us Tiyatro Grubu 
21 Kasım
Yer: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi
19:00 Adakale yaşıyor! fotoğraf sergisinin açılışı
Açılış konseri: İlayda Çağlayan (piyano) ve Alkım Berk Önoğlu (keman), prof. Seniz Duru
Resital: Otilia Rădulescu Ipek (soprano), Terane Abbaszade (piyano)
22 Kasım
Yer: Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi
19:00 Konser: Cobzality Elektro Dunya Müziği Grubu
23 Kasım 
Yer: Konak Sahnesi
20:00 Sözsüz tiyatro gösterisi: Ebedi Gençlik ve Ölümsüz Yașam oyunu – Paul Cimpoieru & Ana Pepine / Two of Us Tiyatro Grubu
 
Tüm etkinlikler ücretsizdir!
İletişim:
İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi
Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul 
tel/faks:(+90212) 292 43 45 
www.icr.ro/istanbull
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894