• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İzmir 20 °C

Papa'ya Anlamlı Hediye...

Papa'ya Anlamlı Hediye...
Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçti. Papa Francis ile yaptıkları ikili görüşmede Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Papa Francis’e X. Pius’un Sultan II. Abdü
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ'DEN PAPA'YA ANLAMLI HEDİYE...
 
Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçti. Papa Francis ile yaptıkları ikili görüşmede Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Papa Francis’e X. Pius’un Sultan II. Abdülhamid Han’a gönderdiği mektubu hediye etti.
 
Diyanet İşleri Başkanlığının sadece Türkiye'de değil, bölgedeki ve bütün dünyadaki Müslümanlara hizmet sunan bir Başkanlık olduğunu bildiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez;
 
“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın diğer din mensuplarıyla da sağlıklı ilişkiler kurduğunu, Türkiye'deki bütün dini topluluklar ile bütün Hristiyan toplumlarla tarihi ilişkileri bulunduğunu ve bu ilişkileri geliştirme gayretinde olduğunu kaydetti.
 
 
Dini kurumlara büyük görevler düştüğünü hatırlatan Başkan Görmez, Dini kurumların insanın hayatını tehdit eden ve huzur içinde yaşamasını ortadan kaldıran her konuda bir çaba ve gayret içinde olması gerektiğinin altını çizdi.
 
Başkan Görmez, Batıda yaşayan Müslüman kardeşlerimize yönelik ağır baskı, yıldırma, ayrımcılık, dışlanma ve fiili saldırılarda IŞİD gibi sapkın oluşumların bahane olarak kullanılmasının gelecek adına endişe ve kaygı verici olduğunu söyleyerek, batıdaki Müslüman azınlıklara, bilhassa Batı kamuoyunda yaygınlaştırılmış bulunan İslamofobik paranoyaya karşı Papa’yı inisiyatif almaya çağırdı.
 
Görüşmeye, Diyanet İşleri Başkan yardımcıları ile Papa Franciscus'un beraberindeki heyeti de katıldı.
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Papa Franciscus'a, Papa X. Pius'un Sultan II. Abdulhamit'e gönderdiği mektubun yer aldığı tabloyu hediye etti. Görmez, hediyeyi takdimi sırasında, "Seleflerimizi hayırla yad edelim ki ilişkilerimizi daha iyi noktalara götürelim" ifadesini kullandı.
 
Görmez, Papa Franciscus'un heyetindekilere de oltu taşından yapılmış tesbih ve kol düğmesi hediye etti.
 
Papa Franciscus da Başkan Görmez ve Başkan yardımcılarına birer hediye verdi.
 
X. Pius’un Abdülhamid Han’a gönderdiği mektupta ne yazıyor?
 
1903-1914 yılları arasında papalık yapmış asıl adı Giuseppe Melchiorre Sarto olan Onuncu Pius tarafından 34. Osmanlı Padişahı ve 113.İslam Halifesi II. Abdülhamid’e yazılan mektupta;
 
 
Yüce Padişah Hazretlerine Papa Onuncu Pius Hazretleri tarafından gönderilen nâmenin tercümesidir.
 
Unvanlardan sonra
 
Padişah Hazretlerinin iltifatlarını bildirir namelerini aldık. İşbu nameleri Antakya Rum Melkit Patriği Siyril biraderimizin tarafımıza tebliğ ettiği hükümdarlık şefkatinin yeni bir delilidir. Adı geçen Patrik, huzurunuza çıkma şerefine nail olduğunda, ne derece iltifata mazhar olduğunu haber verdikten başka, samimi teveccühlerinin memleketlerinde bulunan Katolik dostlarına şamil olduğunu da bildirmiştir. Bunun için cihanı fetheden Yüce Cenaplarına şu güzel işaretlerden dolayı sonsuz teşekkürlerimizi arz eder ve Yüce teveccühlerinin memleketlerindeki Katolikler hakkında gittikçe artması temennileri arkasından bahtiyarlıklarının tam olması, padişah hazretlerinin nihayetsiz mutluluğu ve bahtının açık olması için dua ederiz.
 
İmza
 
Onuncu Pius
 
 
Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Yıldız Evrakı, Parekende Kısmı, Name-i Hümayunlar, Numara: 9/54
 
 
Mektup, Başbakanlık Osmanlı Arşivi Yıldız evrakı perakende kısmı name-i hümayunlar bölümünden çıkarılıp taranarak dijital ortamda Sufiyane’ye teslim edilmiştir. Baskı için yapımı yüz seneyi aşkın aharlı kağıtlar Hattat Mehmed Özçay’dan temin edilmiştir. Kağıtlar Hattat Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer'e ait olup terekesinden torunu vasıtası ile Mehmed Özçay’a geçmiştir.
 
Yazıldığı döneme ait kağıtlara baskısı yapılan bu iki mektup atölyemizde çerçeve içerisine yerleştirilirken asitsiz bant ve paspartu kullanılmıştır. Çerçevesi el varağı ahşap çerçeve olup müze cam kullanılmıştır.
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894