• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C

Erken yaştaki evlilikler...

Erken yaştaki evlilikler...
Ege Üniversitesi’nde düzenlenen kongrede “Adölesan Dönem Jinekolojik Sorunlar” konulu oturum Ege Üniversitesi Muhittin Erel Amfisi’nde gerçekleştirildi. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa
Doç. Dr. Kavlak, “Erken yaştaki evlilikler  insan hakkı ihlalidir”
 
Ege Üniversitesi’nde düzenlenen kongrede “Adölesan Dönem Jinekolojik Sorunlar” konulu oturum Ege Üniversitesi Muhittin Erel Amfisi’nde gerçekleştirildi.
 
Panelin oturum başkanlığını Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Baş Hemşiresi Dudu Daştı ve Prof. Dr. Nedim Karadadaş yürüttü.
 
Panele konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Zeynep Daşıkan, Prof. Dr. Nedim Karadadaş ve Doç. Dr. Oya Kavlak yer aldı. Doç. Dr. Oya Kavlak “Erken Yaş Evlilikleri”, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Daşıkan “Adölensanlarda PMS”, Prof. Dr. Nedim Karadadaş ise  “Adölesanlarda PCOS” başlıklı konuşmalar yaptı.
 
Sunumunda çocuk ve erken yaşta evliliği değerlendiren Doç. Dr. Oya Kavlak, “Burada sadece hukuki anlamda evlilik tanımlanmıyor. Aynı zamanda sosyolojik anlamda birliktelikler de evlilik olarak kabul edilmektedir. Genellikle evlilik zamanı ya da kişi seçimleri çocuklara sorulmamakta, erken ve zorla yaptırılmakta. Çocuk evlilik terimi, erkekler için de kullanılsa da kız çocuklarında olumsuz etkisi maalesef çok daha fazladır. Türk Medeni Kanunu’na baktığımızda, ‘Erkek ve kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez’ denilmektedir. Buna karşılık Türk Ceza Kanunu’nu incelediğimizde, cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi ancak şikayet üzerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Şikayet olmazsa ceza da olmaz. Dolayısıyla, evlilikler 18 yaş altına örtülü olarak indirilmektedir” diye konuştu
 
“ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİN SEBEBİ; EĞİTİMSİZLİK”
Erken yaşta evliliklerin sebeplerini açıklayan  Doç. Dr. Oya Kavlak Sosyo-ekonomik gerekçeler, gelenekler, görenekler, dini inançlar, eğitimsizlik aile içi şiddet, toplum baskısı ve dil, töre evlilikler ve mülkiyet olarak sıraladı. Doç. Dr. Kavlak, erken yaşta yapılan evliliklerin ise, yoksulluk, sosyal izolasyon, cinsel istismar, aile içi şiddet, üreme sağlığı sorunları, HIV-AIDS/CYGH, adölesan gebelik komplikasyonları, eğitim ve çalışma hayatından mahrum olma sonuçlarını doğurduğunu söyledi.
 
Erken yaşta evlilikleri önlemenin temel unsurunun eğitim olduğunu belirten Doç. Dr.  Kavlak, “Ülkemizde 6-13 yaş arası çocukların yüzde doksan dördü, 14-16 yaş arasındaki çocukların yüzde yetmiş altısı eğitimine devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü’nün araştırmasında öğrencilerin ilköğretimde özürsüz devamsızlık göstermesinin nedeninin erken yaşta evlilik ve nişanlanma gerekçesi ile devamsızlık gösterdiği açıklanmıştır” dedi.
 
TNSA sonuçlarına göre, Türkiye ve dünyadaki erken evlilik ve çocuk yaştaki evliliklerin; eğitim durumu, yaşanılan yer, çevre ve aile baskısı ya da kız çocuğunun gelir kaynağı olarak görülmesi gibi sebeplerden gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Oya Kavlak, erken yaştaki evliliklerin bir insan hakkı ihlali olduğunu hatırlattı.  Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri      
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894