• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • İzmir 16 °C

Aliağa'da Jeotermal Yatırımı...

Aliağa'da Jeotermal Yatırımı...
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri
ALİAĞA JEOTERMAL ENERJİSİNE KAVUŞUYOR
 
İzmir’in Aliağa ilçesi Samurlu Mahallesinde MTA jeotermal kuyuları atıl durumdan kurtuluyor.1997-1998 yıllarında Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından Aliağa’nın Samurlu Mahallesinde tespit edilen Jeotermal kaynağı, 18 yıl aradan sonra faaliyete geçmek için gün sayıyor.
 
4 ayrı jeotermal kuyusunu kiralayan ve burada gerçekleşen arama ve test deneme çalışmaları sonucunda  ortalama 90 derecelik 120lt/sn debisinde sıcak suya ulaşan ‘Migi’ adlı Jeotermal enerji firması, ölçüm ve test çalışmalarının ardından bölgede elektrik enerjisi üretimine ve seracılık işletmesine hazırlanıyor.
 
UÇAR, ALİAĞA'YA JEOTERMAL YATIRIMLARINI KAZANDIRDIK 
Bölgede devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Migi Jeotermal Enerji Proje Sorumlusu Nihat Uçar,“2010 yılında MTA’dan devraldığımız 30 bin dönümlük arazi arama ruhsatımız ile bölgede beş yıldır çalışmalarımız devam ediyor. Burada 4 ayrı kuyu üzerinde yürüttüğümüz çalışmalarda nihayet sona yaklaşıyoruz. Kuyularda ortalama 90 derece civarında sıcak suya ulaşıldı. Elde ettiğimiz bu kaynaklar üzerinden seracılık ve elektrik enerjisine yönelik yatırımlar yapacağız. Yasal olarak biz 5686 Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununa tabiyiz. 30 yıllık kullanma hakkına sahibiz ve 10’ar yılda hizmet süremizi uzatıp toplamda 99 yıl işletme hakkımız var" dedi.
 
UÇAR,JEOTERMAL İLÇENİN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR
Jeotermal kaynaklarının aktif duruma getirilmesiyle  Aliağa’nın kaderinin değişebileceğini belirten Uçar, şöyle konuştu: “5 yılda tüm prosedürleri ve altyapı çalışmalarını tamamlayabildik. Kuyularda 6 ay daha test aşaması var. Bu süreninin uzunluğunun bir başka sebebi de sıcak su projelendirmelerinde mühendislik jeotermal hizmetlerinin hazırda bulunmamasından kaynaklanıyor. Projeyi kendiniz oluşturmak ya da yurt dışında jeotermal uzmanı firmalardan teknoloji transferi yapmanız gerekiyor. Bu da pahalı olduğu için yatırımın verimli olmasına engel oluyor. Bu yüzden Türk yatırımcılar bu yöntemi  tercih etmiyor. Kuyularda ilk yatırımımız enerji için planlandı. SM 1 kuyusunun enerji yatırımına uygun pompa ve ekipmanları da 4 ay sonra gelecek.”  
 
ALİAĞA’DA JEOTERMAL'DEN ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Mevcut 4 Kuyunun farklı amaçlarda kullanılacağını anlatan Uçar, işletmeye hali hazır durumda olan üç kuyunun  ortalama debisinin saniyede 120 litre/sn, sıcaklığının ise 90 derece olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “jeotermal kuyularımızdan 958 metre derinlikteki SM4 kuyusunu  re enjeksiyon yönünde yani suyun yeraltına geri basılması amacıyla kullanmak zorundayız. Bu noktada  958 metre derinliğe sahip olan bu kuyumuz  re enjeksiyon Kuyusu olarak hizmet verecek. Diğer kuyuları ise yatırımlarımız da değerlendireceğiz.636 metre derinlikte 107 derece sıcaklığı ve 70 lt /sn debisi olan SM1 kuyusundan elektrik üreteceğiz. Burada küçük bir elektrik üretim santrali kuracağız. Saatte 1 megavat üretimle yaklaşık 1000 kilovatlık bir enerji üretmeyi hedefliyoruz.”
 
UÇAR, EN UCUZ ENERJİ JEOTERMAL
Ortalama 1300 metre derinlikte 83 derece sıcaklıkta 20 lt /sn debisi olan SM2 ve SM3 kuyularını ısıtma amaçlı seracılıkta kullanacaklarının bilgisini veren Uçar, şunları söyledi: “. Seracılıkta dünyada öncü ve ilklerden olan Hollandalı bir firma ile 120 dönüm üzerinde kuracağımız serada domates üretimi yapacağız. Ayrıca talep edilmesi halinde ticari amaçla kullanılmak üzere su satışı da yapabiliriz. Örneğin buradan transfer edilen su ısıtma amaçlı kullanılabilir. Kuyularımız 6 aylık bir çalışma ile stabil hale gelmesi bekleniyor.”
 
KURACAĞIMIZ JEOTERMAL SİSTEMİNİN ÖMRÜ DAHA UZUN OLACAK
Yapılacak olan testlerin pozitif sonuçlar vermesi dahilinde bölgede beşinci kuyuyu da açmayı hedeflediklerini dile getiren Uçar, jeotermal enerjiye yönelik şu bilgileri verdi:  “Jeotermal sahalarındaki kuyularda yüksek sıcaklıklarda buhar oluşumuyla enerji elde edilmesi sırasında, Jeotermal sularda, kabuklaşma ve korozyon, tesis veya sistemlerin ömrünü, verimliliğini etkileyen önemli oluşumlardır. Biz sistemimizde bölgemizdeki diğer işletmecilerin maliyet kaygısı nedeni ile kullanmadığı Jeotermal Sularda Kireç, Korozyon Önleyici ve Kabuklaşmayı önlemek için inhibitörü kullanıyoruz bu da kuracağımız sistemlerin ömrünü uzatmasına yardımcı olacak. Sera amaçlı kullanılacak olan SM2 ve SM3 kuyularından 216 metreden pompaj yapıyoruz. Aynı kuyulara inhibitörü 350 metreye geri basıyoruz. Testler sonunda 5. Kuyu açmayı planlıyoruz. Kuyularımız planlanan ek yatırımlar ile hemen hemen Aliağa’yı bile ısıtacak bir potansiyele sahiptir.”
 
JEOTERMAL İLE HER ŞEYİ ISITMAK DAHA  UCUZ
Migi firmasının iş konseptinde konut ısıtmaya yönelik bir planlamanın olmadığını sözlerine ekleyen Uçar, “Bizim bu yönde bir projemiz yok. Ama bir proje kapsamında Aliağa Belediyesi, Kooperatifler, Sanayi siteleri, Fabrikalar, toplu konut alanlarının ısıtılması için bizden sıcak su isterse, projeyi kendileri hazırladıkları altyapı ve taahhüt hizmetlerini kendileri karşıladıkları takdirde bu hizmeti verebiliriz. Köyün alt kısmında 1600 dönümlük bir mera arazisinde seracılık yapılabilir. Bizden su satın alma anlaşması yapan herkes 1600 dönümlük arazide yatırım yapma şansına sahip.  Biz firma olarak önümdeki aylardan itibaren 20 milyon Euro‘luk yatırıma başlayacağız ” diye konuştu.
 
SAMURLU MUHTARI ŞENGÜL, “BÖLGEMİZİN TALİHİ DEĞİŞECEK
Öte yandan jeotermal kaynakların kullanılabilir hale getirilmesi bölgede büyük sevinçle karşılandı. Samurlu Mahallesi Muhtarı Necmi Şengül, Samurlu ‘da işletmeye alınma çalışmaları hızla devam eden jeotermal kaynağı sayesinde Aliağa’da başlatılacak olan seracılığın ilçe ekonomisine ciddi katkıda bulanacağını ve özellikle yöre kadınlarına büyük istihdam sağlayacağını söyledi.  Jeotermal kaynağının su ölçümlerinin insan sağlına faydalarının tespitinden sonra turizm amaçlı kullanılmasını da arzu ettiklerini belirten Samurlu Muhtarı Şengül, “Dünyanın en önemli yeraltı zenginliklerinden sayılan jeotermale sahip olduğumuz için Samurlu ’da yaşayanlar olarak çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Ancak bu noktada önemli olan sahip olduğumuz potansiyelin iyi şekilde değerlendirilmesidir” dedi.
 
ŞENGÜL, 1600 DÖNÜM ATIL ARAZİ JEOTERMAL YATIRIMCILARINI BEKLİYOR
Jeotermal kaynağının aktif  duruma getirilmesi noktasında emeği geçen herkese teşekkür eden Şengül, “Kaynak suyumuz sayesinde yöremizde ilk aşamada seraların ısıtılmasında kullanılacak ilk yatırım yapacak olan firma 120 lük bir domates üretme serası yapacak. Burada ilk planda domates üretimi yapılacak ve domatesler buradan yurt dışına ihraç edilecek. Jeotermal kaynağımızın başta enerji üretimi olmak üzere Burada yaşayan halkımız için önemli bir istihdam kapısı olacak. Ancak biz bölgemize bir tane de kaplıca yapılmasını hayal ediyoruz. Bölgemiz her türlü yatırıma müsait binlerde dönüm atıl durumda bekleyen araziye sahip” şeklinde konuştu.     Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri  
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894