• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • İzmir 21 °C

Aliağa'ya Tekne İmalat ve ÇEKEK YERİ

Aliağa'ya Tekne İmalat ve ÇEKEK YERİ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir'i mega yat ve tekne imalatında dünya markası yapacak olan Aliağa Çaltıdere'deki Tekne İmal ve Çekek Yeri Bölgesi için tahsise çıktı.

BAKANLIK ALİAĞA ÇALTIDERE TEKNE İMALAT BÖLGESİ'NDE TAHSİSE ÇIKTI
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir'i mega yat ve tekne imalatında dünya markası yapacak olan Aliağa Çaltıdere'deki Tekne İmal ve Çekek Yeri Bölgesi için tahsise çıktı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü, İzmir Aliağa Çaltıdere Köyü'nde devletin hüküm ve tasarrufu altındaki 1.210.801,71 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde Tekne İmal ve Çekek Yeri için tahsis duyurusu yaptı. Resmi Gazete'de bugün yayınlanan tahsis duyurusu doğrultusunda İzmir Aliağa Çaltıdere'nin yanı sıra Muğla Milas Ören Beldesi'nde bulunan 283.071,15 metrekare alanda da Tekne İmal ve Çekek Yeri kurulması öngörülüyor.
ÖNCELİK KOOPERATİFLERE
Aliağa Çaltıdere'de Tekne İmal ve Çekek Yeri konusunda yatırım yapmak isteyen kooperatifler, 20 gün içinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapacak. Başvurular, süre bitiminden itibaren 10 iş günü içerisinde duyuruda belirtilen esaslar dahilinde değerlendirilecek ve uygun görülen yatırımcıların işlemleri Hazine Taşınmazlarının Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yeri Yatırımlarına Tahsisine İlişkin Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre sonuçlandırılacak. Yatırımcı tarafından kurulacak tesise ait ön fizibilite raporu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmede esas alınacak ve kooperatiflere öncelik verilecek. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan yatırımcı, tüm bilgi ve belgelerle birlikte 30 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilmesi ve katılım payı üzerinden artırma ihalesi yapılmak üzere Maliye Bakanlığı'na bildirilecek.
TÜRKİYE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, tahsis duyurusunu sevinçle karşıladıklarını belirterek, Çaltıdere'deki yatırımlarla beraber İzmir'in mega yat ve teknede dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri haline geleceğini söyledi. Türkiye'nin mega yat yapımı konusunda önemli mesafe aldığını ifade eden Öztürk, "Geçen yıl ülkemiz toplam 3..120 metre uzunluk ile 70 adet yat siparişi alarak dünya üçüncülüğünü korudu. Çaltıdere Projesi de bu yükselişe hız verecek. Çaltıdere hem imalat hem de çekek yeri konusunda bölgemizdeki önemli bir eksiği tamamlayacak. Yaklaşık 1.200 dönüm alanda kurulacak Çaltıdere Tekne İmal ve Çekek Bölgesi'nde 150 firma imalat gerçekleştirebilecek. Binlerce kişiye istihdam sağlanacak. Tekne imalatı sayesinde bölge ekonomimiz canlanacak. Yatırımın daha küçük alanda başlayıp fazlar şeklinde gerçekleşmesi ile projenin daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz. Kurulacak bölge, tekne ve yat imalatının yanı sıra bakım ve onarım işlevini de yerine getirecek" dedi.
İMEAK DTO İzmir Şubesi olarak İzmir'i tekne imalat merkezi yapmak için çalıştıklarını belirten Öztürk, şöyle devam etti: "İzmir'in geçmişte olduğu gibi gelecekte de Anadolu'nun tekne üretim merkezi haline getirebiliriz. Bunun için İzmir'e özgü tekne tasarımı ve üretimi için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Yat Tasarım Yüksek Lisans bölümü ile görüşmeler yaptık. Tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Bu hayalimizi Çaltıdere'de faaliyet gösteren tekne imalatçılarıyla birlikte yapacağız."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894