• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • İzmir 14 °C

Tüp bebekler dedesiz kaldı...

Tüp bebekler dedesiz kaldı...
Tıp dünyasında çığır açan Tüp Bebek Merkezi’nin Türkiye’deki ilk temsilcisi Prof. Dr. Refik Çapanoğlu, 88 yaşında hayatını kaybetti.
TÜP BEBEKLER DEDESİZ KALDI
                                                          
Tıp dünyasında çığır açan Tüp Bebek Merkezi’nin Türkiye’deki ilk temsilcisi Prof. Dr. Refik Çapanoğlu, 88 yaşında hayatını kaybetti.
 
Prof. Dr. Çapanoğlu; Türkiye'de ilk tüp bebek merkezini Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurmuştu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi'nde anma töreni düzenlendi.
 
Anma töreninde konuşma yapan Kadın Hastalıkları  ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Aşkar; “Hocamızın en önemli özelliği disiplinli çalışmasıydı. Kendisi kliniğimizin idolü olarak ortaya çıktı. Biz onu takip ederek şu anda Türkiye’deki en önemli kliniklerden birisi olma durumunu elde ettik. Hocamız binlerce doğuma öncülük etti, hastalara tedavi imkanı sundu. Tıp dünyası koca bir çınarı kaybetti. Allah’tan rahmet ve değerli ailesine baş sağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun”  dedi.
 
Oğlu Rasim Çapanoğlu; “Böylesine zor  konuşmayı yapmak gerçekten çok zor.  Nasıl bir doktordu demek bana düşmez. Ben size onun sadece insanlığını, babalığını anlatabilirim. Burada bulunan dostlarına, arkadaşlarına tüm insanlığını anlatabilirim. Anadolu insanını kendi ailesinden ayırmayışını, kadın hastalarını kızından ayırmayışını, nasıl değer verdiğini anlatabilirim. Anadolu’nun o güzel çocuğunu kaybettik. Allah rahmet eylesin”  dedi.
 
Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı; “ Hocamızı yitirmenin acısı içindeyiz. Değerli hocamızı son yolculuğuna uğurladık. Kendisi gerçek anlamda bir hekim, çok iyi bir yönetici. Bütün benliğini bilime adamış bir isimdi. Onu kaybettiğimiz için acı içindeyiz.”  dedi.
 
PROF. DR. REFİK ÇAPANOĞLU KİMDİR?
Prof. Dr. Refik ÇAPANOĞLU tarımla uğraşan bir ailenin üç erkek çocuğunun ortancası olarak 1927 yılında Karacabey’de dünyaya geldi. Prof. Çapanoğlu 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. 1959 yılında ABD’ye giden Prof. Dr. Çapanoğlu, bir yıllık internship süresini tamamladıktan sonra, önce üç yıl Kadın Hastalıkları ve Doğum dalında asistan olarak çalıştı. Bu sürenin ardından bir yıl Cleveland Mount Sinai Hospital’da Patoloji Anabilim Dalında özel eğitim gören Prof. Çapanoğlu 1964 yılında Türkiye’ye döndü.
Prof. Dr. Refik Çapanoğlu; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 1970 yılında Doçent, 1975 yılında Profesör oldu.
1994 yılı sonunda emekli olup Ege Üniversitesi’nden ayrılarak 1995 yılı sonunda öğretime açılan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kliniği’nde Kurucu Öğretim üyesi olarak görev aldı. 1999 yılına kadar bu fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanlığı ve Cerrahi Tıp Bilimleri Başkanlığı yaptı.
Prof. Dr. Refik Çapanoğlu 1980’lerin başında Sağlık Bakanlığı Aile Planlaması Genel Müdürlüğü’ne başvurup Türkiye’de bir tüp bebek merkezi kurulabilmesi için gerekli izni aldı ve çalışma arkadaşları ile birlikte Türkiye’deki ilk tüp bebek merkezini 1988 yılında kurdu. Bu merkezde 1989 yılında Türkiye’deki ilk tüp bebek dünyaya geldi. Günümüzde Çapanoğlu’nun kurucusu olduğu bu merkez, ülkemizin başarılı tüp bebek merkezlerinden birisi olarak Prof. Dr. Erol Tavmergen başkanlığında çalışmalarını halen sürdürüyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894