• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İzmir 20 °C

Termik Santraller BÜYÜK TEHLİKE

Termik Santraller BÜYÜK TEHLİKE
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Ege Üniversitesi’nde Ege Onkoloji Günleri devam ediyor. "Kanserde Beslenme ve Destek Tedavi" sempozyumu kapsamında düzenlenen “Çevre Sorunları ve Kanser” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Termik santraller bü

Ege Üniversitesi’nde Ege Onkoloji Günleri devam ediyor 

“TERMİK SANTRALLER BÜYÜK  TEHLİKE SAÇIYOR”

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Ege Üniversitesi’nde Ege Onkoloji Günleri devam ediyor.   "Kanserde Beslenme ve Destek Tedavi" sempozyumu kapsamında düzenlenen “Çevre Sorunları ve Kanser”  konulu panelde konuşan  Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu,  “Termik santraller büyük bir tehlike saçıyor. Hava kirliliğinde dolayı bir yılda ölen 50 milyon insanın yüzde 4-5’nin hava kirliliğinde dolayı yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise bu yüzde 10’dur” dedi.

 Hava kirliliği konusunda bilgi veren  Prof. Dr. Haydaroğlu,  Hava kirliliğinin 1950’lerden sonra büyükşehirlerde kanıtlandığını belirtti. Prof. Dr.  Haydaroğlu, hava kirliliği yüksek olan bölgelerde yaşayan insanların ömürlerinin daha kısa olduğunu söyledi.  Haydaroğlu, hava kirliliğine başta termik santralleri olmak üzere birçok sanayi sisteminde çıkan zehirli dumanlarının neden olduğunu ifade ederek, “Termik santraller büyük bir tehlike saçıyor. Hava kirliliğinde dolayı bir yılda ölen 50 milyon insanın yüzde 4-5’nin hava kirliliğinde dolayı yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise bu yüzde 10’dur. ABD’de her yıl 24 bin kişi termik santrallerinin atmosfere yaydığı partiküller etki nedeniyle zamansız ölmektedir. Yaşanan bu ölümlerin çoğu Akciğer kanserinden dolayı oluyor” dedi. Küresel ısınmanında kansere yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr.   Haydaroğlu, “Sürekli fosil yakıtlarının kullanılması küresel ısınmaya neden oluyor. Bu da güneşten gelen zararlı ışınlarının süzülüp bize ulaşması lazım. Fakat küresel ısınmadan dolayı zararlı ışınlar  süzülmeden bize ulaşıyor. Bu da cilt kanserine neden oluyor” diye konuştu. 

Su temizliğinin  insan sağlığı acısından büyük bir önem teşkil ettiğini fakat derelerinin ve barajlarının kimyasal atıklarla kirletildiğine dikkat çeken Prof. Dr.  Haydaroğlu, “Özellikle endüstriyel maddelerinin su ile temas etmesi insan yaşamı acısından tehlike saçıyor” diye konuştu. Prof. Dr.   Haydaroğlu,  toprağın yapısına doğal olmayan maddelerinin katılmasını toprak kirliliğine neden olduğunu belirterek, evlere kadar giren sebze ve meyvelerin kansere kadar yol açabileceğine dikkat çekti.

“SU KAYNAKLARININ KORUNMASI İÇİN İYİ POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİDİR”

          Hava kirliliğini azaltmak içi fosil yakıtlarının az kullanılmasını gerektiğini belirten Prof. Dr.   Haydaroğlu, “Doğalgaz , güneş enerjisi, jeotermal enerjisi ve rüzgar enerjisi kullanılmalıdır.  Toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalıdır. Yeşil alanlar artırılmalı, orman yangınlarının önüne geçilmelidir” dedi. Haydaroğlu,  toprak kirliğinin önüne geçmek için ise verimli tarım topraklarında yerleşim ve sanayi alanları kurulmaması gerektiğini belirti. Prof. Dr.    Haydaroğlu, “Su kirliğinin önlemek için ise , arıtma tesisleri kurulmadır. Su kaynaklarının korunması için iyi politikalar geliştirilmeli, plan ve programlar yapılmalıdır” diye konuştu.(SVD-BT-ŞŞ/OK) Serhat Velat Dağdelen/Bahar Taşlı/Şükrü Şimdi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894