• BIST 9568.41
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İzmir 23 °C

Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali

Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali
Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Aydın-Germencik’te açıldı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK JEOTERMAL SANTRALİ AÇILDI
 
Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Aydın-Germencik’te açıldı. GÜRİŞ Holding’e ait Jeotermal Enerji Santrali (JES), toplam 232.3 MW üretim kapasitesiyle Türkiye’de jeotermal enerji üretiminde lider konumuna yükseldi.  
 
Enerji sektörünün önde gelen kuruluşlarından GÜRİŞ Holding’e ait olan ve toplam 5 üniteden oluşacak Efeler JES’in ikinci ve üçüncü ünitelerinin resmi açılışı 22 Mayıs günü yapıldı. Santrale GÜRİŞ Holding Onursal Başkanı İdris Yamantürk’ün adı verildi. Türkiye’nin jeotermal enerjide en büyük kurulu gücü olan santralin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Yıldız, törende yaptığı konuşmada “Ülkemizde 2002’de 17.5 MW seviyesinde olan jeotermal kurulu gücü, Nisan sonu itibariyle 428 MW seviyesine ulaştı. Ayrıca Türkiye, jeotermal enerji kullanımını son 5 yılda 92 megavattan 400 megavatın üzerine çıkararak en fazla santral güç artışı olan ülke oldu” dedi. Bugün Türkiye’de jeotermal enerji üretiminin 2 milyon ton petrole karşılık geldiğini vurgulayan Yıldız, “Jeotermal yerine doğalgaz ithal etseydik bunun ülkemize yıllık maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar olacaktı. Ülkemiz, Avrupa'da jeotermal rezervi açısından birinci, dünyada da ilk beşte” diye konuştu. Yıldız, GÜRİŞ’e ve Yamantürk ailesine Türkiye’ye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. 
 
FUKARALIĞI YENECEĞİZ
MOGAN Enerji Genel Müdürü Ali Karaduman da Efeler JES projesinde 45 kuyunun 26 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını belirterek “Yaklaşık 120 bin metre sondaj yaptık. Dikey ve yatay 200 kilometreye yakın boru hattı döşedik” dedi. Konuşmaların ardından GÜRİŞ Onursal Başkanı İdris Yamantürk, Bakan Yıldız’a ve Aydın Valisi Erol Ayyıldız’a plaket verdi. Daha sonra GÜRİŞ Onursal Başkanı İdris Yamantürk, GÜRİŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, Bakan Taner Yıldız, Vali Erol Ayyıldız ve santralde çalışan işçiler birlikte butona basarak açılışı yaptı. Bu sırada kısa bir konuşma yapan İdris Yamantürk, “Türkiye, insanıyla birlikte güzel. Kalkınmış refaha ulaşmış insanıyla güzel. Ben de fukaralıktan geliyorum korkmayın bu fukaralığı yeneceğiz” dedi. 
 
825 Bin Konut Elektrik Kullanacak
“Elektrik Yüksek Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi” toplam 5 üniteden oluşacak. Efeler 1 ünitesi 47 MW, Efeler 2 ünitesi 22,5 MW ve Efeler 3 ünitesi 22.5 MW olmak üzere jeotermal enerji santralinin toplam üretim kapasitesi 92,4 megawatta ulaşmış oldu. Temmuz ve Ağustos aylarında devreye girecek Efeler 4 ve 5 ile de santral toplam 232,3 MW’lık enerji üretecek. Toplam 232,3 megawatt (MW) kapasitesiyle Türkiye’nin jeotermal enerji üretiminin yüzde 25’ini tek başına sağlayacak. Türkiye’nin jeotermal lideri olan santral, Avrupa’nın da ikinci büyük santrali oldu. JES, yılda 1 milyar 920 milyon KWS elektrik üreterek, 825 bin konut ve işyerinin bir yıllık elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılayacak. 
 
DOĞA DOSTU JEOTERMAL
Tüm faaliyet alanlarında yeşili koruyarak Türkiye’ye hizmet eden GÜRİŞ Holding; güvenilir, çevre dostu ve sürdürülebilir jeotermal enerji santrallerinin kuruluş aşamasında da doğayı tahrip etmeyerek sorumlu davrandı. Birçok üretim tesisinin aksine her adımında çevreyi düşünen GÜRİŞ Holding, Elektrik Yüksek Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi’ni en modern teknolojiyi kullanarak kurdu ve tesis inşa edilirken hiçbir ağacın kesilmesine izin verilmedi.  
 
GÜRİŞ HOLDİNG HAKKINDA: 
1958 yılında kurulan GÜRİŞ, yaklaşık 5.000 çalışanıyla başta enerji olmak üzere inşaat, sanayi ve turizm sektörlerinde faaliyet göstermektedir. GÜRİŞ, 1970’lerin ortalarından itibaren enerji projelerinde ana müteahhit olarak çeşitli hidrolik ve termik santrallerin yapımını gerçekleştirmiştir. Barajlar ve Termik santraller ile başladığı enerji sektöründeki tecrübesini, devam eden süreçlerde yatırımcı olarak gerçekleştirdiği yenilenebilir enerji projelerini de portföyüne ekleyerek günümüze taşımıştır.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894