• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İzmir 25 °C

Ortopedik Sorunlar...

Ortopedik Sorunlar...
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Çocuklarda doğuştan ya da gelişimsel olarak ortaya çıkan ortopedik problemler, aileleri en çok endişelendiren sağlık sorunları arasında yer alıyor.
ÇOCUKLARDAKİ ORTOPEDİK SORUNLAR ÖNEMSENMELİ
 
Çocuklarda doğuştan ya da gelişimsel olarak ortaya çıkan ortopedik problemler, aileleri en çok endişelendiren sağlık sorunları arasında yer alıyor. Sağlıklı çocuklarda, doğumdan 6 yaşına kadar yapılacak düzenli kontroller, sorunun erken evrede belirlenmesi ve tedavi başarısı için büyük önem taşıyor. 
Memorial Diyarbakır Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, çocuklarda görülen ortopedik sorunlar hakkında bilgi verdi.
 
Kalça çıkığı tamamen tedavi edilebilir
Çocukta doğuştan kalça çıkığı sorunu varsa kalça ekleminin gelişimi de anormaldir. Bu durumda olan çocuklar genelde geç yürür. Gövdesi, sorunlu olan kalçaya doğru eğilerek adım atmaya, çıkıklık iki tarafta da söz konusu ise iki yana sallanarak yürümeye çalışır. Kalça çıkığının tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Bebek doğduğu andan itibaren kalça muayenesi yapılmalı ve ultrason tetkiki ile sorun tespit edilmelidir. Doğumdan sonraki ilk aylarda tanı konulduğu andan itibaren tedaviye başlandığında, basit cihaz ve bandajlar ile sorun ortadan kaldırılabilir. Tanısı geç konulmuş ve tedavi edilmemiş çocuklarda, eklem kireçlenmesi ve ağrılı kalça sorunları oluşur. 
 
Ergenlik çağına kadar geçmeyen düztabanlık tedavi gerektirir
Çocuklar, ayaklarında esnek düztabanlık görünümü ile dünyaya gelir. Çocuk, ayağa kalkıp yere bastığında ayağın uzunlamasına arkı kaybolur. Çocuk büyüdükçe ve ayakları üzerinde yürümeye başladıkça yumuşak dokular gerginleşir ve sertleşir. Böylelikle ayağın arkı ortaya çıkmaya başlar. Genellikle 3-4 yaşından sonra ayağın normal şeklini alması ön görülür. Çocuk ergenlik çağına gelmiş ve ayağında halen düztabanlık görülüyorsa mutlaka tedavi için doktora başvurulmalıdır.
 
İçe dönük basma kusuru kendiliğinden düzelebilir
İçe dönük basma denilen ortopedik sorun, çocuğun yürürken veya koşarken, ayağının içe doğru dönük durması halidir. Aileler bu durumun kalıcı olacağı düşüncesi ile endişelenir. Oysa çocuğun ayağındaki içe basma kusuru, 8 yaşına kadar kendiliğinden normale döner. Ayrıca alçı, cihazlama, ameliyat, özel ayakkabı ve egzersiz gibi herhangi bir tedavi de gerekli değildir. 
 
Diz çarpıklıkları ve bacak eğriliklerinde tedaviye gerek yoktur 
Çocukluk çağında dizde çarpıklık, bacakların dizden itibaren içe bükük veya yanlara doğru açık olması durumudur. Bu tip bozukluklar birçok çocuk için normal kabul edilir. Çocukluk çağında 1,5- 3 yaşları arasında görülen yuvarlak şekildeki bacak eğrilikleri yaş ilerledikçe kendiliğinden normale döner. 3- 6 yaş arasındaki çocuklarda da bacaklar, dışa dönerek X şeklini alır. Ancak bu durum da zamanla ortadan kalkacaktır. Tedavi, Blaunt Hastalığı olarak tanımlanan ve yuvarlak şekil bacağı olan çok az sayıdaki çocuk için gereklidir.  
 
Aksayan ve topallayan çocuklara dikkat
Çocukluk döneminde yaşanan ağrı sorunları çocuğun hareketlerini kısıtlamıyor ve normal yaşamını etkilemiyorsa, gün içinde kendiliğinden geçiyorsa endişe edilecek bir durum yoktur. Ancak Perthes Hastalığı olarak bilinen, genellikle aksama ve topallama gibi şikayetlerle ortaya çıkan ortopedik problem mutlaka tedavi gerektirir. Çocuğun kalçasında veya dizinde sürekli ağrı ve topallama oluyorsa en kısa sürede bir çocuk ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Erken teşhis edilen bu hastalıkta da başarı oranları yüksektir. 
 
Çarpık ayak uygun tedavi ile tamamen iyileşir 
Çarpık ayak çocuk doğar doğmaz fark edilebilir. Parmaklar ve topuk içe doğru dönük durur.  İlk bakışta ayağın üst kısmı alta gelmiş gibi görünür. Ayaktaki bu şekil bozukluğunun yanında 
bacaklar da normale göre daha ince ve kısadır. Çarpık ayak ağrısızdır ve uygun tedavi yöntemi ile tamamen iyileşir.  
 
Eğri boyun problemine cerrahi müdahale gerekir
Bebeğin doğduğu anda boynunun bir yana doğru eğik durmasıdır. Çocuğun kulağı köprücük kemiğine doğru yaklaşmış, yüzü ise karşı tarafa bakmaktadır. Nedeni, o bölgedeki kasın gergin olmasıdır. Başlangıç tedavisi, günde birkaç kez yapılacak egzersizlerdir. Baş ters tarafa döndürülür ve boyun da karşı yana doğru eğilir. Bu şekilde kas boyunun uzatılması hedeflenir. Çocuk yatarken başını istenilen tarafa döndürmesi için oyuncaklar veya ilgi çekecek eşyalar o yöne konulur. Genellikle bir yıl içerisinde bu durumun düzelmesi beklenir. Eğer beklenen iyileşme olmazsa ameliyat ile gergin olan kasa müdahale edilebilir.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894