• BIST 9674.91
  • Altın 2504.937
  • Dolar 32.5855
  • Euro 34.8435
  • İzmir 22 °C

Çocuklar İçin Beslenme...

Çocuklar İçin Beslenme...
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Çocuğun okul başarısını etkileyen faktörlerin başında beslenme düzeni geliyor. Bedeninin ihtiyaç duyabileceği tüm besin maddelerini barındıran bir besle
ÇOCUKLARIN “ZİHİN AÇIKLIĞI” İÇİN BESLENME ÇANTASINA DİKKAT! 
 
Çocuğun okul başarısını etkileyen faktörlerin başında beslenme düzeni geliyor. Bedeninin ihtiyaç duyabileceği tüm besin maddelerini barındıran bir beslenme çantası hem fiziksel olarak daha zinde olmasını hem de derslere daha kolay odaklanabilmesini sağlayacaktır. Beslenme çantasını hazırlarken yiyeceklerin doyurucu oldukları kadar besleyici de olmalarına dikkat etmek gerekir. Emsey Hospital’dan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Evnur Saray konuyla ilgili önerilerini paylaşıyor.
 
HANGİ BESİNLER BESLENME ÇANTASINA GİRMELİDİR?
Beslenme çantası hazırlarken hazır gıdalardan kaçınarak evde hazırlanmış yiyecekleri tercih etmek gerekir. Beslenme saatinde yiyeceği besinlere ek olarak tenefüslerde atıştırabilecekleri yiyecekler de beslenme çantasına ilave edilebilir. Ara öğünler sayesinde çocuklar aç kalmaktan kurtulacak, derslere odaklanmaları daha kolay olacaktır. Beslenme çantası kadar evden çıkmadan yapacakları kahvaltı da sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilmeleri açısından önem taşımaktadır. Kahvaltıda ise çay yerine süt veya taze sıkılmış portakal suyu tercih edilmeli, haftada en az üç gün yumurta tüketilmelidir. 
 
Beslenme çantasında sulu yiyeceklerin taşınması zorluk yarabileceğinden sandviç tarzı yiyecekler tercih edilebilir. Tam tahıllı ekmekler besleyicilik açısından beyaz ekmekten çok daha faydalıdır mümkün olduğunca beyaz ekmekten uzak durularak tahıllı ekmeği tercih etmek gerekir. Tam tahıllı ekmeğin arasına ızgara tavuk ve yeşillik konularak besleyici değeri yüksek sandviçler hazırlanabilir. Yanında tüketilebilecek ayran da yine sağlıklı bir öğün için doğru bir tercih olacaktır. 
Beslenme çantasında atıştırmalık olarak bulundurulabilecek fındık, ceviz ve meyve gibi alternatifler hem tok kalmalarını hem de zihinlerinin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Hazır meyve suları ve kolalar ise beslenme çantasında asla bulundurulmaması gerekenler arasında yer alıyor.
 
HAFTALIK BESLENME ÇANTASI MENÜSÜ NASIL OLMALIDIR?
Beslenme çantalarında yer alabilecek alternatif menülerden bahsetmek gerekirse: Tavuk ızgara ve salata malzemeleriyle hazırlanacak sandviç ve yanında ayran doyurucu bir menü olacaktır. İkinci gün ise haşlanmış sebzelerden bir tabak hazırlanabilir yanına yine doyuruculuk sağlaması adına tahıllı ekmek ilave edilebilir, yoğurt ise bu menünün tamamlayıcı olacaktır. Üçüncü gün, domates ve peynirle tam tahıl ekmeğine hazırlanacak sandviç hem pratik hem lezzetli bir alternatif olacaktır. Dördüncü gün ton balığı ve yeşilliklerle tam tahıl ekmeğine sandviç hazırlanabilir yanında evde sıkılmış portakal suyu tercih edilebilir. Beşinci gün, haftanın son günü olduğu için çocuklara serbestlik tanıyarak evde hazırlanmış börek veya yağsız gözleme yanında da meyve suyu tercih edilebilir.
Her menünün yanına mutlaka meyve veya ceviz, fındık gibi bir atıştırmalık mutlaka eklenmelidir.
 
ANNE-BABALAR BESLENME ÇANTASI HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİLER?
Beslenme çantasında hazır gıdaların bulunmamasına öncelikle dikkat etmek gerekir, konulacak her şey evde hazırlanmış olmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle yeşilliklerin iyi temizlendiğinden emin olmak gerekir. Yiyeceklerin sağlıklı oldukları kadar çocuğun yemek isteyeceği türden olması da önemlidir aksi takdirde çocuk beslenmesine dokunmayacak ve bütün gününü aç geçirecektir. Sıcak havalarda bozularak çocuğun sağlığını tehdit edecek yiyecekleri tercih etmemek ve özellikle yaz aylarında kızartma gibi ağır yiyecekleri beslenme çantasından uzak tutmak gerekir. Son olarak beslenme çantası her akşam temizlenmeli, çocuğun hangi yiyecekleri tabağında bıraktığı tespit edilmelidir ki sonraki tercihleri daha bilinçli yapmaları mümkün olabilsin.
 
BESLENME ÇANTASINA KONULAN HAZIR-PAKET GIDALARIN ZARARLARI NELER?
Hazır gıdalar ömürleri uzaması amacıyla ilave edilen maddelerle sağlığı tehdit eder hale geliyor. Dayanıklılığı arttıran katkı maddeleri kanserojen özellikler taşıyarak özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Hazır gıdalar yetişkinlerde %30 kanser riski yaratırken çocuklarda bu oran %60’lara çıkıyor. Ayrıca hazır gıdalar obezite riskini de artırıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı özellikle çocukları hazır gıdalardan uzak tutmak, doğal yiyeceklerle beslenmelerini sağlamak gerekiyor. 
 
 
BESLENME ÇANTASINDA MUTLAKA OLMASI GEREKEN BESİNLER NELER?
Beslenme çantası dört ana besin grubunun her birinden bir şeyler barındırmalıdır. Et grubundan et, tavuk, yumurta, peynir; süt grubundan yoğurt, süt; sebze grubundan yeşillikler ve meyve son olarak da tahıl grubundan ekmek, makarna, pirinç gibi besinler bir araya getirilerek sağlıklı menüler oluşturulabilir. Bu besinlere ek olarak kurutulmuş meyve ve fındık, ceviz gibi besinlerin de mutlaka ara öğün olarak beslenme çantalarında yer alması gerekir. En önemlisi her beslenme çantasında 
mutlaka su bulunmalı.
 
HER GÜN BESLENME KOYULMASI GEREKLİ MİDİR? KANTİNDEN TÜKETİLEN BESİNLERİ ZARARLARI VAR MIDIR?
Hazır gıdaların tümünden uzak durmak gerekir. Çocuğu okula asla beslenmesiz göndermemek, kantinden alışveriş yapmasının önüne geçmek gerekir. Hazır gıdalar anlık doygunluk sağlayarak çocuğun kısa sürede acıkmasına ve alması gereken faydalı besinlerden mahrum kalmasına neden olacaktır. Yeterli ve sağlıklı beslenemeyen çocukların okul başarıları da düşüş gösterecektir. 
 
BESLENME ÇANTASINA HANGİ KURUYEMİŞLER GİRMELİDİR? BUNLARIN ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMİNDEN SÖZ EDEBİLİR MİSİNİZ?
Çocukların gelişiminde son derece gerekli olan protein, lif ve çinko gibi elementlerin tamamına yakını sert kabuklu yiyeceklerde bulunuyor. Beslenme çantasında öncelikle yer alması gereken kuruyemişlerden bahsedecek olursak:
Ceviz: Ceviz protein ve Omega-3 kaynağıdır. Omega-3 kalp sağlığı üzerinde etkili olduğu kadar vücudun iltihaplara karşı savunma mekanizmasını da güçlendirir. Beyin gelişimini destekleyen Omega-3 açısından zengin oluşu cevizi beslenme çantalarının vazgeçilmezi kılıyor.
Fındık: Fındık enerji kaynağıdır ve kemik gelişimini destekleyici etkisi ile çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894