• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • İzmir 25 °C

En Faydalı Zirve

En Faydalı Zirve
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Süt üretiminde yılda 19 milyon ton ile öncü ülkeler arasında yer alan Türkiye, sektörde yeni bir yol haritası çizecek.
SÜT ZİRVESİNDE SEKTÖR YENİLENECEK
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
Süt üretiminde yılda 19 milyon ton ile öncü ülkeler arasında yer alan Türkiye, sektörde yeni bir yol haritası çizecek. Kuşadası'nda düzenlenecek 3. Ulusal Süt Zirvesi'nde, sektörün yeniden yapılandırılması ilk kez masaya yatırılacak. 
 
Efes Fuar ve Kongre Merkezi'nde 6 ve 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 3. Ulusal Süt Zirvesi, Türkiye'nin dört bir yanından üreticileri ağırlayacak. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü önderliğinde Platform Fuarcılık tarafından düzenlenecek zirveye, son günlerde en çok tartışılan süt fazlalığı konusu damga vuracak. Türkiye'nin yılda 19 milyon ton ile üretimdeki başarısına karşın kişi başı 24 litre tüketimle birçok Avrupa Birliği ve Amerika'nın gerisinde kalması da yine zirvenin ana gündem maddeleri arasında yer alacak. 
 
GELECEĞE IŞIK TUTACAK
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Salih Okumuş, zirvenin küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesi, süt verimliğinin ve kalitesinin artırılarak sürdürülebilir üretimi ile pazarlanmasını sağlamak için büyük önem taşıdığını söyledi. İlk iki zirvede elde edilen başarılı sonuçların tüm sektör için verimli bir kaynak halini aldığına dikkat çeken Okumuş, "Zirve, Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Fuarı ile eş zamanlı düzenlenecek. Bu da sektör temsilcileri açısından oldukça faydalı olacak. Gelecek ile ilgili planlamalarda üreticinin yeniden yapılandırılmasının tartışılacağı süt zirvesinde bir tarafta üretici diğer tarafta ise süt işleyen tesis yetkilileri yer alacak. Tüm sektör ile ilgili yasal alt yapıyı oluşturan kamuda ve bu taraflara yol gösteren ışık tutan üniversiteler ve akademisyenler de katkı koyacak" dedi. 
 
FIRSAT YARATACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürü Mustafa Bircan da zirvenin, Türkiye'nin tek ihtisas fuarı ile eş zamanlı aynı mekanda düzenlenmesinin sektör için büyük katkı sağlayacağını söyledi. Süt sektörünün; son yıllarda yaşanan yem hammadde fiyatlarındaki artış, GDO gibi temel pek çok zorluğa rağmen övünülecek bir endüstri olmayı başardığını söyleyen Bircan, "Sektör yeni ve daha ileri hedeflerle bu övgüyü devam ettirmeye kararlı. Bunun için birlikte; bilimi, teknolojiyi kullanarak, paylaşarak daha çok öğrenerek üretmemiz ve küreselleşen dünyada yerimizi sağlamlaştırmamız gerekiyor. Ulusal Süt Zirvesi bu açıdan önemli fırsatlar yaratacak" diye konuştu.
 
HERKESİN DERDİ ÇÖZÜME ULAŞMAK 
Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan ise zirvenin üreticinin en önemli sorunu "pazarlamaya" çözüm önerileri getireceğine dikkat çekti. Sektörün 300 bin kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini söyleyen Ceylan, "Süt sektörüne devlet desteğiyle ciddi katkı sağlandı ve üretim arttı. Ancak sektörün bu kadar gelişmiş olmasına karşın maliyet artışı nedeniyle üretici istediği karı elde edemiyor. Üretici yemi dövizle alıyor ama döviz arttı, mazota zam geldi. Sanayici de geçen yılki fiyattan ürün almak istiyor. Bu zirve sütün doğru şekilde pazarlanamamasının nedenleri ortaya koyacak. Bir süt tozu fabrikası kurulması dahi gündeme gelebilecek. Herkesin derdi süt piyasasındaki olumsuzlara çözüm üretmek" dedi. 
 
2 gün sürecek zirvede 30 başlık altında 2023 hedefi, süt bilgi ve güvenirliği, tedarik yönetmeliği, devlet desteklemeleri, tüketimi artırıcı politikalar, kayıt dışı ile mücadele gibi konular ele alınacak. Ayrıca sektöre katkı sağlayanlar da ödüllendirilecek.  
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894