• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 14 °C

Organlarınızı Hayata Bağışlayın

Organlarınızı Hayata Bağışlayın
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Şifa Üniversitesi, Organ Bağış Haftası dolayısıyla organ nakli olmuş hastalarla, organ bekleyen hastaları bir araya getirdi.
ORGANLARINIZI TOPRAĞA DEĞİL, HAYATA BAĞIŞLAYIN
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Şifa Üniversitesi, Organ Bağış Haftası dolayısıyla organ nakli olmuş hastalarla, organ bekleyen hastaları bir araya getirdi. Nakille sağlığına kavuşan Hakan Basri Şekerkarar, “Organlarınızı toprağa değil, hayata bağışlayın” diyerek günün en önemli mesajını verdi.
 
Şifa Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nin düzenlediği ‘Şifa’nın El Uzattıkları’ etkinliği konferans Salonu’nda gerçekleşti. Etkinliğe nakilli ve nakil bekleyen hastalar ile onların yakınları büyük ilgi gösterdi. Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş, Ege Ajans Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilay Başok, Şifa Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Hasan Kaplan, İzmir’deki hastanelerin organ nakil koordinatörleri, organ nakil cerrahları, doktorlar, akademisyenler ve diyaliz hemşireleri de bu önemli etkinlikte hastaları yalnız bırakmadılar.
 
Ülkemizde organ bekleyen hastaların sorunlarına dikkat çekmek ve organ bağışı teşvik amacıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hasan Kaplan; cerrahlar açısından organ nakli yapmanın büyük fedakârlık anlamına geldiğini söyledi. Kaplan, “Organ nakli ekibindeyseniz tatil yapamazsınız, gece gündüz non-stop çalışmak ve nakil yaptığınız hastanıza her an ulaşabilecek mesafede kalmak zorundasınız” dedi.
 
BEYİN ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 25’İ BAĞIŞA DÖNÜŞÜYOR
Organ bağışı ile ilgili bazı istatistiklere de dikkat çeken Prof. Dr. Kaplan, “Ülkemizde 2014 yılında yoğun bakımlardan 1816 beyin ölümü deklere edilmiş, ancak bunların 407’sinin organları bağışlanmış. Yani yüzde 25’i altında organ bağışı gerçekleşmiş. Bu biraz üzücüdür. Organ bağışını arttırmak için halkı biraz bilinçlendirmemiz lazım. Maalesef organın başka kaynağı yok, tek kaynağı var o da insandır” diye konuştu.
 
Ege Ajans Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı da bugüne kadar birçok organ bağış kampanyası yürüttüğünü belirterek, “Bu konuda herkesle el ele vermeye çalışıyor, her kurumla işbirliği yapıyoruz. Bu çalışmalar her zaman olumlu sonuçlar veriyor. Biz bir dönem Ege Üniversitesi’nde ciddi bir organ bağışı kampanyası yürütmüştük ve o dönemde Türkiye’de yapılan bağışların yüzde 56’sı Ege Üniversitesi’nde gerçekleşmişti” dedi.
 
“TÜRKİYE’NİN AMELİYAT BAŞARISI ÇOK İYİ”
Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş de bugün tıpta başta ABD ve Avrupa olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkelerinden yapılan her işlemin, Türkiye’de de büyük bir başarı ile gerçekleştiğini söyledi. Bundan mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Ateş, organ bağışlarının arttırılması noktasında ise doğru iletişimin önemine vurgu yaptı. “Keşke her sağlık çalışanı iletişim eğitimi alabilse” diyen Ateş, hasta yakınları ile kurulacak doğru iletişimin özellikle yoğun bakımlarda gerçekleşen beyin ölümü vakalarında, bağış oranlarını arttıracağını söyledi.
 
Bu konuşmaların ardından organ nakli olan ve organ bekleyen hastaların duygu ve beklentilerini dile getiren kısa film izlendi.
 
12 YAŞINDAKİ HAKAN’A HAYAT BAĞIŞLADI
Programda esas mesajı ise organ nakli olan hastalar verdi. Bundan 4,5 yıl önce böbrek nakli olan Hakan Basri Şekerkarar, “Organlarınızı toprağa değil, hayata bağışlayın” diyerek salondan büyük alkış aldı. 12 yaşındaki oğlu Hakan Yusuf Bilir; 70 yaşındaki bir bağışçının böbreği ile hayata tutunan anne Nebahat Bilir de duygusal bir konuşma yaptı. Oğlunu salondakilere gösteren Bilir, “Hangi vicdan bu çocuğu toprağa vermeye razı olurdu. 70 yaşındaki bağışçımızı rahmetle anıyorum. Kendisini tanımıyoruz ama 70 yaşında bir fidan dikti; 12 yaşındaki oğluma can suyunu verdi” diye konuştu.
 
HERKESE ORGAN DİLEDİLER
Organ bekleyen diğer hastalar da duygularını dile getirerek;  bir an önce organ bulup, hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmek istediklerini söylediler. Konuşmaların ardından katılımcılar hep birlikte Şifa Üniversitesi önüne çıkarak, dilek balonlarını gökyüzüne bıraktılar.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894